Native sadržaj

Sjećate se ovog filma? 7 trenutaka koje nikad nećemo zaboraviti

  • Svijet se 90-ih godina opasno mijenjao, skupa s glazbom, filmom, televizijom i modom, a neki od nas su imali sreće sve to gledati iz prvog reda
  • Pobožno smo tada pratili sve što nam se serviralo na malim ekranima, nastojeći sve što bi nam se svidjelo pretočiti i u vlastite živote, a nekim od najvrjednijih lekcija naučili su nas omiljeni filmovi
  • Cher nam je kao jedna od omiljenih ikona stila devedesetih održala one o popularnosti, prijateljstvima, modi i samootkrivanju, a zahvaljujući Zalandu, imali smo priliku uskočiti u njezine cipele

Zatekla sam se prije par dana u blizini jedne osnovne škole, taman kada se oglasilo zvono za veliki odmor. Tih nekoliko sekundi zvona u trenu me vratilo u djetinjstvo, u dane protkane bezbrižnošću, kada je mojim prijateljicama i meni jedina briga bila hoće li nam vrijeme odmora biti dovoljno da stignemo odigrati gumi-gumi. Gledajući klince, pitala sam se kakvu glazbu slušaju, igraju li se i dalje istih igara kojih se igrala naša generacija, jesu li ikada čuli za Crnu kraljicu i je li im itko pokazao kako se pikula. Koje fillmove obožavaju i koji su im glumci omiljeni?

Na stranu to što mi koji smo odrasli pod ovim djelićem neba dane djetinjstva ne pamtimo samo po lijepim stvarima, pomislila sam koliko smo bili sretni što smo odrastali baš kada jesmo, na Nirvani i britpopu, Super Mariju i tetrisu, uz filmove kao što su '10 razloga zašto te mrzim', 'Ona je sve to', i serije poput 'Dosjea X' i 'Buffy, ubojice vampira'. Svijet se tih godina opasno mijenjao, skupa s glazbom, filmom, televizijom i modom, a mi smo imali sreću sve to gledati iz prvog reda. I bome smo imali što za vidjeti!

Još uvijek se dobro sjećam koliko smo pobožno pratili sve što nam se serviralo na malim ekranima, nastojeći sve što bi nam se svidjelo pretočiti i u vlastite živote, i koliko smo samo toga iz svog tog emitiranog sadržaja kojeg je dobar dio odabrao Đelo Hadžiselimović imali prilike naučiti. A daleko od toga da su vrijedne lekcije stizale isključivo upakirane uz dokumentarce koje je za nas pomno probirao. 

Dobro se sjećam i prvog puta od njih sigurno desetak kada sam pogledala film 'Clueless', u ovim krajevima poznatiji kao 'Djevojke s Beverly Hillsa'. Tinejdžerski klasik je kao satirični prikaz 'Emme' Jane Austen pratio život Cher Horowitz te zgode i nezgode iz njezine srednje škole na Beverly Hillsu, a sve lekcije o popularnosti, prijateljstvima, modi i samootkrivanju koje je Cher naučila nekad lakšim, a nekad težim putem, uvukle su se duboko u našu (pod)svijest. Iskreno vjerujem da nisam jedina koja je ovom filmu na tome zahvalna, a evo koje lekcije iz njega i danas rado pamtim:

Najvažnija stvar u životu je imati prave ljude uz sebe

Suprotnosti se možda privlače, no za prijatelje želimo one koji su na istoj valnoj duljini kao mi i koji nas u potpunosti razumiju. To su oni ljudi koje nam prve padne na pamet nazvati kada nam se nešto dogodi jer znamo da će se baš uvijek javiti, bez obzira na to koliko je sati. I za koje znamo da neće pitati nikakva pitanja, već jednostavno biti tu za nas. 

Outfit nam može popraviti ili uništiti dan, a stil itekako zna zavarati 

Već u prvim minutama filma pojavljuje se važna modna lekcija o tome kako nikada ne bismo trebali nositi neusklađenu odjeću, a ovo je nešto čega se i danas pridržavamo. Isto tako, naučili smo jednu puno važniju, a ta je da to što netko uvijek izgleda fantastično i sređeno nipošto ne mora značiti da ne misli ni o čemu drugom osim o 'trivijalnim' stvarima kao što su šminka i odjeća. Ili kako nam je Cher dokazala, ne samo da djevojke kojima je shopping omiljeni hobi itekako mogu biti u stanju memorirati Shakespearea, nego nerijetko i jesu puno pametnije nego što smo skloni zaključiti na temelju njihova izgleda.

