Native sadržaj

Ovo su najfinije tkanine za odjeću vrijedne svakog centa

  • Tkanina je vjerojatno najvažnija komponenta pri ocjeni kvalitete odjeće 
  • Svila, lan, brušena koža i kašmir nisu bez razloga najpoželjniji materijali
  • Međutim, da bi ti odjeća od ovih materijala dugo trajala i izgledala fino, potrebno joj je pružiti dostojnu njegu

Kroj može biti najljepši na svijetu, ali materijal odjeće ono je što outfitu daje finoću i dojam luksuza. Lan, kašmir, svila i koža dugo su vrlo poznati, traženi i skupo cijenjeni u svijetu mode; i to iz dobrih razloga. Premda ovi vrhunski, prirodni materijali obično imaju višu cijenu, kada stvaraš bezvremenski elegantnu garderobu, ove su tkanine vrijedne ulaganja. Jer, ne samo da ovi materijali izgledaju skupo, nego su i luksuzni i izdržat će test vremena.

Ovo su 4 najfinije tkanine za odjeću vrijedne svakog centa

Svila 

Poznata kao dekadentna i izuzetna, svila je oličenje luksuzne tkanine. Svila je prozračna, lagana i neosporno lijepog izgleda. Savršena je za elegantnu i sofisticiranu garderobu. Posebno poznata po svom sjaju. Boja površine prave svile trebala bi izgledati kao da se mijenja kako se mijenja kut svjetla. Kako je svila prirodno vlakno, trebala bi biti topla na dodir prilikom trljanja, za razliku od umjetnih vlakana. Elegantna priroda prave svile omogućit će ti da jednostavno provučeš svilenu bluzu, na primjer, kroz prsten bez povlačenja. 
Nakon pažljivog pranja i sušenja svilene odjeće, moraš je i pravilno pohraniti. Osnovno pravilo je da svilenu odjeću držiš na hladnom, suhom i tamnom mjestu s malo protoka zraka. Izbjegavaj izravnu sunčevu svjetlost kako bi sačuvala boju svile. Hladno, suho i mračno okruženje također će biti manje privlačno moljcima koji jedu svilu. Svila je prirodno vlakno, stoga ne pakiraj svoju svilenu odjeću u čvrsto zatvorene plastične vrećice. Umjesto toga radije objesi svilenu odjeću u prozračne pamučne vrećice za odjeću kako bi spriječila nabore.
 | Autor:

Lan 

Lan je još vrhunska tkanina koja nudi kvalitetu i stil. Lan je stabljično vlakno koje se dobiva iz biljke lan iz roda Linum usitatissimum i jedan je od najstarijih tekstila na svijetu. U Europi je lan bio široko dostupna tkanina koju su nosili seljaci u srednjem vijeku. Danas je, međutim lan vrlo poželjan u svijetu mode jer je moderan i cool; i doslovno i figurativno.

Od lana se obično proizvode visokokvalitetne tkanine, ali mora biti pravi lan iz 100% prirodnih izvora, što se može provjeriti na etiketi proizvoda. Prirodna boja neobojenog lana je blijedo žućkastosiva. Ovisno o izradi, boja prirodnog lana može varirati između bež, sive, krem, boje pijeska i boje slonovače. Budući da lan nije jako elastičan, potraži nabore po cijeloj tkanini. Prirodni nabori često su izvrstan pokazatelj pravog lana. Provjeri težinu lanene tkanine da vidiš je li dobre kvalitete. Lagane tkanine obično su jeftinije i manje otporne od težih tkanina. 

 | Autor: Lanenu odjeću peri isključivo na hladnom pranju u perilici. Koristi izbjeljivač bez klora samo kada je to baš potrebno. Nemoj izlagati lanenu odjeću jakom suncu kad se suši, a glačaj toplim, ali ne jako vrućim glačalom. Tamne boje peri odvojeno. Nemoj namakati. 

