Native sadržaj

Koje najbolje obližnje europske advente vrijedi posjetiti ove godine i zašto?

  • Okićene jelke, bezbroj lampica u svim bojama, miris cimeta i klinčića u kuhanom vinu, nasmiješena i radosna lica razdraganih ljudi… 
  • Advent je doba godine koji jako volimo!  
  • Diljem svijeta sve više gradova nudi poseban blagdanski ugođaju adventsko vrijeme, a mi donosimo 5 destinacija koje definitivno vrijedi posjetiti ove godine i kako najbolje putovati do njih

U vrijeme Adventa brojni gradovi pokazuju svoje najljepše strane te nanovo oduševljavaju turiste prelijepim uređenjem, bogatom gastro ponudom, raznim koncertima i događanjima… Mnogi gradski trgovi pretvaraju se i čarobne božićne sajmove. A sve je počelo – u Beču! Naime, prvi božićni sajam bio je prosinački sajam u Beču, koji se prvi puta održao 1298. godine, kada su građani dobili dozvolu za održavanje 'Krippenmarkta', upravo u adventsko vrijeme. Stoga smo i uvrstili Beč na prvo mjesto popisa gradova koje vrijedi posjetiti u vrijeme Adventa, a uz glavni grad Austrije donosimo još 4 vrlo privlačne adventske destinacije.  

Beč

Od sredine studenog pa do Božića se najljepša mjesta u Beču pretvaraju u čarobne božićne sajmove. U zraku se osjeća miris božićnih kolačića, vrućeg punča i pečenih badema. Stara gradska jezgra i ulice s trgovačkim radnjama ukrašene su svečanom rasvjetom koje daju gradu poseban božićni duh.

U Beču je gotovo na svakom trgu organiziran božićni sajam, a mi ćemo predložiti tek neke. Primjerice, na Rathausplatzu posjetitelje na ulazu dočekuje metar visok luk sa svijećama. Tradicionalni božićni sajam nudi božićne darove, ukrase za božićno drvce, rukotvorine, kulinarske delicije, slatkiše i još mnogo toga. U 'Ice Dreamu' možeš klizati po romantično osvijetljenom parku gradske vijećnice. 

 | Autor: Nedaleko je Božićno selo na Maria-Theresien-Platzu, između Muzeja povijesti umjetnosti i Prirodoslovnog muzeja. Tijekom Adventa tu je oko 70 štandova s tradicionalnim rukotvorinama i originalnim idejama za poklone. 

Stari bečki božićni sajam na Freyungu u središtu grada odan je tradiciji. Božićni sajam ovdje se održavao još 1772. godine, a tamo se mogu kupiti rukotvorine, stakleni ukrasi, tradicionalne jaslice i keramika. Od 16 sati na trgu svira svečana adventska glazba. Nekoliko koraka dalje možeš kupiti i visokokvalitetne rukotvorine na božićnom sajmu Am Hof, dok ti božićna glazba i zborsko pjevanje pružaju odgovarajuću pratnju.

Kulturni i božićni sajam ispred dvorca Schönbrunn očarava svojim carskim ambijentom i definitivno ga vrijedi posjetiti. 
Na Stephansplatzu postavlja se oko 40 štandova u podnožju katedrale svetog Stjepana, a nude se visokokvalitetni proizvodi iz Austrije. Vrt Palais Auersperg ove se godine prvi put pretvara u kulinarsku zimsku oazu. U zimskom izdanju Palais Freiluft poslužuju se punč, kuhano vino, topli kokteli i šampanjac te kuhinja poznatih ugostitelja. Cijene kuhanog vina su oko 4 eura, dok domaće kobasice koštaju od 5 eura pa na više. 

Verona

Veronu uglavnom svi povezuju s Romeom i Julijom, ali malo ljudi zna da je Verona predivna u vrijeme Adventa te nudi vrlo zanimljiv božićni sajam s jedinstvenom postavom jaslica u svjetski poznatoj 'Arena di Verona'. Verona je općenito grad ljubavi i muzike, grad s dušom prepun romantike sa svojim uskim uličicama i prostranim srednjovjekovnim trgovima, a u blagdansko vrijeme cijeli grad odiše adventskim ozračjem.  

