Moda

Znaš li koja te boja ljeti najbolje štiti od sunčevih zraka? P.S. Nije bijela

  • Ljeti izbjegavamo tamnu odjeću koja "upija" sunčeve zrake, a nosimo bijelu jer nas bolje od njih štiti! E, pa krivo! 
  • Savjet stručnjaka upravo je suprotan: tamna odjeća bolja je zaštita, a bolje i propušta toplinu našeg tijela
  • Također i lagane tkanine su, kažu, zabluda...

Kad se temperature dognu iznad 30 Celzijevaca odijevanje može postati prava muka. Često se uhvatiš kako pola sata buljiš u ormar i pokušavaš smisliti u kojoj će ti kombinaciji biti najugodnije, (čitaj: najmanje vruće, a da ipak ne hodaš gola svijetom)? Staro je pravilo da crnu odjeću ljeti treba zaobilaziti u širokom luku jer ona najviše privlači toplinu?

Možda vas zanima Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći Rubrika Moda Moda

Stručnjaci ljeti savjetuju odijevanje tamne ili crne odjeće

Baš suprotno - stručnjaci savjetuju da ljeti odijevamo  odjeću tamne boje. Tamna ili crna odjeća bolje štiti našu kožu od opeklina i opasnih UV zraka sunca, barem dok šećemo gradom. Na plaži se ipak motamo pouzdati u proizvode sa zaštitnim faktorom.  Istina je da tamne boje jače privlače toplinu, ali također bolje apsorbiraju oba topla zračenja - i sunčevo i ono našeg tijela. Toplina tijela se lakše otpušta kroz tamnu odjeću, pogotovo kad zapuhne lagani povjetarac.

Lagane tkanine nisu uvijek dobar izbor

Također kažu da ni lagane tkanine nisu uvijek dobar izbor?! One reflektiraju toplinu tijela prema unutra što ga dodatno zagrijava, a osim toga, kroz laganu odjeću toplina lakše prodire pa se naše tijelo još brže zagrijava. No, bez obzira na to koju boju odabereš, stručnjaci preporučuju da ne odijevaš usku već komotnu i prozračnu odjeću kako bi zrak što bolje cirkulirao uz tvoje tijelo. Što je odjeća uža, tvoje se tijelo više i brže zagrijava i teže oslobađa toplinu. 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Photo: shutterstock

Komentari 0