Native sadržaj

Ipanema je jedna od najljepših plaža na svijetu, a kako stvoriti pravi Ipanema stil?

  • Ipanema je uz jednako slavnu Copacabanu, jedna je od najljepših i najpoznatijih plaža, ne samo u Brazilu, već u cijelom svijetu
  • Većina najboljih butika odjeće u Riju smještena je upravo u Ipanemi, što nije slučajno, budući da je u pitanju mjesto bogate povijesti postavljanja modnih trendova, a posebice u odjeći za plažu
  • Sposobnost uživanja ​​u suncu, moru i pijesku jedno je od najupečatljivijih obilježja brazilske kulture koje je ovu divnu zemlju pretvorilo u međunarodnu referencu kada je riječ o trendovima bikinija i odjeće za plažu, a evo i kako je implementirati u svoj stil kao sastojak bez kojeg je ljeto, gdje god se nalazili, nezamislivo

Smještena u južnoj zoni Rio de Janeira, tik uz jednako slavnu Copacabanu, plaža Ipanema jedna je od najljepših i najpoznatijih, ne samo u Brazilu, već u cijelom svijetu, dobrim dijelom i zahvaljujući legendarnoj pjesmi iz 1962., 'Girl from Ipanema', koja je opjevala preplanulu ljepoticu s upravo ove plaže. 

Ime je dobila po staroj riječi iz jezika Tupi čije je značenje 'loša voda', a čime se htjelo reći kako je spomenuta plaža loše ribolovno područje, budući da valovi završavaju preblizu pijeska i tjeraju ribu, no zato je raj za surfere i sve one koji od plaže žele puno više od tek sunca i oceana. 

 | Autor: Unsplash / Raphael Nogueira Unsplash / Raphael Nogueira Foto: Unsplash / Raphael Nogueira

Ovdje se uživa u bodyboardingu, skimboardingu, surfanju, igranju nogometa, odbojke na pijesku i odbojke s nogama - brazilskog  sporta koji je kombinacija nogometa i odbojke, te predivnom pogledu na planine Dois Irmãos, ali i capoeiriste koji svake nedjelje  nastupaju oko plaže kada je cesta najbliža plaži poptuno zatvorena za promet te preplavljena biciklistima, rolerima, skateboarderima i mnoštvom posjetitelja koji koriste priliku za šetnju prekrasnom plažom. Uz to, nedjeljama se Praca General Osario pretvara u hipijevsku tržnicu na kojoj brojni prodavači prodaju lokalne rukotvorine, hranu, nakit, glazbene instrumente, odjeću, figurice, fotografije i slike, a samo nekoliko metara dalje od plaže nalazi se brojne galerije i muzeji.

Većina najboljih butika odjeće u Riju također je smještena upravo u Ipanemi, što nije slučajno, budući da je u pitanju mjesto bogate povijesti postavljanja modnih trendova, a posebice u odjeći za plažu. Još su u 20-ima dvodijelni modeli Jeana Patoua predstavljali pravu revoluciju, u 30-ima je plaža postala žarište slobodnog vremena i rekreacije, a tijekom ljeta 1946. dizajner Louis Réard je u Parizu predstavio svoju novu kreaciju - bikini, komad koji će postati simbol brazilske kulture i u kojem se upravo na ovoj plaži 1948. pojavila glumica Miriam Etz, izazvavši poprilično uzbuđenje i mnogo negodovanja. Ovdje je i 70-ih godina prošlog stoljeća slavni brazilski Tanga bikini prvi put ugledao svjetlo dana, lokalna glumica Leila Diniz bila je prva trudnica koja je nosila bikini na plaži, a japanke Ipanema Gisele Bundchen također su utjelovile duh ovog čarobnog mjesta, kako kroz ime brenda, tako i kroz estetiku koju brend njeguje.

 | Autor: Unsplash / Natalia Blauth Unsplash / Natalia Blauth

Kada su se bikiniji tek pojavili, žene su preko njega nosile pareô - ranu verziju saronga koji se vezivao u struku, a istovremeno su lansirane i gumene sandale – brazilski izvozni proizvod koji je od tada postao omiljen u cijelom svijetu. Moda za muškarce također je bila izmijenjena - nešto duže kratke kratke hlače ustupile su mjesto značajno oskudnijim kupaćim kostimima, a 80-e su iznjedrile i dva nova modela bikinija - asa-delta i fio-dental, tanke i minijaturne komade inspirirane tadašnjom modom s Ibize, prilagođene i pretvorene u ultimativni simbol senzualnosti s brazilskog pijeska. 

Bossa, koja nije samo glazbeni žanr, već i sposobnost uživanja ​​u suncu, moru i pijesku jedno je od najupečatljivijih obilježja brazilske kulture koje je ovu divnu zemlju pretvorilo u međunarodnu referencu kada je riječ o trendovima bikinija i odjeće za plažu, a evo i kako je implementirati u svoj stil kao sastojak bez kojeg je ljeto, gdje god se nalazili, nezamislivo!

