Native sadržaj

Zimovanje doma u stilu - kako stvoriti nezaboravnu atmosferu kao da si u planinama

  • Nema tog društva koje nije maštalo o zajedničkom zimovanju u kakvoj romantičnoj kolibi s idiličnim pogledom, no ovakvi planovi redovito češće propadnu nego što se uspiju realizirati
  • Umjesto da i dalje ih ganjajući uvijek iznova nalijećemo na razočaranje, montipajtonovski biramo optimističniji i vedriji scenarij - après-ski zabavu u vlastita četiri zida
  • Od nezaobilaznih zalogaja i dekorativnih rekvizita, imamo popis svega uz što ćemo doista imati osjećaj da smo na pravom zimovanju i uz što ćemo prirediti najbolju zabavu koju će se još dugo pamtiti

Neka digne ruku svatko tko je barem jednom s prijateljima planirao zimski odmor u kakvoj romantičnoj kolibi s idiličnim pogledom, uz potoke guste vruće čokolade, pucketanje vatre u kaminu i najveći mogući lonac do vrha pun sarme bez kojeg je svako pravo zimovanje nezamislivo. A sada neka ruku dignu svi oni koji su taj isti plan i uspjeli realizirati! Nemamo kristalnu kuglu, ali nešto nam govori da je kudikamo više ruku završilo u zraku prvi nego drugi put. 

Nećemo biti zločesti i reći da si za propast planova kojima se cijelo društvo veselilo kriv ti, Ivane, koji si upravo promijenio posao pa ne možeš dobiti slobodne dane, ti, Leone, koji jednostavno nisi mogao odoljeti najpovoljnijoj ikad cijeni leta do Japana, ili ti, Ana, kojoj financijska situacija baš ne ostavlja mogućnost da si priuštiš zimovanje (ali ćeš si zato nekako uspjeti priuštiti šesti par čizama ove zime). Šalu na stranu, što je društvo veće, to je šansa da će se odmor u zimskoj bajci doista i dogoditi manja, jer će se baš uvijek naći i dogoditi nešto što će uspjeti pomrsiti kolektivne planove. No, umjesto da i dalje ih ganjajući uvijek iznova nalijećemo na razočaranje, montipajtonovski biramo optimističniji i vedriji scenarij - après-ski zabavu u vlastita četiri zida. 

 | Autor: Unsplash Unsplash Za prvi korak predlažemo pozivnice, u formi ski passa, naravno, sa svim detaljima o mjestu i vremenu održavanja te dress codeu, i još toplije predlažemo da ih se pošalje barem dva tjedna prije planirane zabave. Svi oni kojima stigne više odbijenica nego potvrda dolaska, u novoj godini potražite nove prijatelje! Vi ostali, nastavite čekirati kako prirediti najbolju zabavu koju će se još dugo pamtiti!

Zimska hrana

Prva je na popisu s razlogom. Nema te zabave koju će itko smatrati uspješnom, ako ne ide u paketu s ukusnim zalogajima. O količini ne moramo pričati, ipak živimo na Balkanu. Dakle, tražimo li recepte na internetu, navedenu količinu obavezno poduplati jer svi znamo da je najveća moguća sramota da nečega prifali, a sve i da pretjeramo, imamo riješen doručak, ručak i večeru barem iduća dva-tri dana koliko će nam trebati da se od zabave oporavimo. 

Što pripremiti? Hladni naresci su obavezni, uvijek i posvuda. Plata sa sirevima, kobasicama, pršutom i svime ostalim čime ovakve plate i inače nakitimo. Kobasice, kuhane i pečene, po mogućnosti s kiselim zeljem ili još bolje, skuhane u loncu skupa s buncekom i sarmom. Umjesto neprestanog kuhanja vruće čokolade, predlažemo čokoladni fondue sa svježim voćem, neka se nađe na stolu nešto kalorično i za vegetarijanski dio društva. Kolači su također obavezni. Poželjne su sve one vrste koje i inače jedemo tijekom blagdana i koje bismo nakon Božića i Nove ionako nosili na to zimovanje koje se nikad ne dogodi. I last but not least - marshmallowsi, posebice imate li otvoreni kamin na kojem ćete ih moći ispeći. 

 | Autor: Unsplash Unsplash

Topli napitci

Neka se nađe selekcija čajeva za sve one koji ih iz bilo kojeg razloga preferiraju. Vruću čokoladu smo već spomenuli pa neka i ona bude na popisu i ne zaboravite da se savršeno slaže s marshmallowsima. Oni vještiji i kreativniji mogu se poigrati osmišljavanjem zimskih koktela, ukusnih i dekoriranih tako da ih se ne bi posramila ni mondena skijališta. I dakako, kuhano vino, kao ultimativni topli napitak bez kojeg su zimski mjeseci nezamislivi. 

Prikladni kostimi

Kao što to temi i odgovara, dress code neka budu skijaška odijela, skijaške kape sa skijaškim naočalama i svi ostali rekviziti koje smo na skijanju naviknuli gledati. Pancerice ostavite za snijeg i radije se opredijelite za zimske buce, mucaste termo čarape i čizmice s krznom. Tebi ćemo, Ana, progledati kroz prste pa za slučaj da kao za samo zimovanje nisi uspjela uštedjeti ni za skijašku opremu, možeš doći u nekom mucastom kombinezonu ili najtoplijoj mogućoj pidžami u kakvoj bi vjerojatno chillala u kolibi da nisi kupila šesti par čizama. 

