Moda 12. listopada 2012.

Ženstvene haljine ukrašene peplumom

Pixsell.
1/66

Druga večer Dove Fashion.hr-a protekla je u znaku mladih snaga koje su pokazale da su u kratkom roku sazrele i primile se ozbiljnog posla.

Additive Collection by I-gle

U sklopu projekta Fashion.hr Industrija suradnja s modnom kućom Arena jedna je od rijetkih koja uspijeva svake sezone. Za proljeće/ljeto 2013. odabrane su dizajnerice koje stoje iza popularnog brenda I-gle. Za razliku od njihovog kolege Igora Galaša, I-gle su prezentirale lakšu i praktičniju kolekciju u kojoj je udobnost na prvom mjestu.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Prevladava lagano pletivo, a vodeće boje su crna, srebrna, žuta i zlatna. U prvom planu je pomaknut šav i svakodnevni komadi u kojima se osjećamo udobno. Večernji komadi ukrašeni su zlatnim nitima zbog čega se kreacije decentno sjaje. Unatoč tomu što je riječ o prodajnoj kolekciji koja je namijenjena široj publici, na što I-gle nisu navikle, one su kroz kreacije provukle svog prepoznatljiv kreativni pečat.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Clash of 9

Devet dizajnera, devet kreativnih umova i jedan cilj – zajednička kolekcija. Težak zadatak pred kojim bi pokleknuli brojni. Mladi kreativci pobrali su pohvale za svoju debitantsku kolekciju prikazanu na prošlom Dove Fashion.hr-u – trebalo je opravdati očekivanja.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Njihova pojava na modnoj sceni pravo je osvježenje. Avangardni detalji, futurizam, drska zavodljivost i samouvjereni krojevi najbolje opisuju njihov dizajn. U samo dvije sezone mladi dizajneri pokazali su da razumiju modnu scenu – avangardnost su stavili u drugi plan i odlučili kreirati komercijalnije komade. To nije negativno jer krajnji je cilj svakog dizajnera vidjeti svoje kreacije na kupcima. U tom pogledu Clash of 9 je pokazao zrelost.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell To ne znači da su izgubili svoja obilježja. Geometrijske linije utkane su strateški kako bi pratile ili čak manipulirale ženskim tijelom. Jedan od vodećih problema mladih dizajnera je manjak financija zbog čega na pisti pojedine kreacije (zbog jeftinijeg materijala) ne ostavljaju najbolji dojam. No, ta boljka nije kritika, ona pokazuje da se dobar dojam može ostaviti i s manje kvalitetnim materijalom. Zamjerka Clashovcima ide na pojedine kreacije koje su previše „klasične“, poput kratke uske crne haljine i duge kreacije u kojoj dominira duga suknja prošarana bojom. U „teškoj klasici“ dizajneri se nisu najbolje snašli – prezentirali su komade koji su izgubili njihov prepoznat pečat, futurističke detalje i drzak stav. Na koncu, Clash of 9 su opravdali očekivanja i predstavili kolekciju s glavom i repom, zadatak kojeg pojedini njihovi kolege i dan danas nisu u stanju napraviti.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Aleksandar Žarevac

Uslijedila je revija s potpuno različitim stilom. Elegancija, profinjenost, prekrivena zavodljivost i stilska dramatičnost čine okosnicu rada mladog dizajnera Aleksandra Žarevca čije kreacije su već od prošle sezone počele nositi ljubiteljice mode i pojedine javne osobe. Nova Aleksandrova kolekcija na pistu je dovela pravi ljetni osjećaj – slobodu, osvježenje, neopterećenost i razigranost, vrijeme kad se najbolje osjećamo u svojoj koži, a njegova kolekcija to slavi na izrazito profinjen način.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Vodeći detalj je peplum – IN ukras koje je zaludio kako strane tako i hrvatske dizajnere. Vidljivo je kako je Aleksandar odlučio stvoriti komercijalnu kolekciju, no na kreacijama prikazanim pred kraj, dizajner si je dao oduška. Jedna od vodećih Aleksandrovih karakteristika je dramatičnost koja se provlači kroz svaku njegovu kreaciju.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Njegove žene su dive koje se ne libe to pokazati. U komercijalnim komadima ta dramatičnost tek tinja, dok na onim raskošnim gori. Vjenčanica prikazana na kraju revije jedna je od raskošnijih haljina predstavljenih u posljednje vrijeme. Aleksandar je napravio konkretnu kolekciju u kojoj je vješto spojio prodajni i umjetnički dio. Za mladog dizajnera to je jedan od najtežih zadataka, a Aleksandar je pokazao zrelost na kojoj mu mnogi mogu zavidjeti.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Matija Čop

