Native sadržaj

7 stvari uz koje ćeš kuhati kao profesionalac

  • Tek kada sam se riješila svih onih stvari koje su mi godinama krale prijeko potreban i dragocjen prostor kojega tijekom kuhanja nikada nema dovoljno, shvatila sam koliko zapravo u kuhanju uživam
  • Dio zasluga za taj užitak svakako ide kuhinjskoj opremi i gadgetima koji su se, iz kojeg god sam ih razloga prvotno kupila, uistinu s vremenom pokazali kao nezamjenjivi
  • Neki od njih štede mi vrijeme pripreme hrane, neki ga štede jer kuhajući s njima napravim puno manje nereda nego što bi ga bilo bez njih, a neki, iako se bez njih može, svako jelo čine ukusnijim

Ona stara poslovica kaže da bez alata nema ni zanata, a kada je kuhanje u pitanju, kvalitetna pomagala su apsolutno nezamjenjiva. Zna to dobro i dizajnerica interijera, Antonela Gaura iz Olivina, koja je istaknula koliko su nam u stanju učiniti život jednostavnijim i kvalitetnijim. “Korištenje kvalitetnih kuhinjskih pomagala, lonaca i uređaja značajno utječe na kvalitetu našeg života i brzinu obavljanja svakodnevnih zadataka. Visokokvalitetni alati omogućuju brže i lakše kuhanje, uštedu vremena i energije, te stvaranje ukusnih obroka. Također, trajnost i funkcionalnost ovih pomagala pridonose udobnosti i olakšavaju svakodnevni život u kuhinji. Vama preostaje da uživate u kuhanju i dijeljenju svakodnevnih malih čarobnih trenutaka s najdražima”, poručuje Antonela, a ja samo mogu reći da bih voljela da sam sve ovo što savjetuje i što znam danas, znala godinama ranije.

Naime, da sam na stranu svaki put stavljala iznose koje sam kroz godine redovito davala za raznorazna kuhinjska pomagala, uređaje i dodatke, do sada bih imala jednu krasnu hrpicu kojom bih bez imalo problema mogla opremiti kuhinju kakve se ne bi posramili ni najbolji svjetski chefovi. 

Sigurna sam da nisam jedina koja se potpuno raspameti kada se nađe na odjelu kuhinjskih potrepština i koja, na veliku žalost mog bankovnog računa, na gotovo svakoj polici pronađem baš ono nešto što bi mi trebalo. Neki od spomenutih komada djelovali su mi kao silno praktični, neki su me svojom namjenom doveli do zaključka da ne znam kako sam dotad bez njih živjela, a neki su samo dizajnom bili toliko neodoljivi da sam ih morala kupiti i najmanje me bilo briga hoću li ih zapravo ikada koristiti jer sam znala da će moju kuhinju učiniti još malo ljepšom.

Ne znam je li u pitanju kakva mudrost koja dođe s godinama, no s vremenom sam po pitanju ovakvih kupovina postala puno pažljivija, što zbog toga što sam seansi raščišćavanja kuhinje od nagomilanih stvari vjerojatno imala više nego onih kulinarskih, što zbog toga što bi me, kad bih i krenula nešto kuhati, želja za kuhanjem prošla dok bih napravila mjesta i iskopala sve što mi je potrebno. 

Tek kada sam se riješila svih onih stvari koje su godinama, koliko god su mi se praktičnima u početku činile, uspješno jedino skupljale prašinu i krale u kuhinji prijeko potreban i dragocjen prostor kojega tijekom kuhanja nikada nema dovoljno, shvatila sam koliko zapravo u kuhanju uživam. 

 | Autor: Foto: Lesnina, Joseph Joseph Set noževa 5-dijelni

Dio zasluga za taj užitak svakako ide kuhinjskoj opremi i gadgetima koji su se, iz kojeg god sam ih razloga prvotno kupila, uistinu s vremenom pokazali kao nezamjenjivi. Neki od njih štede mi vrijeme pripreme hrane, neki ga štede jer kuhajući s njima napravim puno manje nereda nego što bi ga bilo bez njih, a neki, iako se bez njih može, svako jelo čine ukusnijim pa ih koristim kad god imam priliku. Baš zato će, koliko god puta raščišćavala kuhinju od nepotrebnog nereda, oni u njoj uvijek imati svoje mjesto!