Prigodne dekoracije

Baš kao što je to slučaj i s kostimima, dobrodošlo je sve što nas asocira na skijanje i općenito zimske radosti - od (starih) skija na zidu, vunenih dekica, sanjki, klizaljki, lampica, zimskih aranžmana od grančica smreke i bora, šišarki ili božikovine, do pahuljica, kupljenih ili ručno izrađenih, koje možemo objesiti da vise sa stropova ili po prozorima. Nabacite i koji tepih od ovčje vune, krznene jastučiće i sve ostalo za što mislite da bi se odlično uklopilo u planinsku kuću za odmor. 

 | Autor: Unsplash Unsplash Foto: Unsplash/Hert Niks

Blagdanski filmovi

S obzirom na to da je ipak u pitanju zabava i da je malena vjerojatnost da će netko doista pozorno pratiti film, predlažemo da naslove koje još uvijek niste gledali sačuvate za neku drugu priliku i radije zavrtite neke od stoput viđenih klasika. To što smo ih svi već gledali i što ih znamo napamet, najmanje je bitno jer scene poput one u kojoj Marv završi s otiskom pegle na licu ili Harry izgledajući kao očerupana kokoš baš nikada neće prestati biti smiješne. 

Kamin

Ako ste među sretnicima koji u svom domu imaju kamin, neka prostor oko njega bude samo srce zabave. Vi koji ga nemate, to ne znači da ga ne možete imati. I ne, ne mislimo da biste trebali angažirati majstore da vam ga ugrade. Savršen zimski ugođaj i kamin u trenu je moguće stvoriti uz ambijentalni način rada Samsung The Freestylea 2. generacije, prijenosnog projektora kojeg će zahvaljujući automatskom namještanju i niveliranju te optimizaciji zaslona u trenu uspjeti postaviti i oni tehnički najmanje vješti. 

 | Autor: Samsung Samsung

Naravno, daleko od toga da The Freestyle 2. generacije možemo koristiti samo u ambijentalnom načinu rada kako bi stvorili čaroban ugođaj. Preko SmartThings aplikacije svatko može jednostavno reproducirati sve što poželi sa svog smartphonea, od sadržaja s interneta do videa i fotki s ljetovanja, a ima i sve Samsung Smart TV značajke što znači da u njima i svemu što nude možemo uživati kamo god krenuli, uključujući i pravo zimovanje ako se ikada dogodi, logistički puno jednostavnije nego što bi to bio slučaj da televizor nosimo sa sobom. Projiciranje sadržaja postaje još jednostavnije ako imaš smartphone Samsung Galaxy S23 serije koji se na The Freestyle 2. generacije spaja u trenu. Možemo se složiti da ćeš u tom slučaju baš ti biti najbrži prst u odabiru iduće pjesme, spota ili filma. 

 | Autor: Samsung Samsung

Mobitel s odličnom kamerom

Za razliku od vremena kada smo bili klinci i kada bi se u ovakvim prilikama aparatom okinula koja fotka za koju bismo vrlo vjerojatno otkrili kako je ispala tek nekad oko proljeća, nakon što ispucamo i razvijemo cijeli film, danas živimo u vremenu u kojem se nešto, ukoliko nije online, nije ni dogodilo, a znamo da u bespuća interneta odlaze isključivo naša najreprezentativnija izdanja. Osim što ćemo smartphoneima iz Samsung Galaxy S23 serije uspješno zabilježiti sve uspomene, zahvaljujući senzoru visoke rezolucije, Nightography kameri pojačanoj umjetnom inteligencijom i inteligentnim pikselima koji apsorbiraju svjetlo, fotke i videi će jednako odlično izgledati u bilo koje doba dana i noći, pa čak i kada Marko treći put izignorira našu zamolbu da upali svjetlo.

 | Autor: Samsung Samsung

Samsung Galaxy S23/S23+ i Samsung Galaxy S23 Ultra jednako moćne fotografije stvaraju i prednjom kamerom zahvaljujući Dual Pixel tehnologiji koja fokusira brže no ikad prije i uz to je točnija, čak i uz slabo svjetlo. A koliko su od 'pokušala sam uslikati Mjesec, ali sam dobila samo mutnu točku' do 'ovo može na Instagram' noćne fotke i videi dobri? Pa... reći ćemo samo da zahvaljujući uređajima iz Samsung Galaxy S23 serije fotografije noćnog neba više nikada neće biti referenca za mutnjikave fotke koje su puno češće izvor frustracije nego materijal za naš feed. Štoviše, konstelacije i planete snimaju jasnoćom koja oduzima dah. Želite li da se pravo zimovanje doista dogodi? Samo ih pokažite Ani i neka pokuša zamisliti kakve bi tek fotke imala za svoj feed da ju se recimo uslika za noćnog skijanja, dok puni Mjesec obasjava stazu pred njom. Garantiramo da joj sedme čizme neće tako skoro pasti na pamet!

 | Autor: Unsplash Unsplash Foto: Unsplash/Robson Hatsukami Morgan

Photo: Pexels

Komentari 0