Native sadržaj

3 sjajne destinacije za jesenski city break

  • Kad vani ponovno zahladi, a dani postaju sve kraći, mnogi se osjećaju pomalo tužno i bezvoljno
  • Međutim, jesen ima i svoje lijepe strane, definitivno je najšarenije godišnje doba, a nema boljeg načina kako razvedriti svakodnevicu, od izleta u neki prelijepi europski grad
  • Otkrit ćemo ti tri fantastične destinacije za izlet, koje lako, sigurno i vrlo povoljno možeš posjetiti autobusom

Izleti u jesen vrlo su zabavni: Za lijepog vremena možeš prošetati ulicama koje su sada okupane sasvim posebnim svjetlom i prošarani jesenskim šarenilom, a nema ni ljetnih gužvi. 

Predlažemo tri turističke destinacije idealne za jesenske mjesece. Riječ je o Veroni, Salzburgu i Bratislavi. Tri, na prvi pogled, gotovo potpuno različita grada, ali svaki odiše bogatom poviješću, kulturom, znamenitostima, bogatom gastro ponudom, a i ljubitelji dobrog šopinga zasigurno će doći na svoje. 

Verona 

Verona je jedan od gradova koji pršte romantikom. Barokna arhitektura, rimska povijest i romantika Romea i Julije, ovom pitoresknom gradu daju šarm kojem sigurno nećeš moći odoljeti. Verona je grad u sjeveroistočnoj Italiji i vjerojatno jedno od najljepših mjesta u zemlji. S oko 260.000 stanovnika, glavni je grad istoimene pokrajine koja se nalazi u regiji Veneto. 
Veronu se lako može otkriti pješice. Poziva na laganu šetnju najvažnijim znamenitostima, a posebno je impresivna svojim povijesnim građevinama, prekrasnim trgovima te brojnim crkvama i muzejima. 

 | Autor: Unsplash/Fabio Tura Unsplash/Fabio Tura Foto: Unsplash/Fabio Tura

Znamenitost grada

Verona nudi nešto za svačiji ukus: od uzbudljive povijesti preko umjetnosti do religije. Krenuvši od poznatog glavnog trga Piazza Brà, koji je također poznat kao dvorana za prijeme u Veroni, prvo ćeš otkriti impresivnu Arenu u Veroni. Arena u Veroni je dobro očuvan rimski amfiteatar i izgrađen je oko 30. godine. Na Piazzi Brà, osim arene, moći ćeš se diviti i gradskoj vijećnici Verone, Palazzo Barbieri, koja podsjeća na rimski hram te brojnim prekrasnim gradskim kućama iz 16. do 18. stoljeća.

 | Autor: Unsplash/Alberto Bigoni Unsplash/Alberto Bigoni Foto: Unsplash/Alberto Bigoni

Verona je, između ostalog, poznata i kao grad zaljubljenih. I to ne bez razloga. Budući da je Arena polazište brojnih turista, većina njih potom slijedi poznatu trgovačku ulicu Via Mazzini do Via Cappello, gdje skreću desno i kroz lučni prolaz dolaze do svjetski poznate Julijine kuće. Ova poznata kuća, na talijanskom Casa di Giulietta, također je jedna od najvažnijih znamenitosti u Veroni za svakoga tko se želi diviti navodnom mjestu radnje tragične ljubavne priče Romea i Julije. Ovdje dolaze parovi svih dobi i zaklinju se jedno drugome na vječnu vjernost u znak sjećanja na Shakespeareov roman 'Romeo i Julija', ispisujući zavjete ljubavi koje objese na zid. Još jedan vrhunac je brončana statua Julije. Ispred slavne statue, s kojom se gotovo svaki posjetitelj poželi jednom fotografirati kako bi dočekao sreću do kraja života, često je dugačak red turista. 

 | Autor: Unsplash/Maksym Harbar Unsplash/Maksym Harbar Foto: Unsplash/Maksym Harbar

Kada lagano šetate gradom, slikoviti Piazza delle Erbe sa svojim raskošnim povijesnim pročeljima također je nezaobilazan. Nekada je to bilo značajno mjesto okupljanja, ali i mjesto ekonomskih i političkih rasprava. Na tržnici se nalaze barokne građevine, poput Palazzo Maffei i Torre del Gardello iz 14. stoljeća. Vrlo je popularan i vidikovac tornja gradske vijećnice Torre dei Lamberti, odakle se pruža fascinantan pogled na cijelu Veronu. Kad stigneš tamo, vrijedi posjetiti nedaleku Piazzu dei Signori s impresivnom vladinom palačom i kipom Dantea Alighierija u središtu trga.

Osim brojnih crkava i palača, tu je još jedan vrhunac grada, Ponte Pietra. Ovaj most koriste mnogi kada idu iz starog grada prema Rimskom kazalištu. S mosta, koji se proteže preko rijeke Etsch, pruža se prekrasan pogled na rijeku i dio grada.