Kvalitetni lonci

Lonci i tave su također jedna od onih stvari koje sam, baš poput svega ostaloga, kroz godine bila nagomilala, no na kraju gotovo uvijek kuham u istima - mahom onima koje su savršenih veličina odnosno zapremnina, sa staklenim poklopcima jer volim vidjeti što se pod njima krčka i obavezno onima za koje se hrana ne lijepi. Možda nisu baš toliko atraktivne kao one starinske s točkicama, ali dovoljan plus im je to što ne moram potrošiti pola sata života da ih pošteno izribam.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Silit 9-dijelni set lonaca za kuhanje

Pekač

Po istom principu koji vrijedi i za lonce i tave, pošteni pekač obavezan je za pripremu svih onih jela koja idu u pećnicu, a od svih s kojima sam se na tržištu dosad susrela, najviše me oduševio onaj sa staklenim poklopcem koji omogućuje kontrolirano dodavanje tekućina poput vina, tekućih začina ili drugih esencija kroz dršku i zahvaljujući kojemu svako jelo ispadne savršeno ukusno bez straha hoću li pretjerati s dodanom količinom začina. 

 | Autor: Foto: Lesnina, WMF 8,5-litarski pekač

Spiralizator za povrće

U želji da moji obroci budu što zdraviji, kupila sam mnoge dodatke poput pomagala za čišćenje avokada, raznoraznih ribeža i spiralizatora za povrće, a među svima njima se jedino ovaj potonji pokazao kao pun pogodak. Osim što zauzima minimalno mjesta, periv je u perilici i super jednostavan za upotrebu, a koristeći različite nastavke, pokretima kao kada šiljimo olovku, šiljimo razne vrste povrća. U svega par minuta omiljeno povrće pretvara u finije ili grublje rezance, a ja ga najčešće koristim za izradu rezanaca od tikvica kao super zdravu alternativu špagetima. 

 | Autor: Foto: Lesnina, Gefu spiralni rezač

Daska za rezanje s izvlačnom ladicom

Za razliku od mnogih kuhinjskih dodataka koji samo djeluju praktično, daska za rezanje za skrivenom izvlačnom ladicom to stvarno i je. Uz nju nema potrebe da nasjeckane sastojke sto puta malo pomalo prebacujem u lonac, a šansu da isti završe na podu i posvuda oko daske svodi na minimum. Nasjeckano jednostavno poguram u ladicu i na kraju sve istresem u lonac - brzo, efikasno i bez imalo nereda.

 | Autor: Foto: Lesnina, Homeware Profession daska za rezanje

Štapni mikser i sjeckalica

Ovo je jedan od onih setova koji je moja mama još davnih dana jednostavno zvala - multipraktik, a ustaljeni nadimak najbolje opisuje njegovu praktičnost i potrebitost. Od razbijanja grudica u pire krumpiru, dovršavanja umaka za pašticadu, pripreme krem juha i palačinki do sjeckanja luka, gotovo da ne postoji obrok tijekom pripreme kojeg ne upotrijebim nešto iz ovog seta. I da se nije pokazao kao spasonosan već tisuću puta, uvijek bih ga kupila samo zbog poštede suza koje isplačem režući luk.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Berlinger Haus set štapnog miksera

Dresing shaker

Što god netko mislio o ovom dodatku, meni je nezamjenjiv kada su salate u pitanju, a veoma praktičan mi se pokazao i u pripremi ribe i mesa. Radi na veoma jednostavnom principu - sve sastojke kojima nešto želimo preliti i/ili začiniti jelo dodamo u njega, zatvorimo, dobro promiješamo i to je više manje to. Možda nekome zvuči kao nešto bez čega se može, ali garantiram da ne postoji bolji dodatak uz koji će se sol, papar, ulje, ocat ili bilo što drugo ravnomjernije preliti po hrani.

 | Autor: Foto: Lesnina, Leonardo Shaker za dressing

Mužar

Ovo je jedan od onih dodataka bez kojih bih definitivno mogla zamisliti život, ali ne želim. Mužar sam još davnih dana kupila kao uspomenu s jednog putovanja, no s godinama mi je postao jedan od najdražih kulinarskih saveznika. Bilo da u njemu pripremam svježe mljeveni papar, sol izmiješanu s ostalim začinima, češnjak ili marinadu za roštilj, znam da mi od svih mogućnosti pripreme upravo on pruža najveće zadovoljstvo, ali i nešto puno vrjednije - okuse, arome i teksture prožete do savršenstva uz koje je baš svako jelo za prste polizati!

 | Autor: Foto: Lesnina, Gefu set mužara

Photo: None

Komentari 0