Na trgu Svete Lucije (Banchéti de Santa Lùssìa) održava se adventski sajam, koji seže daleko u prošlost i počinje nekoliko dana prije 13. prosinca, u čast sicilijanske svetice. Nastao je običaj da se djeca iz Verone prate u crkvu svete Agneze na Piazzi Bra, ali je ona srušena 1837. godine. Stoga se postavljaju brojni štandovi sa slatkišima i igračkama, takozvani 'Banchetti di Santa Lussia', a nude se i predivne rukotvorine, kulinarske delicije, slastice, a preporučuje se kušati tipični lokalni desert 'Pastefrolle di Santa Lucia'. 
Cijene? Kuhano vino je 3-4 eura, a ručak u povoljnijim restoranima možeš pojesti za 20-ak eura. 

 

Ljubljana

Premda Ljubljanu rado posjećujemo kroz cijelu godinu, u vrijeme Adventa glavni grad Slovenije odijeva blagdansko ruho te pruža poseban ugođaj. Ljubljanski advent postaje središtem društvenog života grada u prosincu, a tamošnji trgovi postaju domaćini bogatom programu besplatnih glazbenih koncerata i drugih događanja za odrasle i djecu. 

 | Autor: Prešernov trg i šetnica uz rijeku Ljubljanicu nezaobilazne su lokacije. Tamo ćeš pronaći brojne štandove s izvrsnom gastro ponudom, suvenirima, božićnim ukrasima… 

U Ljubljani također možeš uživati u jednoj od najatraktivnijih božićnih svjetlosnih instalacija. Na Prešernovom trgu uvijek je postavljena i atraktivna božićna jelka, najzaslužnija za magičnu blagdansku atmosferu. Svakako posjeti Ljubljanski dvorac, s kojeg se pruža najljepši pogled na grad u božićnom ruhu. Prigodno ukrašenim ulicama i trgovima poput spomenutog Prešernova trga, pa Tromostovja, Kongresnog trga i Starog trga prolaze brojni turisti koje mami miris kuhanog vina, čaja i pečenih kobasica. Čaša kuhanog vina košta od 2 do 4 eura, kobasice su od 5 eura na više, a dobar obrok može se pojesti u povoljnijim restoranima za 15-ak eura.  

 

 

Budimpešta

Glavni grad Mađarske poznat je o svojim povijesnim znamenitostima i privlači turiste tijekom cijele godine, ali nešto manje se o govori o Budimpešti kada je riječ o Adventu - premda se i tu ima čime pohvaliti. Naime, Budimpešta ima iznimno bogatu blagdansku ponudu, koja se svrstava među najraznolikije u Europi. 

Mađarska prijestolnica poznata je daleko izvan svojih granica po božićnom sajmu na Vörösmarty Tér ispred Café Gerebaud, jedne od najvećih i najtradicionalnijih kavana u Europi. Tamo ćeš pronaći karakteristične drvene paviljone u kojima brojni obrtnici nude svoje tradicionalne proizvode, ali i mnoštvo kulinarskih užitaka poput Kürtöskalács (tradicionalni kolač), langoša ili raznih slatkih i slanih domaćih specijaliteta. Cijene kuhanog vina su 3-4 eura, kobasica od 5 eura na više, a dobar obrok može pojesti za 15-ak eura. 

 | Autor: Svega nekoliko stotina metara od Trga Vörösmarty nalazi se Bazilika sv. Stjepana, kod koje se održava čarobni božićni sajam, koji svojim ugođajem možda čak i nadmašuje sajam na Vörösmartyju. Održava se od 2011. godine te se nametnuo izvrsnom ponudom i jedinstvenom atmosferom, koju zaokružuje predivna Bazilika. Sredinom Trga sv. Stjepana dominira klizalište, oko kojeg se rasporedi više od 100 izlagača u kućicama s raznolikom gastronomskom i obrtničkom ponudom. Sajam je poznat i po spektakularnoj rasvjeti i projekcijama na pročelju Bazilike, koje se održavaju nakon zalaska sunca. Za pravi božićni ugođaj brinu se jaslice ispred Bazilike, a sajam se održava od 17. studenog 2023. do 1. siječnja 2024. godine. 

