Native sadržaj

Ljetne infekcije su iritantne i neugodne: Uvažena ginekologinja savjetuje kako ih spriječiti

  • Urinarne infekcije i vulvovaginitisi, nažalost, česti su suputnici ljeta
  • Kako ih izbjeći i kako održati ginekološko zdravlje tijekom ljetnih mjeseci može se saznati u 6. dm podcastu
  • Gošća je cijenjena ginekologinja, prim.dr.sc. Ulla Marton

Uvažena ginekologinja, prim.dr.sc. Ulla Marton, gošća je posljednjeg u nizu ljetnih dm podcasta koji se ovo ljeto bavio iznimno zanimljivom temom, Žensko zdravlje. "Ginekološko zdravlje i ljeto - zdrava bezbrižna i aktivna", naziv je 6. dm podcasta u kojem je dr. Marton s moderatoricom Anitom Galić otvorila jako važna pitanja povezana uz ginekološko zdravlje u ljetnoj sezoni, ali i inače. 
"Kada je riječ o ljetnoj sezoni i mlađoj populaciji, najčešće mi dolaze zbog ginekoloških infekcija. Naime, ljeto je vrijeme slobode, dinamike, kretanja, putuje se od mjesta do mjesta, a i sam izbor seksualnih partnera tu igra ulogu pa se mi ginekolozi češće susrećemo s pacijentima s infekcijama. Naglasila bih kada je riječ o ad hoc odlukama i brzim vezama, da mi zapravo nikad ne znamo s kim stupamo u spolni odnos i treba napomenuti da kad stupamo u spolni odnos s novom osobom, da stupamo u spolni odnos sa svim njegovim dotadašnjim partnerima i njihovim spolnim partnerima.

 | Autor:
Nakon toga, najveći uzrok infekcija ljeti su sintetički materijali. Ljeto je vruće, žlijezde lojnice i znojnice su u svom maksimumu, kupaći kostimi su, nažalost, sintetički, kao i naše donje rublje, ali i ulošci su sintetički. Znojenjem dolazi do podražaja kože, koža na stidnici je drugačija od ostatka kože drugih dijelova tijela, ona je estrogenski ovisna i vrlo često dolazi do gljivičnih infekcija koje znaju biti izrazito iritantne, neugodne i bolne", upozorava dr. Marton. 
A kako si možemo pomoći? 
Dr. Marton naglašava važnost korištenja kondoma ukoliko stupamo u seksualni odnos s novom osobom te adekvatnu hidraciju i mokrenje nakon spolnog odnosa, ali i preparata koji mogu pomoći. Na pitanje moderatorice što bi savjetovala da žene obavezno ponesu u svojoj ljetnoj prtljagi, doktorica odgovara:
"Antifungalni proizvod koji se može kupiti i bez recepta, proizvod na bazi hijalurona te probiotske vaginalete i kreme ili oralne probiotike". 
Što još doktorica preporuča za bezbrižno ljeto bez infekcija, poslušajte u dm podcastu, a o ženskom zdravlju više otkrijte ovdje

Ovo je posljednji u nizu ljetnih dm podcasta Žensko zdravlje koji se objavljivao tijekom srpnja i kolovoza i zahvaljujući kojima smo mogli doznati mnoge korisne informacije od strane uvaženih stručnjaka.

Ali, stručnih, zanimljivih informacija nikad nije dosta pa je dobra vijest da će se prva dm konferencija na temu Ženskog zdravlja pod nazivom #odvojidanzasebe održati 11. rujna 2023. u zagrebačkom hotelu Zonar od 10 do 16 sati. Dakle, taj datum zabilježite u svoje kalendare, a također i 16. kolovoza kada kreće prodaja ulaznica. Cijena ulaznice za dvije osobe je 10 eura, a moći će se kupiti u zagrebačkim prodavaonicama dm-a te online shopu. 

Na konferenciji ćete moći slušati stručnjake o temama vezanim uz mentalno zdravlje, menstrualni ciklus, hormonalni disbalans, seksualno zdravlje, prehrana i važnost kretanja te mnoge druge, ali i iz prve ruke dobiti odgovore na pitanja koja vas zanimaju ili su vas možda mučila.

Moderatorica konferencije kao i svih dm podcasta je Anita Galić, magistra farmacije te menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika. Ova ponosna majka dvoje školaraca sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni ‘think tank’ za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.

dm je mjesto u kojem svaka žena može pronaći sve što joj treba, uključujući i savjete, a dm kroz svoj podcast i konferenciju još jednom pokazuje da je upravo u središtu dm-ovog poslovanja - čovjek.

Photo: Unsplash

Komentari 0