Beauty

U ovih 6 opasnih zamki možeš upasti kad koristiš kremu za sunčanje

  • Visoki faktor zaštite, dobra tekstura i mazivost nisu jedini faktori koji čine dobru kremu za sunčanje
  • Iako mnoge kreme garantiraju dugotrajnu zaštitu, većina njih djeluje tek 2-3 sata pa pocrveniš i s SPF-om
  • Jesi li znala da je razlika između zaštitnih faktora 30 i 50 zapravo jako mala? A ima još toga što uglavnom ne znamo o kremama za sunčanje

Sunce je izvor života svih bića na zemlji, popravlja nam raspoloženje pa je dobro što više vremena provoditi vani. No ima i svoje negativne strane - svake su godine UVA i UVB zrake sve štetnije i mogu prouzročiti trajnja oštećena na koži i mnoge kožne bolesti. Kako bi se obranila od svih njegovih negativnih strana, trebaš izabrati dobru kremu sa zaštitnim faktorom. Taj zadatak nije uvijek lak, a jedno nanošenje kreme sigurno nije dovoljno da se uljuljkaš u lažni osjećaj sigurnosti. Kako bi se što uspješnije opremila za vruće ljetne dane, istražili smo sve zablude o kremama za sunčanje. 

1. Zaštitne kreme uglavnom gube moć zaštite nakon 2 sata

Naravno da ne dolazi u obzir da ne naneseš ljeti kremu sa zaštitnim faktorom pa i sama znaš da bi se za vrućeg dana na plaži (i na kavi, i dok šećeš gradom) trebala svako malo trackati kremom, ali vjerojatno to ne radiš dovoljno često. Na to bi te mogla natjerati činjenica da te krema sa zaštitnim faktorom štiti veoma kratko - tek 2-3 sata. Kako bi izbjegla štetne UV zrake i moguće opekline, svako malo nanesi novi sloj kreme. Postoje kreme koje jamče dugotrajnu zaštitu, ali ipak to uzmi s rezervom, pogotovo u dane kad je sunce izrazito jako i ako se često kupaš i brišeš tijelo ručnikom.

 

2. Ni u automobilu nisi zaštićena od UVA zraka

Moramo te upozoriti da si i u automobilu izložena opasnoj količini UVA zraka koje prodiru i kroz zatvoreni prozor - staklo ih ne uspijeva blokirati.  Podsjetnik: UVA zrake su odgovorne za ubrzano starenje kože, tamne mrlje i hiperpigmentaciju pa bi trebala nanositi zaštitnu kremu i dok se voziš autom po jačem suncu.

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

S lijeva na desno. URIAGE krema za sunčanje SPF30 (114,00 kn), NIVEA krema za sunčanje SPF50 (115,90 kn), GARNIER ulje za sunčanje SPF20 (73,71 kn)

Možda vas zanima Kako da tvoj puder izgleda savršeno i traje dugo? Isprobala sam najbolji savjet vizažista i stvarno djeluje! Rubrika Beauty Beauty

3. Zaštitni faktor u puderu nije svemoguć 

Ako se oslanjaš na svoj puder s SPF-om kao dnevnom zaštitom, trebala bi razmisliti još jednom. Naime, u takvu se kozmetiku često dodaje sastojak kao što je cinkov oksid koji pruža malu zaštitu od sunca, ali se isključuju UVA filteri jer se zbog njih proizvod ne bi mogao lijepo razmazivati. U prijevodu, tvoj puder s SPF15 te neće štititi od UVA zraka koje ubrzavaju starenje kože već će ti pružiti malu količinu UVB zaštite (protiv opeklina). 

4. Razlika između faktora 30 i 50 je zapravo mala

Zaštitni faktor kreme najčešće biramo prema svojoj puti i brzini kojom izgorimo na suncu, ali faktor 50 nije toliko moćniji od faktora 30. Naime, postoji samo dodatnih 1-2% zaštite kod viših faktora, konkretno - SPF30 blokira oko 97% UVB zraka dok SPF50 tek 1% više. No, to ne znači da je SPF30 novi SPF50 jer ako imaš jako svijetlu put, sklonija si bržem nastanku neugodnih opeklina i hiperpigmentacija na koži, a ako si na terapiji fotosenzitivnim lijekovima, dodatnih 1-2% zaštite ti znače i više no što misliš.

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

S lijeva na desno: LIERAC balzam za lice nakon sunčanja (215,46 kn), URIAGE balzam za usne SPF30 (59,00 kn) i balzam za smirivanje kože nakon sunčanja (139,00 kn)

5. Sunce uzrokuje nastanak prištića, a ne krema sa zaštitnim faktorom

Dosadni prištići koji su ti izbili taman kad si počela koristiti novu kremu za sunčanje imaju veze s proizvodnjom viška ulja na koži uslijed pojačanog UV zračenja, a ne samom kremom. Iako ti proizvodi na bazi ulja mogu potaknuti nastanak prištića, štetne sunčeve zrake su te koje dovode do oštećenja epidermalnih barijera koje pritom uništavaju imunološki sustav tvoje kože. Na taj način dolazi do neželjenih "stanara" na tvom licu. Zato - drži se hlada!

 

6. Gušća tekstura kreme ne jamči i bolju zaštitu

Proizvođači često imaju gušću formulu krema za sunčanje, te one djeluju luksuznije, ali i učinkovitije, no ta struktura n bi trebala biti kriterij pri izboru kreme. Idealan proizvod u sebi sadrži i zaštitne i njegujuće sastojke pa u potrazi za njim obrati pažnju na sastojke kao što su glicerin, vitamin E i aloe vera koji zadovoljavaju oba kriterija.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0