 

Salzburg

Može se raspravljati o tome koji je grad prava adventska, odnosno, božićna prijestolnica, ali austrijski Salzburg zajamčeno je u užem izboru, i to ne samo zato što se na Badnjak 1818. godine u obližnjem Oberndorfu prvi put čula 'Tiha noć, sveta noć'. 

Božićni sajam u Salzburgu, poznat i kao Christkindlmarkt, prvi put se spominje još u 15. stoljeću, pa je tako jedan od najstarijih u Europi. U današnjem obliku prisutan je od 1974. godine i smješten na dva trga pokraj predivne barokne katedrale sv. Ruperta - Domplatzu i Residenzplatzu, a održava se od 23. 11. 2023. - 06. 01. 2024. godine.

 | Autor: Salzburg je tijekom Adventa doista posebno mjesto, a božićni duh osjeti se na svakom koraku. U to vrijeme posjete ga stotine tisuća turista iz cijeloga svijeta, ponajviše kako bi osjetili spomenutu jedinstvenu božićnu atmosferu. Na Christkindlmarktu pronaći ćeš božićne ukrase svih vrsta, boja i oblika. Cijene najvećeg broja dekoracija uglavnom se kreću u standardnom rasponu cijena za takve proizvode, ali nemoj se iznenaditi cijenama proizvoda kao što su staklene kugle za jelku, koje često premašuju i iznose od nekoliko desetaka eura po komadu.
 | Autor: Unsplash,FlixBus Unsplash,FlixBus Osim ukrasa, nude se i brojni slatkiši, Mozart kugle, prženi bademi, ušećerene jabuke, ali i domaće kobasice (cijene su od 5 eura pa na više), punč i kuhano vino (za koje treba izdvojiti u prosjeku 4 eura). Zapravo, na više od stotinjak štandova 'nema da nema'. 

 

Najbezbrižnije, najisplativije i najsigurnije putovanje – autobusom! 

Ako do ovih predivnih destinacija želiš putovati bezbrižno i nadasve sigurno, preporučujemo putovanje autobusom. Kao prvo, izbjeći ćeš stres i dane planiranja i pronalaženja povoljnog parkiranja i mjesta gdje sigurno možeš ostaviti svog limenog ljubimca. Osim toga, u autobusu možeš fino uživati u razgovoru s drugim putnicima, opustiti se, odspavati ili pak čitati neku zanimljivu knjigu.

Naravno, tu je i financijski aspekt: Puno je povoljnije putovati autobusom nego osobnim automobilom – izračunaj samo koliko ćeš goriva potrošiti do svog cilja, kolike su cestarine, parkiranje… Stoga ne čudi da se mnogi turisti danas odluče na putovanje autobusom. 

 | Autor: Sigurnost je prioritet i FlixBusa, najvećeg globalnog autobusnog prijevoznika koji od 2013. godine pruža jednostavna, udobna, ekonomski i ekološki prihvatljiva putovanja milijunima putnika diljem svijeta. Zahvaljujući jednostavnoj i sigurnoj kupovini autobusnih karata putem sigurne aplikacije i brzorastućoj mreži linija, putnicima pružaju mogućnost otkrivanja svijeta bez obzira na svoj budžet.

Autobusi FlixBusa opremljeni su najnovijim elektronskim pomoćnim sustavima koji podupiru sigurnost te ispunjavaju najveće sigurnosne standarde. Gotovo svi moderni autobusi FlixBusa imaju prilagodljiv zaslon za leđa, Wi-Fi mrežu, dodatan prostor za ostavljanje stvari, odličnu ventilaciju, utičnicu i toalet za slučaj nužde zbog čega se iskustvo putovanja ovim prijevoznim sredstvom unazad nekoliko godina znatno promijenio. 

Photo: Unsplash,FlixBus

Komentari 0