Native sadržaj

Zašto umjetnost ima tako snažan utjecaj na nas?

  • Samu srž umjetnosti krasno je sažela spisateljica Rainbow Rowell opisavši je kao nešto što ne bi trebalo biti lijepo, već nas natjerati da osjetimo nešto
  • Bilo da nam je prva asocijacija na umjetnost slikarsko platno, kakva drevna skulptura, predstava, književno djelo, glazba ili film, sve ono što kao društvo smatramo umjetnošću ima utjecaj na sve nas
  • U njoj je jedino pravilo da pravila nema, a njezina moć da promijeni način na koji vidimo svijet, budeći u nama nove perspektive, ideje i vrijednosti, veća je nego što smo u stanju zamisliti

Kada sam nedavno primila pozivnicu za proslavu velikog 1. rođendana kćerkice drage prijateljice, nisam mogla ni zamisliti koliko će me zahtjevan, ali istovremeno i divan zadatak tamo dočekati. Jedan od poklona koje je dobila bila je vremenska kapsula - drvena škrinjica u koju su svi uzvanici dobili dužnost ubaciti nešto što će ona otvoriti tek kada napuni 7 godina. Iako smo mogli napisati što god nam je palo na pamet, nisam željela da to bude tek neka generička poruka ili pisamce, već nešto što će biti inspirativno, što će ju zabaviti i što će, nadam se, pamtiti i godinama kasnije. Svjesna s kolikim sam užitkom i sama kao dijete čitala priče, pjesme, bajke i basne, odluka je pala na jednu priču u stihu koju sam još davnih dana napisala, ni sama više ne znam čime inspirirana. Hoće li ona za nju jednog dana biti značajna koliko su za mene bili Antuntun, 'Dohvati mi, tata, Mjesec' ili 'Čudesna šuma', a koje i nakon više od tri desetljeća još uvijek znam napamet, ne znam, ali znam da mi je bilo važno da joj, barem malčice, pokušam dočarati, koliko je umjetnost čarobna. 
 | Autor: Knjige čine život ljepšim: Priče za laku noć iz cijelog svijeta; Ann Napolitano: Dobar dan, ljepoto, Gabriel Garcia Marquez: Vidimo se u kolovozu, sve u Hoću knjigu, Arena Centar

Hiperemotivac kakav kao jedan tipični horoskopski rak jesam, oduvijek sam se čvrsto držala za sve one filmove, pjesme, slike i fotografije koji su u meni još od prvog susreta s njima bili u stanju probuditi tsunamije. Uz neke sam odrastala, uz neke sazrijevala emocionalno, uz neke proživljavala trenutke koje ću pamtiti dok sam živa, a uz neke se vraćala, i još uvijek se vraćam, nekim dragim licima koja to više nisu. 
Samu srž umjetnosti krasno je sažela spisateljica Rainbow Rowell opisavši je kao nešto što ne bi trebalo biti lijepo, već nas natjerati da osjetimo nešto, a o njezinoj važnosti svjedoči sve ono što smo kao vrsta stvarali još od vremena kada smo budućim generacijama nasljeđe ostavljali na zidovima pećina. Ona ima moć pokrenuti nas i izazvati emocije koje je riječima gotovo pa nemoguće opisati, a bilo da gledamo sliku, divimo se nekoj skulpturi ili pak slušamo operu, zahvaljujući njoj se osjećamo živima na načine koji su nam sve do susreta s njom bili nezamislivi. 
 | Autor: Unesite u svoj dom malo umjetničkog štiha: JYSK okviri za slike; keramička vaza Zara Home, metalna skulptura H&M Home, sve u Arena Centru