Najpoželjnije boje: U bojama brazilske zastave

Brazilska zastava godinama je služila kao amblem krajnje desne populističke politike Jaira Bolsonara, no mnogi su domaći dizajneri njezine boje vratili u modu za sve Brazilce, slaveći favele i duh Brazila kroz žute i zelene košulje, suknje i bikinije. Madonna je početkom svibnja održala veliki besplatni koncert u Rio de Janeiru odjevena upravo u brazilske boje, jasno pokazavši da brazilska zastava pripada svim Brazilcima, a ne samo konzervativnom miljeu, a čak je i Sao Paulo Trans Pride marš, inspiriran kraljicom popa, opisao ovaj fenomen kao renesansu nacionalnih boja. Uz Madonnu, mnoge su druge zvijezde poput Hailey Bieber, Lady Gage i Emily Ratajkowski pozirale u brazilskim majicama, pomažući širenju brazilcorea daleko izvan granica ove zemlje. 

 | Autor: Ipanema Ipanema Foto: Ipanema

 | Autor: Ipanema Ipanema Foto: Ipanema

 | Autor: Ipanema Ipanema Foto: Ipanema

Nakit od školjkica

Baš poput bikinija, i nakit izrađen od školjki postao je sastavni dio stylinga za plažu po kojima je Brazil poznat, a najpopularniji je nakit izrađen od školjke abalon, vrlo slične onoj koja je u našim krajevima poznata kao petrovo uho. Nakit izrađen od komadića školjke koji blistaju u nijansama tirkizne, zelene, plave, ružičaste, ljubičaste i zlatne, boja koje oponašaju umirujuće morske valove, postao je vrlo  popularan još tijekom 60-ih i 70-ih jer je bio prilično jeftin, a jednako je obožavan i danas. Budući da zavodljive nijanse ove, ali i ostalih školjki laskaju svim tonovima kože, pristajat će baš svakome, a narukvice i ogrlice s mirisima vječnog ljeta jednako rado nose i žene i muškarci. 

 | Autor: Unsplash / Razvan Narcis Ticu Unsplash / Razvan Narcis Ticu Foto: Unsplash / Razvan Narcis Ticu

Uzorci: džungla, palme, voće i cvijeće

Moda u Brazilu eklektična je mješavina autohtonih stilova, europskih utjecaja i afričkih elemenata. Ova zanimljiva fuzija nije samo izlog različitih estetika, već i svjedočanstvo raznolike brazilske baštine i živahne povijesti, a poput zaraznih ritmova koji odzvanjaju zrakom, i brazilska je moda puna života, boja i uzoraka. Nadahnuti bujnim nacionalnim krajolicima, zlatnim plažama, tropskom florom i faunom te živopisnim festivalima, brazilski dizajneri često u svoje kreacije uključuju odvažne, svijetle nijanse i dramatične kontraste, a kolekcije rado obogaćuju različitim uzorcima i printovima, od tropskih i cvjetnih do geometrijskih motiva.

 | Autor: Unsplash / Khaled Ghareeb Unsplash / Khaled Ghareeb Foto: Unsplash / Khaled Ghareeb

 | Autor: Ipanema Ipanema Foto: Ipanema

Surf kultura - i na odjeći

Sa svojih 700 kilometara predivne obale i tropskom klimom, Brazil je idilično igralište za surfere. Surfanje je u ovim krajevima uzelo maha tijekom 60-ih, kada je Brazil bio privučen užitkom jahanja na valovima i kulturom slobode i zabave surfanja.

 | Autor: Pexsel/Chelsey Horne Pexsel/Chelsey Horne Foto; Pexsel/Chelsey Horne A u skladu sa surfanjem kao jednom od omiljenih aktivnosti, i odjeća koju nose protkana je duhom onoga što surfanje predstavlja - slobodu i divlju nesputanost. Bez obzira na to u kakvoj su formi, Brazilke su veoma ponosne na svoje tijelo i ne srame ga se izložiti pa rado nose minijaturne topiće te haljine i suknje s odvažnim prorezima, pri čemu im je, baš kao i muškarcima, najvažnije da je odjeća koju nose ležerna i udobna.

 | Autor: Ipanema Ipanema Foto: Ipanema

Muškarci najčešće nose kratke hlače i košulje od laganih i prozračnih materijala, a i jednima i drugima su japanke i natikače neizostavan dio gotovo svakog stylinga. 

 

 | Autor:

Photo: Instagram @ipanemahrvatska
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ChrisDavis

    Prava i jednostavna metoda koju svi mogu koristiti i surfati internetom te početi zarađivati ​​više od 15 tisuća dolara svaki mjesec od kuće. Nedavno sam zaradio i primio 15719 dolara od ovog posla i radim samo 1 ili 2 sata ... prikaži još!