S druge pak strane tu je talentirani mladi dizajner Matija Čop koji ne želi raditi ustupke tržištu. Njegove kreacije su umjetnička djela koja mame uzdahe i izazivaju divljenje. Za ovu sezonu pripremio je eksperimentalni video u kojem žena rađa njegovu kreaciju. Klaustrofobija, sputanost i nemir smiruju se činom „rađanja“. Na pisti dizajner je prikazao tri izuzetno detaljno i neobično izrađene kreacije. Egzotična bića iz drugog svijeta vješto su uvela gledatelje u njegovu mističnu priču.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Nažalost, moglo bi se reći da problem Matije Čopa leži upravo u njegovom talentu. Kreacije koje on stvara svojom estetikom i pričom se ne uklapaju na hrvatsko tržište, a gledatelji, navikli na blještave duge toalete, ne shvaćaju njegovu priču. No, to više govori o publici nego o Matiji Čopu čiji talent je neosporan.

Morana Krklec

Sivo-bijela kolekcija ukrašena neobičnim velikim nakitom je najlošija karika mladog kreativnog tima. Drapirani komadi, napuhani rukavi i široki modeli čine okosnicu udobne kolekcija čija kreativna poruka nije bila potpuno jasna. U želji da se ostavi avangardni dojam, daleko od komercijale, Morana je prikazala nejasnu kolekciju bez čvrstih temelja.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Ivica Skoko

Poznati dizajner se nakon dvije sezone vratio svojim korijenima – raskošnim večernjim toaletama, čipki i sjajnim detaljima. Odmak koji je dizajner napravio protekle dvije sezone bio je itekako dobrodošao, a prošla kolekcija bila je zaokružena modna priča.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Novom kolekcijom prevladava Skokin zaštitni znak – raskošne večernje toalete koje na pisti funkcioniraju zasebno. Poveznica je jedva vidljiva u ponavljanju pojedinog materijala i detalja, no to nije bilo dovoljno da se stekne dojam čvrstoće i konkretne razrade. Neosporno je da Ivica zna raditi večernje haljine i izvrsno barata patchworkom od čipke, no postavlja se pitanje je li uistinu potrebna još jedna reciklirana kolekcija.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Branka Donassy

Na zasebnoj pisti i u intimnijem okruženju, večer je zatvorila izvrsna Branka Donassy koja je ponovno oduševila. Njen stil tijekom godina je postojan i čvrst, no unatoč tomu svaka kolekcija je svježa i nova.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Naglasak je ovaj put stavljen na decentnoj ženstvenosti koja je izražena posebnim crnim materijalom. On je u detaljima, poput remena, strateški pozicioniran na onim dijelovima koji se žele istaknuti. Na jednoj kreaciji to je struk, na drugoj grudi, a na trećoj leđa. Besprijekorni komadi uokvireni su oštrim linijama koji se na mahove prilagođavaju elegantnoj ženstvenosti i podilaze ženskom tijelu. Dramatična šminka kozmetičke kuće Illamasqua izvrsno je zaokružila još jednu uspjelu modnu priču Branke Donassy.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell U galeriji detaljnije pogledajte pregled druge večeri Dove Fashion.hr-a...

Komentari 0