Moda

Znaš li kako su tvoje omiljene tenisice dobile svoje ime?

Jesi li znala zašto se zovu, baš tako kako se zovu tvoji omiljeni modeli tenisica

Tenisice su vrsta obuće koju voli baš svaka cura. Lako se kombiniraju i vrlo su udobne za nositi, a svaka od nas ima svoj omiljeni model. No znamo li što ili tko zapravo stoji iz naziva kultnih tenisica kao što su Adidas Stan Smith, Nike Cortez i druge? Odlučili smo istražiti pozadinske priče i evo što smo doznali.

NIKE CORTEZ

Dizajn ovog modela tenisica osmislio je suosnivač brenda Nike i bivši atletski trener olimpijaca Bill Bowerman, a finaliziran 1968. godine, dok su pažnju i naklonost javnosti dobile četiri godine kasnije - 1972. godine na Olimpijskim igrama u Minhenu. Tenisice su dobile ime po Hectoru Cortezu, španjolskom osvajaču. Hector Cortez okupio je vojsku Španjolaca i domorodaca iz Srednje Amerike i obližnjih otoka kako bi pokorili veliki grad Azteka, Tenochtitlan, koji se nalazi na području današnjeg Meksiko Cityja. Tako da je ova tenisica inspirirana bogatom poviješću Meksika. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brutal Zapas© (@brutalzapas) on

ADIDAS STAN SMITH

Ovaj model tenisice je, možemo slobodno reći, tenisica sa statusom ikone koja se drži na prijestolju otkad se prvi put pojavila ranih sedamdesetih godina. Dobila je ime po bivšem američkom tenisaču Stan Smithu koji je bio veoma uspješan u svom sportu te je na svojim mečevima nosio upravo ovakve tenisice. Prije Smitha, tenisica je nosila ime po francuskom tenisaču Robert Hailletu do njegova umirovljenja. Stan Smith je dva  puta u pojedinačnoj konkurenciji osvojio Grand Slam naslov - 1971. godine US Open i 1972. godine Wimbledon, a s Bobom Lutzom tvorio je jedan od najuspješnijih teniskih parova u sportskoj povijesti. Smith je osvojio prvi Masters Grand Prix 1970. godine, a krajem 1972. je zauzeo broj jedan poziciju u pojedinačnoj konkurenciji. Sa Smithom su tenisice otvorile svoje tržište u Americi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adidas Originals (@stansmithoriginals) on

ADIDAS GAZELLE

Još jedne  Adidas tenisice čije popularnost seže još od sredine šezdesetih godina. Neki misle da su te tenisice nazvane prema Wilmu Rudolphu, američkom sprinteru koji je noseći njih osvojio tri zlatne medalje na Olimpijadi 1960. godine u Rimu, a ujedno je tako i zaradio nadimak 'Crna gazela'. Ali ovaj trkač se povukao 1962. godine što je bilo četiri godine prije komercijalnog predstavljanja tenisica. Iako je tenisica rađena za trkačke staze, Adidas je tenisice dao i zapadnonjemačkoj nogometnoj reprezentaciji i vrhunskim međunarodnim rukometašima. Time su pokazali da ne žele da svrha ovih tenisica bude za samo jedan sport. Adidas je tijekom tog razdoblja nazvao brojne cipele za trening po brzim kopnenim sisavcima kao što su 'Panther' i 'Jaguar'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lagranjadepericocc (@lagranjadepericocc) on

Možda vas zanima Adidas ima nove tenisice, no što je tako neobično kod njih? Rubrika Moda Moda

NIKE AIR FORCE 1

Izvorno je model predstavljen 1982. godine i bio je to prvi sa zračnom tehnologijom. Zračna tehnologija ovih košarkaških tenisica  znači da je imala džep ispunjen zrakom u peti za ublažavanje doskoka i podršku stopalu. Bruce Kilgore je dizajnirao ovu legendarnu košarkašku tenisicu, te joj je dao ime po zrakoplovu s kojim leti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država - Air Force One. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boutique Luis HD (@boutique_luis_hd) on

 

Photo: miss7

Komentari 0