Native sadržaj

Lagane namirnice koje su pune proteina i pomažu ti oblikovati vretenaste mišiće (a nisu meso ni jaja)

  • Za oblikovanje lijepih, vretenastih mišića nije dovoljan samo trening, nego i prehrana bogata proteinima
  • Osim mesa, posnog sira i jaja postoje mnoge lagane namirnice koje tijelu daju dodatnu dozu bjelančevina
  • Proteini se mogu unositi i pomoću funkcionalnih napitaka poput ledenog čaja

Svi sanjamo o mišićima koji se samo lagano naziru ispod lagane ljetne odjeće. Znamo da je pritom esencijalno redovito trenirati, ali trening snage sam po sebi nije dovoljan ako želiš mišićnu masu dovesti na višu razinu (a razinu masnog tkiva na nižu). Već i ptice na grani znaju da je recept za izgradnju mišića piletina, posni sir, koje jaje i - još malo piletine. Da ti se prehrana ne bi svela na samo tri jela, istražili smo kako unijeti dodatne proteine iz namirnica koje su dovoljno lagane i primjerene za više temperature.

 | Autor:

Slanutak na sto načina

Namirnica koja nas sve više oduševljava zbog svoje raznolikosti i mogućnosti pripreme je slanutak. Može se staviti u variva i salate, a također se od njega mogu napraviti namazi ili pržene kuglice, odnosno falafel. Manje je poznato da je slanutak namirnica koja sadrži i dosta veliku količinu proteina - u 100 grama slanutka nalazi se čak 19 grama proteina. Kako bi obrok bio dovoljno lagan za ljetne temperature, predlažemo salatu od slanutka, matovilca i povrća koju možeš obogatiti sušenim brusnicama ili dodati mozzarellu za dodatni izvor bjelančevina.

 | Autor: Pexels Pexels

Leća

Ako ti je dosta riže i krumpira kao priloga jelima, probaj ih zamijeniti s lećom. Ovo je namirnica na koju često nepravedno zaboravljamo, a puna je dobrobiti za naš organizam. Osim što ima jako malo masti i potiče probavu, ona sadrži i 9 grama proteina u 100 grama namirnice. Dovoljno je neutralna da je možeš pripremiti kao prilog skoro svim jelima s mesom ili u varivu. Za ljeto predlažemo lagano varivo od leće, mrkve, piletine i kurkume. Prije pripreme leću stavi namakati bar sat vremena u vodu, a o vrsti leće ovisi koliko dugo ćeš ju kuhati. Zelena leća se kuha najdulje - oko 45 minuta, crna i smeđa oko 30 minuta, a crvenoj je dovoljno samo 20 minuta kuhanja.

 | Autor: Pexels Pexels Grašak

Namirnica koje se sjećamo najviše iz djetinjstva kad nam je baka spremala rižu s graškom odnosno popularni rizi bizi. Grašak je bogat vlaknima i vitaminima, a sadrži 5 grama proteina u 100 grama namirnice. Ako se kombinira s piletinom i rižom, onda je idealni prilog jelima kao dodatni izvor bjelančevina, a za ljeto pak preferiramo laganu juhu od graška. Popirjaj luk i češnjak te skuhaj grašak u temeljcu ili vodi te zatim sve izblendaj i začini. Ova juha može biti predjelo, ali i lagana večera jer je dovoljno zasitna i gusta.

 | Autor: Kikiriki maslac

Namaz od kikirikija obožavamo na kruhu, ali može se jesti i u zdravijim varijantama, npr. dodaj žlicu ili dvije kikiriki maslaca u zobenu kašu. Tako ćeš podignuti okus ovog inače neutralnog doručka, ali i unijeti dodatne proteine. Naime, kikiriki maslac u 100 grama ima čak 25 grama proteina. Ako to prevedemo u žlice, recimo da u jednoj žlici ima oko 3.5 grama proteina, što je odlično za tako malu količinu proizvoda. 

 | Autor: Pexels Pexels Pića s dodatkom proteina

Kao dodatni izvor proteina odlična su i funkcionalna pića, pogotovo na visokim temperaturama kada tijelu treba više hidracije. Ovo ljeto poludjeli smo za novim Vindi PROTeIN ledenim čajevima. Zamisli kako te osvježavajući gutljaji bijelog čaja, oplemenjeni citrusnom svježinom limuna i egzotičnom notom kaktusa vraćaju u život na vrelom ljetnom danu. Ili, prepusti se umirujućem, ali i energizirajućem spoju zelenog čaja i sočne breskve. Osim originalnih i jako finih okusa, Vindi PROTeIN pića obogaćena su sa 6 grama proteina po pakiranju. Prirodne arome čaja i voća neodoljiva su riznica svježine i izvrsnog okusa, a dodatak proteina izvor svježe snage. Bilo da si na plaži, u teretani ili jednostavno uživaš u ljetnom suncu, Vindi PROTein je najukusniji način da si osvježiš ljeto!

 | Autor:

 

Photo: Dupe

Komentari 0