Kašmir 

Vrsta vune poznata po svojoj vrlo mekoj kvaliteti, kašmir, sinonim je za luksuz. Kašmir se proizvodi od meke dlake ispod trbuha kašmirskih koza, koje žive u ekstremno hladnim i oštrim klimatskim uvjetima, prvenstveno u Aziji. Kako bi preživjele, uzgajaju duga, fina vunena vlakna kako bi se zaštitile. Kašmir je nevjerojatno gladak, gotovo svilenkast na dodir te je dugotrajan.

Kada želiš kupiti visokokvalitetni kašmir, probaj kakve je teksture tkanina – treba biti mekana i fina. Također, svakako provjeri etiketu. Proizvodi od kašmira trebaju biti odgovarajuće označeni i samo odjeća od čistog kašmira može nositi oznaku '100% kašmir'. Premda je moguć lagani sjaj, kašmir će obično imati mat izgled. Umjetna vlakna lako skupljaju statički elektricitet, koji, kada se trljaju jedno o drugo, privlače male čestice poput prašine. Protrljaj odjeću kako bi otkrila umjetna vlakna.

 | Autor: Pažljivo operi odjeću od kašmira prije spremanja u skladu s preporučenim uputama. (Sav kašmir može se prati u perilici na 30 stupnjeva te centrifugirati). Također pažljivo presavij odjeću s pomoću sklopive daske ili rukom u prikladnu veličinu za pakiranje u vrećice.

Brušena koža

Pravu brušenu kožu možeš prepoznati po jedinstvenoj teksturi i mirisu. Trebala bi biti mekana i topla na dodir i imati prepoznatljivu aromu koja je bogata i privlačna. Provjeri ima li na površini kože jedinstvena zrnatost. Nesavršenosti kože pokazatelj su istinske autentičnosti.

 | Autor: Izbjegavaj nošenje odjeće od brušene kože po kiši. Međutim, ako se koža ipak smoči, uvijek je dobro posuši prije nego što je odložiš. Prilikom skladištenja kožne odjeće izbjegavaj plastične vrećice jer one ne dopuštaju odjeći da diše. Toplina može biti štetna za kožu jer može uzrokovati gubitak vlage. Nikada ne ostavljaj svoju kožnu odjeću u blizini grijača ili drugih uređaja koji emitiraju toplinu. Najbolja metoda održavanja kožne odjeće jest da je objesiš. Ako imaš mrlju na odjeći od kože, nemoj je pokušavati sama ukloniti, jer je lako možeš oštetiti.

Dakle, kupovina odjeće od ovih materijala je svakako poželjna, a da ti dugo ostane kao nova, pazi kako je sušiš i pereš, a s novom Gorenje generacijom perilica i sušilica rublja Superiore i Advanced, to ne bi trebao biti problem.

 | Autor: Advanced i Superior linije Gorenje WaveActive perilica rublja učinit će pranje rublja ugodnim i jednostavnim. Nova funkcija AirDry suši bubanj i odjeljak za prašak i sprječava nastanak gljivica ili neugodnih mirisa, ostavljajući samo očaravajući miris rublja.

 | Autor: Napredni program pranja na paru ExtraHygiene, testiran i certificiran, uklanja do 99,9% bakterija i gljivica iz rublja pomoću pare i pranja na visokoj temperaturi. Ove dvije funkcije stvaraju savršenu kombinaciju za svježu i čistu perilicu rublja svaki put, bez obzira na to koliko puta se koristi.
 | Autor: Jedinstvene značajke poput NatureDry, TwinAir i SteamTech čuvat će finu odjeću. Uz NatureDry će se najosjetljiviji komadi nježno sušiti na nižim temperaturama, kao da se suše vani, ali puno brže i ugodnije, ali također smanjuje skupljanje za 50 posto. Sve ove funkcije rade zajedno kako bi pružile najbolji mogući rezultat sušenja i zadržale rublje 99,9% bez gužvanja i bakterija.

Photo: Unsplash, Gorenje

Komentari 0