Native sadržaj

7 najgorih rečenica koje možemo reći osobama s prištićima

  • S koliko god tehnološki napredak pozitivnih strana dolazio u paketu, društvene promjene život mnogima čine težim nego što bi on trebao biti
  • Nedostatak empatije, kulture i elementarnog razumijevanja za druge boljka je modernog vremena koja posebno teško pogađa  tinejdžere u najosjetljivijim i formativnim godinama života
  • Budući da nam se u tim godinama baš sve kroz što prolazimo, a posebice ono što se tiče našeg izgleda, čini od životne važnosti, veoma je bitno znati birati riječi zahvaljujući kojima će se netko osjećati bolje

Kad god čujem onu staru kako je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba, ne mogu se ne zapitati bi li ta ista izreka imala ikakve šanse da je onaj tko ju je skovao odrastao u današnjem vremenu. Tinejdžer nisam već godinama, no moram priznati da mi je drago što je, kada sam bila, internet bio tek u povojima, dok su društvene mreže bile neka potpuna apstrakcija koju su tek rijetki bili u stanju zamisliti. 

Kroz određene smo tinejdžerske muke prošli baš svi, no dala bih se okladiti da su one generacija koje su umjesto Facebooka, Instagrama i smartphonea odrastale uz spomenare, telefonske pozive i iščekivanje pisama bile kudikamo manje od generacija koje danas dozrijevaju. 

Mi milenijalci vjerojatno smo ulovili posljednji vlak za sve one lekcije na temu kako život živjeti punim plućima izvan digitalnog svijeta, a na peron zatrpan tehnološkim inovacijama novog doba uspjeli smo stići dovoljno rano da bismo se u njemu snašli bez ikakve muke. Štoviše, sigurna sam da je taj posljednji vlak iz vremena u kojemu empatija i bonton nisu bili tek pojmovi u rječniku stranih riječi glavni krivac za to što i na virtualni svijet i sve što se u njemu događa gledamo drugačije od današnjih generacija. 

Još jedna stara kaže da je svakome njegova muka najteža i ovo je doista jedna univerzalna mudrost koja vrijedi u kojem god vremenu i pod kojim god djelićem neba živjeli, no problem je što su mnogima danas muke još teže nego što bi trebale biti, i to baš zbog nedostatka empatije, kulture i elementarnog razumijevanja za druge, a koje najjače udara upravo po tinejdžerima u najosjetljivijim i formativnim godinama života. 

 | Autor: Avene Avene

Koliko nam se u tim godinama baš sve kroz što prolazimo, a posebice ono što se tiče našeg izgleda, čini od životne važnosti, odlično je naslikao jedan film koji je obilježio moje tinejdžerske godine - 'Opasne djevojke'. Dežurni pozitivci u njemu smišljaju kako se osvetiti najzločestijoj curi u školi, a plan koji su odlučili provesti u djelo sveo se na udaranje tamo gdje najviše boli pa je kazna koju su najljućoj neprijateljici namijenili poslužena kroz proteinske čokoladice od kojih se udebljala i kremu za stopala koju su joj podvalili kao kremu za lice i od koje se njezin besprijekoran ten osuo prištićima

Ono što želim reći je da mi je jasno zašto je našim bakama i mamama, pa čak i nama samima, đačko doba bilo krasno kada nismo odrastali opterećeni hejterskim komentarima i kroz desetke filtera provučenom slikom o tome kako bismo mi i naš život trebali izgledati. I mi smo imali koju kilu viška, i ljubavne muke, i prištiće, ali se svijet nije činio toliko strašnim dok još nije postojao jedan cijeli virtualni, jednako stvaran, ali puno strašniji. 

Baš kako ne bismo nekome život pretvorili u pakao, i baš zato što je put do njega nerijetko popločan dobrim namjerama, vjerujem da je važno da jedni prema drugima budemo puni razumijevanja i, što je još bitnije, da biramo riječi zahvaljujući kojima će se netko osjećati bolje. A kada su u pitanju osobe koje muku muče s prištićima, ovo su one koje je bolje nikada ne izgovoriti.

 | Autor: Avene Avene

Zašto ne isprobaš neki lijek? Ova rečenica sugerira da osoba s prištićima dosad nije pokušala riješiti problem i da je neodgovorna. U stvarnosti, puno je vjerojatnije da je isprobala razne tretmane i proizvode, ali očito nije uspjela pronaći onaj koji će riješiti njezin problem. Uostalom, možda da je i pronašla, ali se to na njezinom licu još uvijek ne vidi jer je u pitanju problem koji zahtijeva vrijeme i strpljenje.