Bilo da nam je prva asocijacija na umjetnost slikarsko platno, kakva drevna skulptura, predstava, književno djelo, glazba ili film, sve ono što kao društvo smatramo umjetnošću ima utjecaj na sve nas. Zanimljivo je da povjesničari upravo umjetnost smatraju nužnom da bi se neka grupa ljudi smatrala društvom. Ona je, zajedno s pismom, gradovima, vladom, religijom i društvenom strukturom, sama osnova života kakvog kao vrsta poznajemo tisućljećima pa ne iznenađuje što na nas ima i psihički i fizički utjecaj.
Glazba, na primjer, može značajno utjecati na koncentraciju. Mnoga su istraživanja provedena na temu sposobnosti glazbe da pomogne ljudima u usavršavanju koncentracije, a teorije poput 'Mozartovog efekta' sugeriraju da se taj učinak proteže čak i na prostornu svijest. Ples je nešto za čime se u nama budi poriv čim čujemo privlačan ritam, a gotovo da nema čovjeka koji se barem jednom, čuvši glazbu, nije naježio od glave do pete. Ne samo da nas glazba uzbuđuje, već je dokazano i da je proizvodnja dopamina u našim tijelima viša dok uživamo u njoj.  
Vizualna umjetnost, baš kao i glazba, može imati isti utjecaj na nas. Baš zato mnogi do općeg osjećaja sreće i smirenosti dolaze kroz art terapiju, koristeći sve dobrobiti umjetnosti kako bi ublažili nevolje i riješili probleme u vlastitim životima. Dio tog učinka, vjeruje se, uzrokovan je uključenošću u nešto opipljivo, budući da je opipljivost nešto što najčešće ne dovodimo u vezu s mentalnim problemima. Većina njih proizlazi iz kemijskih spojeva u nama koji diktiraju kako gledamo na situacije i reakcija koje imamo u vezi s njima, a iako je moguće vizualizirati kako određeni kemijski spojevi djeluju, svoje reakcije i osjećaje ne možemo oblikovati kao što možemo oblikovati komad gline ili obojiti slikarsko platno. Kontrola je nešto čemu svi težimo i nešto što mnogi koji se bore s mentalnim bolestima ili teškoćama žele postići, a umjetnička terapija jedan je od najučinkovitijih i najprivlačnijih načina kako je postići.

Sve ono što je umjetnost, u bilo kojoj formi, u stanju izazvati u jednom pojedincu, samo je pahulja u lavini neviđene snage. Umjetnost ima potencijal oblikovati naš svijet, stvoriti društvene pokrete i dovesti do revolucionarnih promjena u društvu. U njoj je jedino pravilo da pravila nema, a njezina moć da promijeni način na koji vidimo svijet, budeći u nama nove perspektive, ideje i vrijednosti, veća je nego što smo u stanju zamisliti. Ona nas može vratiti u prošlost, ali nas i gurnuti dalje u budućnost, pokrenuti rast nas samih i zajednica u kojima živimo, podići svijest o društvenim problemima i zbližiti ljude. Među više od 7000 jezika na svijetu, umjetnost je jedini koji baš svaki čovjek razumije. 

Kako osjećamo umjetnost?

Neraskidivoj vezi umjetnosti i emocija iz više smo strana pristupili na konferenciji 'Razum i osjećaji' koju su organizirali Arena Centar i miss7. Na panelu 'Kako osjećamo umjetnost?' dr. Petra Krpan s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Melita Omeragić, akademska kiparica, Josip Tešija, voditelj Galerije Kranjčar i art model te umjetnica Nera Stipičević razgovarali su o djelovanju umjetnosti na naše emocije i živote, a naučili smo nekoliko vrijednih lekcija: 
 | Autor:

  • Za život nam nije dovoljno zadovoljiti samo fizičke potrebe, treba nam umjetnost da nam ispuni potrebu za emocijama
  • Svaka ideja dolazi kao posljedica emocija
  • Jedna od najvažnijih emocija je ljubav i trebamo ju u svemu primijeniti
  • Kada unesemo emociju u stvaranje umjetnosti gubimo pojam o vremenu
  • Emocijama koje nas vode da stvaramo umjetnost trebamo se potpuno prepustiti
Photo: Pexels

Komentari 0