Ali Verona ima što ponuditi i za strastvene ljubitelje muzeja. Na primjer, možeš posjetiti Museo di Castelvecchio, nekadašnji dvorac, kao i Museo dei Fossili di Bolca. Od 2012. godine u Areni Museo Opera možete saznati više o više od sto godina dugoj povijesti poznatog opernog festivala u Veroni.

Ako nakon svih razgledavanja želiš malo promjene, preporučuje se šetnja poznatom trgovačkom ulicom Via Mazzini. Nalazi se između Piazza Brà i Piazza delle Erbe i i puna je raznih talijanskih butika kao i mnogih drugih primamljivih trgovina. 

 | Autor: Unsplash/Tom Podmore Unsplash/Tom Podmore Foto: Unsplash/Tom Podmore

Žudiš li za ukusnom talijanskom kuhinjom nakon razgledavanja? Naravno, u Veroni ima i mnogo restorana. Možemo preporučiti sljedeće: 

- Gastronomia Vecio Castel: Tipičan talijanski restoran na zapadu Verone. Pizza, tjestenina i mesna jela ovdje su dostupni za malo novca. Recenzije i certifikat izvrsnosti govore sami za sebe.

- Il Punto Rosa: Ovaj restoran ističe se velikim izborom ukusnih vina, ugodnom atmosferom i regionalnom hranom kao što su bruskete, tiramisu i slično.

- Formaggi e Salumi Gironda: Ovdje možeš kupiti talijanski sir, pršut, salamu, vino i druge specijalitete u kojima možeš uživati na terasi direktno na Etschu. Sam pogled je vrijedan posjeta!

- Gusto Piadinerie: Piadine, tanki somuni punjeni raznim sastojcima, ukusan su međuobrok. U ovom restoranu možeš dobiti vjerojatno najbolje u gradu. 

Cijene? Cappuccino je oko 1,50 eura, ručak u povoljnijim restoranima možeš pojesti za 20-ak eura.  

 

Salzburg

Salzburg je četvrti po veličini grad u Austriji, a prvo što se primijeti je najveća turistička atrakcija, tvrđava Hohensalzburg do koje je uspon prilično strm, ali danas možeš tamo lako stići s uspinjačom. 

 | Autor: Unsplash/Free Walking Tour Salzburg Unsplash/Free Walking Tour Salzburg

Svakako vrijedi posjetiti i palaču Mirabell. Gradnja je započela početkom 17. stoljeća, po narudžbi tadašnjeg princa nadbiskupa, Wolfa Dietricha von Raithenaua. Iz vrtova se pogled pruža sve do tvrđave Hohensalzburg na vrhu brda. U palači se nalazi Mramorna dvorana koju su prinčevi nadbiskupi koristili za razne svečanosti. Danas se smatra jednom od najljepših dvorana za vjenčanje na svijetu. 

Oko palače Mirabell su uređeni predivni barokni vrtovi, kroz koje možeš prošetati bez naplate. U vrtovima se nalazi kafić/restoran, u kojem je dobra ponuda pića i hrane. Fontanu s pegazom je proslavio kultni film 'Moje pjesme, moji snovi', pa se tamo fotografiraju mnogi turisti. 

U jednom dijelu vrtova Mirabell nalaze se bijeli mramorni patuljci. Do 'Vrta patuljaka' vode stepenice od spomenute fontane s pegazom. U prošlosti se ovdje nalazilo 28 patuljaka, a danas ih je 17, te je ovo najstariji vrt ove vrste u Europi.

 | Autor: Unsplash/Gianluca Carenza Unsplash/Gianluca Carenza Foto: Unsplash/Gianluca Carenza

Stari centar Salzburga

Barokna arhitektura Salzburga je najbolje očuvana sjeverno od Alpa. Stari dio grada je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a. Današnji izgled grada je nastajao od 16. do 18. stoljeća. Brojne stare građevine su kroz prošlost srušene, a na njihovim su mjestima nastali prostrani trgovi, idealni za istraživanje.

Ljubitelji šopinga svakako bi trebali posjetiti najpoznatiju ulicu staroga grada, Getreidegasse, jer je prepuna trgovina odjećom, parfumerijama, suvenirnicama, ali i restoranima i kafićima. Inače, stari centar grada je moguće obići i kočijom (20-25 min vožnje košta 50 eura).

 | Autor: Unsplash/Yasen Iliev Unsplash/Yasen Iliev Foto: Unsplash/Yasen Iliev

Svakako vrijedi posjetiti i Mozartovu rodnu kuću u kojoj se davne 1756. godine rodio slavni kompozitor. Danas je njegova rodna kuća pretvorena u muzej, jedan od najposjećenijih muzeja u Austriji. 

Rijeka Salzach je ime dobila po soli, isto kao i sam grad, a sve zahvaljujući obližnjem rudniku solio. Sol se nekada cijenila kao zlato, jer je bila glavni konzervans za hranu u vrijeme kad nije bilo hladnjaka. Na rijeci Salzach nalazi se brod-kafić, gdje se možeš okrijepiti uz predivan pogled na rijeku i grad. 

Cijene? Ručak možeš pojesti za 15-ak eura, a prosječna cijena macchiata je u prosjeku 3,70 eura. 