I ja mrzim kada mi se pojavi prištić za vrijeme PMS-a. Povlačiti paralele s nečijim problemom može minimalizirati osjećaje i iskustva te osobe te zvučati kao da ne shvaćamo ili ne marimo za probleme osoba s aknama, a uz to je krajnje neprimjereno prištić koji se pojavi povremeno uspoređivati s kroničnim problemom.

Mijenjaš li redovito jastučnice? Ovakvo pitanje mnogi bi mogli shvatiti kao ponižavajuće te kao zaključak da ostavljaju dojam nekoga tko ne brine o higijeni onoliko koliko bi trebao ili pak nekoga tko nije dovoljno odgovoran da čini sve što je u njegovoj moći da doskoči problemu s kojim se suočava.  

Pokušaj koristiti manje šminke. Ovo može zvučati kao dobronamjeran savjet, ali opet sugerira da je problem u osobi koja koristi šminku, umjesto u samim prištićima. Svi šminku koristimo jer se zahvaljujući njoj osjećamo bolje, a što znači da svi imamo pravo izražavati se kroz šminku kako želimo, bez osude.

Proći će kad odrasteš. Ova rečenica upućuje na pogrešnu pretpostavku da su prištići isključivo tinejdžerski problem i da će nestati s godinama. Međutim, mnogi odrasli također se suočavaju s problemom akni pa takav komentar može biti frustrirajuć i diskriminirajuć.

Trebala bi prestati jesti masnu hranu? Povezivanje akni isključivo s prehranom je često pojednostavljeno i nepravedno. Akne su kompleksno stanje koje ovisi o mnogo faktora, uključujući genetiku, hormonsku ravnotežu i mnoge druge životne navike.

Nemoj se opterećivati, akne su samo kozmetički problem. Ovakav komentar ozbiljno umanjuje emocionalni stres koji akne mogu uzrokovati. Za mnoge ljude akne nisu samo estetski problem, već mogu imati ozbiljan utjecaj na samopouzdanje i mentalno zdravlje.

 | Autor: Avene Avene

Iz svakog od spomenutih primjera jasno je zašto je važno da smo u razgovoru s osobama kojima su prištići veliki problem posebno oprezni, da biramo riječi i pokažemo maksimalno puno podrške, razumijevanja i empatije. Pa ipak, koliko god neke riječi mogu biti utješne, više od ičega će se cijeniti doboronamjerna preporuka za učinkovito rješenje problema, a posebice ako dolazi iz osobnog iskustva. 

Revolucionaran proizvod koji se u istraživanju pokazao učinkovit kod 90% korisnika i to već nakon 7 dana korištenja proizvoda te bez ponovnog pojavljivanja i/ili pogoršanja problema je Avène Cleanance COMEDOMED, koncentrat protiv nepravilnosti koji se bori protiv otvorenih i zatvorenih komedona, odnosno mitesera i prištića, te ograničava njihovu ponovnu pojavu, djelujući na stadij početka njihovog nastajanja. 

 | Autor: Avene Avene

Razvijen je u suradnji s dermatolozima te se redovito nalazi među preporukama dermatologa diljem svijeta, a tajna njegove učinkovitosti krije se u formuli koja sadrži Comedoclastin™, inovativni i patentirani biljni aktivni sastojak dobiven iz sjemena sikavice koji djeluje na epitelne stanice smanjujući nastanak mikrokomedona i postojećih mrlja i sprječavajući pojavu novih te Avène termalnu izvorsku vodu kao prirodni aktivni sastojak s umirujućim i anti-iritacijskim djelovanjem.

Koristi se ujutro i navečer, obavezno na očišćenom licu, samostalno ili zajedno s drugim proizvodima ili nakon lijekova protiv akni, a mogu ga koristiti i odrasli i tinejdžeri od 12 godina. U potpunosti je nekomedogen, a njegova brzo upijajuća, nemasna tekstura ostavlja kožu mekom, matiranom i hidratiziranom.

Photo: Unsplash/kevin laminto

Komentari 0