Native sadržaj

Od vaza do šalica i tegli za cvijeće - detalji koji mogu potpuno transformirati terasu ili vrt

  • Obožavamo svoje terase i vrtove, koliko god mali ili veliki bili
  • Ključ dobro iskorištenog prostora na otvorenom je dobro definiranje njegove svrhe
  • Ne moraš kupiti sve novo kako bi transformirala svoj zeleni kutak, dovoljno je odabrati nekoliko ključnih detalja

 

Kada poželiš provesti vrijeme na otvorenom i opustiti se na suncu, moraš se složiti da nijedan prostor nije premali. Čak i najmanje terase ili vrtovi mogu biti izvrsno mjesto za opuštanje u lijenoj proljetnoj jutarnjoj tišini, a prave ideje i dekoracije za terasu mogu ti pomoći da živiš i izvan njegove skromne površine. Sve se svodi na korištenje pametnih ideja za uređenje terase i vrta kako bi iskoristila prostor i potpuno ga prilagodila sebi. 

Rijetko tko ima jako veliku terasu ili vrt, pogotovo u većim gradovima, stoga ih ne treba tretirati kao takve. Umjesto da pokušavaš pretvoriti svoj mali prostor u nešto što nije, budi jasna oko toga koja će mu biti funkcija i što ti je najvažnije prije nego što kreneš u kupovinu svega potrebnog. Možda nećeš moći ugurati cijelu blagovaonicu, vrt za začinsko bilje i ležaljku na svoju terasu ili u mali vrt, ali definitivno možeš odabrati ono što ti je najvažnije i oko toga graditi ostatak prostora. Nisi sigurna gdje početi? Ne brini, prikupili smo ideje koje će ti pomoći transformirati terasu ili vrt uz vrlo malo vremena i novca. 

Biljke su nezaobilazne

Jednostavno ne možemo zamisliti svoj vrt ili balkon bez zelenila bilo kojeg oblika. Iako bismo najviše htjeli pretvoriti cijeli prostor u malu tropsku šumu, ne stanu baš na svaku terasu ili vrt velike palme ili fikusi. To ne znači da trebaš potpuno izbjegavati zelenilo na svojoj terasi. Osim sukulenata koji stanu na baš svaki stolić ili manjih juka, dobar izbor su lavanda, ružmarin ili čak mala maslina. Ako ti ipak održavanje biljaka na životu i nije jača strana, odaberi prekrasnu vazu koju ćeš svaki tjedan ispuniti buketima eukaliptusa ili čak unijeti malo boje kroz tulipane, zumbule, narcise ili drugo sezonsko cvijeće. 

 | Autor: JYSK JYSK

JYSK, vaza INGBERT i fenjer MANDRUP

Koristi održive materijale i drži se jednog 

Uz biljke, ništa neće osigurati osjećaj prirodne oaze kao održivi materijali. Namiješaj za balkon ili vrt, kao i dodaci i sve što biraš neka bude od prirodnih ili recikliranih materijala te obrati pažnju da se na njima nalazi oznaka koja garantira da su nabavljeni isključivo iz certificiranih, ekološki prihvatljivih izvora. U slučaju drvenih komada, potraži oznaku FSC - kraticu za Forest Stewardship Council® (Vijeće za nadzor šuma), međunarodnu neprofitnu organizaciju i sustav označavanja drva i papira koji potječu iz održivih šuma i drugih ekološki prihvatljivih izvora. Također, ako odabereš detalje od jednog materijala, pokušaj uključiti više detalja od istog materijala i tako ćeš stvoriti harmoniju prostora. 

 | Autor: JYSK JYSK

JYSK, stalak PILFINK i tegla za cvijeće KAIE

 | Autor: JYSK JYSK

JYSK, prsten za salvete PATRICK i zdjela KARSTEN 

Nježne nijanse donose unutarnji mir 

Koliko je jaka moć boja u prostorijama sigurno znaš pa tako baš i nije najbolja ideja na mjesto za opuštanje staviti jarko crvene ili narančaste nijanse. Nježniji, zemljani tonovi idealan su odabir, a nećeš pogriješiti i ako odabereš nešto svjetlije plave nijanse koje nas odmah podsjećaju na more. Kako ne bi morala mijenjati cijeli namještaj ili bojiti zidove u neku od ovih nijansi, željene opuštajuće boje unesi dodacima poput šalica, vrčeva ili stolnjaka. 

 | Autor: JYSK JYSK

JYSK, vrč za mlijeko OLLE i šalica OLLE

Osvjetljenje je ključno

Osim jakih boja, izbjegavaj i previše intenzivnu svjetlost. Preko dana će te na terasi ili u vrtu grijati topla sunčeva svjetlost, a jednom kada sunce zađe, trebamo tu toplinu i zadržati. To ćemo postići uz pomoć lampi sa žaruljama koje emitiraju toplu svjetlost, ali i fenjera u koje možemo staviti svijeće svih veličina - jer ipak nema nježnije i romantičnije svjetlosti od one koju stvara plamen svijeće. Također ne zaboravi na lampice koje istovremeno služe kao odličan ukras i izvor nježne svjetlosti.

 | Autor: JYSK JYSK JYSK, fenjer ENTITA

Kombiniraj udobnost i estetiku

Glavna uloga terase ili vrta je da nam pruža mir i bijeg od svakodnevne užurbanosti i zato između udobnosti i estetike uvijek biraj udobnost. Nitko nakon napornog dana ne želi sjesti na tvrdu klupu koja se klima i koju smo kupili samo zato što izgleda dobro. Ono što želimo je utopiti se u mekom jastuku i zagrnuti nježnom dekicom koja će nas obaviti kao topli zagrljaj. 

 | Autor: JYSK JYSK

JYSK, deka LOBELIA

Estetiku ne moraš žrtvovati za udobnost ako odabereš JYSK opremu za terase i vrtove. Namještaj za vrt ili terasu treba biti jednako kvalitetan kao onaj koji koristimo u dnevnoj ili spavaćoj sobi, a u JYSK ponudi pronaći ćeš sve što ti treba kako bi opremila svoju zelenu oazu. Uz namještaj, jednako je važan i odabir dodataka koji će odrediti cijeli osjećaj prostora. 

Kupovinom u JYSK prodavaonicama također možeš biti sigurna da je sve ono što te uveseljava prilikom dekoriranja prostora dobro i za naš planet. JYSK se obavezuje na poduzimanje više od ravnopravnog udjela odgovornosti po pitanju klimatskih promjena, prodaju proizvoda izrađenih od ekološki prihvatljivih sirovina te smanjivanje količine ambalaže i recikliranje otpada. Zato ako tražiš prekrasan namještaj i dodatke za svoj zen kutak za koje možeš biti sigurna da ne štete okolišu, svakako se već danas zaputi u JYSK

Photo: JYSK

Komentari 0