Bratislava 

Bratislava je glavni grad Slovačke i ima oko 460.000 stanovnika. Stari centar grada i brojne znamenitosti lako se mogu obići pješice. 

Dobar početak obilaska je glavni gradski trg, gdje se nalaze zgrade i građevine zanimljive s arhitektonskog i povijesnog gledišta. Tu je Gradska vijećnica s tornjem iz 13. stoljeća sličnim zvoniku i Rolandova fontana koja je u srednjem vijeku služila kao izvor pitke vode. 

Do starog grada možeš doći kroz Mihajlovska vrata, a slikovite ulice pune su kafića i malih suvenirnica. Tu je i zgrada Narodnog kazališta, izgrađena u bečkom stilu krajem 19. stoljeća, te crkve Svetog Martina i Svete Elizabete, koja se zbog svoje neobične boje naziva i Plava crkva. 

 | Autor: Unsplash/Reiseuhu Unsplash/Reiseuhu

Posjet Bratislavi ne može proći bez razgledavanja Bratislavskog dvorca, koji se uzdiže na litici na lijevoj obali Dunava. Dvorac je praktički gotovo izgorio u požaru 1811. godine, ali je u drugoj polovici dvadesetog stoljeća obnovljen i danas je jedna od glavnih atrakcija Bratislave i možda najbolje mjesto za predivne fotografije grada. 

 | Autor: Unsplash/Martin Katler Unsplash/Martin Katler Foto: Unsplash/Martin Katler

Bratislava je također puna vrlo zanimljivih spomenika i skulptura. Najpoznatiji od njih je radnik koji proviruje iz brončanog otvora na pločniku. Jednako popularan je i lik s cilindrom u ruci. Prema legendi, ako isprobaš njegov šešir, to će ti donijeti sreću.   

 | Autor: Unsplash/Paul Krishnamurthy Unsplash/Paul Krishnamurthy Foto: Unsplash/Paul Krishnamurthy

Nekadašnja rezidencija grofa Grassalkovicha, sada predsjednička palača, nalazi se na trgu Gojovaya. Zgrada je izgrađena 1760. godine, a tijekom svoje duge povijesti promijenila je razne vlasnike, uključujući nadvojvodu Ferdinanda. Na ulazu u palaču redovito se smjenjuje počasna straža. Iza zgrade nalazi se lijepi park s fontanama. 

Jedna od znamenitosti je i golemi viseći most izgrađen početkom 1970-ih kao da lebdi nad Dunavom. Most je dugačak gotovo 431 metara, a na visini od 85 metara nalazi  se 'leteći tanjur' - restoran 'NLO', iz kojeg puca pogled na grad. 

 | Autor: Unsplash/Martin Katler Unsplash/Martin Katler

Bratislava je također raj za šoping, s brojim malenim trgovinama i suvenirnicama te nekoliko golemih šoping centara. Ljubitelji ića i pića također neće biti razočarani, jer Bratislava je prepuna restorana koji nude hranu sličnu našoj, po sličnim ili čak nižim cijenama nego kod nas. Primjerice, prosječna cijena ručka je oko 8 eura, cappuccina oko 2,40 eura.   

 

Najbezbrižnije, najisplativije i najsigurnije putovanje – autobusom! 

Ako do ovih predivnih destinacija želiš putovati bezbrižno i nadasve sigurno, preporučujemo putovanje autobusom. Kao prvo, izbjeći ćeš stres i dane planiranja i pronalaženja povoljnog parkiranja i mjesta gdje sigurno možeš ostaviti svog limenog ljubimca. Osim toga, u autobusu možeš fino uživati u razgovoru s drugim putnicima, opustiti se, odspavati ili pak čitati neku zanimljivu knjigu. Naravno, tu je i financijski aspekt: Puno je povoljnije putovati autobusom nego osobnim automobilom – izračunaj samo koliko ćeš goriva potrošiti do svog cilja, kolike su cestarine, parkiranje…  Stoga ne čudi da se mnogi turisti danas odluče na putovanje autobusom. 

 | Autor:

Sigurnost je prioritet i FlixBusa, najvećeg globalnog autobusnog prijevoznika koji od 2013. godine pruža jednostavna, udobna, ekonomski i ekološki prihvatljiva putovanja milijunima putnika diljem svijeta. 

Zahvaljujući jednostavnoj i sigurnoj kupovini autobusnih karata putem sigurne aplikacije i brzorastućoj mreži linija, putnicima pružaju mogućnost otkrivanja svijeta bez obzira na svoj budžet. Autobusi FlixBusa opremljeni su najnovijim elektronskim pomoćnim sustavima koji podupiru sigurnost te ispunjavaju najveće sigurnosne standarde. 

Gotovo svi moderni autobusi FlixBusa imaju prilagodljiv zaslon za leđa, Wi-Fi mrežu, dodatan prostor za ostavljanje stvari, odličnu ventilaciju, utičnicu i toalet za slučaj nužde zbog čega se iskustvo putovanja ovim prijevoznim sredstvom unazad nekoliko godina znatno promijenio. 

Photo: Unsplash/Tom Podmore

Komentari 0