 | Autor: screenshot/IMDB screenshot/IMDB

Svaki pogled na spolne odnose je drugačiji i to je potpuno u redu

Mnogi i danas vjeruju da je spolni odgoj nešto čega nam kronično nedostaje, a iako ga ni naša generacija nije imala u školama, filmovi poput ovoga su odradili lavovski posao. Ženski likovi u filmu značajno se razlikuju i to posebice po pitanju njihovih pogleda na spolne odnose, no njihove se različitosti slave. Od Cher koja se čuva za Lukea Perryja, preko Dionne koja je 'tehnički djevica' do Tai koja je imala više partnera, niti jedan pogled na spolne odnose nije za osudu. Ne zaboravimo još jednu vrijednu lekciju u domeni spolnog odgoja - onu da menstruacija nije nešto čega bismo se trebali sramiti niti nešto zbog čega bi nam trebalo biti neugodno. Hvala Cher koja je pred cijelim razredom bez imalo ustručavanja objasnila razloge svog neprimjerenog ponašanja.

Nikada ne bismo trebali pristati na manje od onoga to zaslužujemo

Učeći od svog oca odvjetnika, Cher nas uči kako se nikad ne bismo trebali zadovoljiti prvom ponudom i prodati se ispod cijene. Bilo da je u pitanju shopping, pregovaranje o ponudi za posao iz snova ili popravljanju školskih ocjena, uvijek bismo se trebali izboriti za sebe. 

Ne postoji opravdanje za biti snob

Svi smo se u raznim situacijama imali prilike susresti s onima što vole istaknuti "Znaš li ti tko sam ja?" i koji čvrsto vjeruju da im  njihovo porijeklo ili materijalni status daju za pravo postavljati se iznad drugih. Cher je možda bogata djevojka s Beverley Hillsa, ali ne prihvaća snobizam i ne boji se prozvati ga, kao na primjer kada je Eltonu održala lekciju zbog njegovog ismijavanja ideje da izađe s curom poput Tai. 

Važno je znati prihvatiti kritiku

Savršenstvo ne postoji i svatko od nas dolazi u paketu s manama i vrlinama. Naši prijatelji, oni iskreni, pravi prijatelji, oni su koji će nam ukazati na naše pogreške, a ne oni koji će slaviti svaki naš korak i smiješiti nam se, a iskreno mišljenje zadržati za trenutke kada smo im okrenuti leđima. Osim što nam je film održao jednu od najvrjednijih lekcija o značenju iskrenog prijateljstva, naučio nas je i da kritiku trebamo prihvatiti dostojanstveno i baš poput Cher, iskoristiti je kao priliku za introspekciju i samorefleksiju.

Jednakost je ključni sastojak svake uspješne veze

Cher je svjesna svojih snaga, ali i svojih slabosti. Ona također zna da je važno da žena u vezi ima istu moć kao i njezin partner, pa čak i ako to znači poznavanje mode i krojačkih vještina. Ili, kako je ona to simpatično zaključila:  "Ako se on oblači bolje od mene, što bih ja donijela u vezu?".

Najvažnijih životnih lekcija iz ovog klasika vjerojatno ćemo se najbolje prisjetiti ako ga pogledamo po stoti put, no one modne najbolje ćemo savladati uskočimo li u Cherine cipele, a zahvaljujući Zalandu, to smo doslovno imali priliku doživjeti. 

Naime, na Trgu bana Jelačića od 21. do 24. rujna Zalando je predstavio svoju najnoviju AW23 kampanju prilikom čega su svi posjetitelji i prolaznici mogli uživati u novim modnim komadima, dok su se naši modni influenceri uživo pridružili posjetiteljima  showrooma i putem društvenih mreža davali modne savjete.

Pop-up showroomom Zalando želi potaknuti sanjarenje i otkriti kako svatko ima skrivenu maštovitu stranu, a najbolje mjesto za iskazati ju je upravo svijet mode. Kroz slogan "As you dream it" moda postaje umjetnost, a izložba više od običnog prikaza odjeće. Tema je jasna – svijet snova – nova dimenzija gdje modni trendovi postaju digitalne priče, a snovi se pretvaraju u stvarnost. Onima koji su poput nas sanjali da su Cher, pružila se prilika da to doista i postanu, i to zahvaljujući interaktivnom ekranu i umjetnoj inteligenciji koji nas je odvela u svijet mode i snova i ubacila u cipele omiljene ikone stila devedesetih.

Photo: screenshot/IMDB

Komentari 0