Moda

Više nema smisla vrištati od užasa, sad crocsice nose i zvijezde i modni blogeri

  • Crocsice su nazvane "it" cipelom pandemije, a ovogodišnji rezultati pokazali su ogroman porast prodaje
  • Nije prvi put da nas moda začudi nevjerojatnim stvarima za koje mislimo kako ih nikad ne bismo obukli
  • Crocsice su po mnogima najmrskije cipele modnog svijeta, no obožavaju ih i influencerice i zvijezde poput Ariane Grande i Pharrella Williamsa

Ove gumene "klompe" postale su osnovni dio svakodnevnog odijevanja za mnoge tijekom kućnog, ležernijeg pandemijskog načina života. A takvih je puno, pa nije čudo što je Crocs kompanija procvjetala. Andrew Rees, izvršni direktor, istaknuo je tri ključna pokretača vrtoglave zarade: Crocs sandale, personalizaciju i internet prodaju. "Iako je 2020. za sve nas bila burna, za Crocs je bila nevjerojatna i rekao bih da je marka Crocs procvjetala", rekao je Rees. Crocs je imao rekordan prihod između 1,3 milijarde dolara 2020. godine, a ubrzani rast prihoda tijekom 2021. predviđa od 20 do 25 posto veću zaradu u odnosu na prošlu godinu!

Možda vas zanima Ako si u potrazi za ljetnom garderobom, s ovim komadima ne možeš pogriješti Rubrika Moda Moda

Moda ima naviku začuditi nas takvim "nečuvenim" odjevnim predmetima. Hlače bez prepona, prozirne traperice, smiješno uvrnuti dizajnerski komadi. Sve spomenuto vrlo su stvarni predmeti prodani u ne tako davnoj prošlosti. Ali kladimo se se da niti jedan komad ne donosi toliko kontroverzne crocsice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Crocs Shoes (@crocs)

One su, nesumnjivo, tema razgovora i, najmrskije cipele modernog svijeta. U višeglasju ljudi se zgražaju govoreći kako nikad nebi obuli par crocsica ili ih barem ne bi odjenuli nigdje osim na plaži ili u svom vrtu dok sade cvijeće. Među njima je i Victoria Beckham koja se podrugljivo nasmijala kada joj je pjevač Justin Bieber poslao par Crocsica, rekavši kako bi "radije umrla nego to obula", no to nas od Victorije i ne čudi.

Postoji i šala o rupicama na ovim cipelama koja kaže da su "male rupe mjesto kroz koje izlazi vaše dostojanstvo."

Ono što mnogi modni kritičari ne mogu prihvatiti je da, kad se pravilno iskombiniraju, zapravo izgledaju dobro. Uvjetno rečeno... Prošlog ljeta američka urednica Laurel Pantin nosila je bijele crocsice s printom jagoda i izgledala je prilično slatko odjevena u traperice i majicu. Taj je model postao toliko popularan da se brzo rasprodao. A onda su ih nosili i influenceri koji su odabrali odvažne žute crocsice s jarko narančastom jaknom ili s ljubičastom haljinom i bež sakoom. Odjednom je Crocs postao cool. 

Ovo proljeće i ljeto nosi se saten: Pronašli smo genijalne haljine, suknje, hlače...

Ovaj porast popularnosti nije samo anegdotalan ili neka vrsta delirija kojeg donosi previše Instagrama. Prema izvještaju globalne modne platforme za pretragu Lyst za 2020. godinu, ove su cipele prošle godine bile osmi najtraženiji artikl na svijetu, s prosječnim mjesečnim pretraživanjem Crocsa s ukupno 135.000.

Istina, tijekom pandemije počeli smo tražiti sve udobnije komade i u travnju je otkriveno da je Crocs doživio rastuću internetsku prodaju. Prema BBC-u prodaja je "porasla za 75,3% u prvom tromjesečju i ostvarila je trećinu ukupne prodaje u tom razdoblju". Crocs je doživio vrtoglavi porast prodaje samo nekoliko dana nakon što se glazbenik Questlove pojavio na crvenom tepihu u zlatnom paru crocsica na dodjeli Oscara.

Možda vas zanima Krupne ogrlice-lanci najhot su nakit ovoga ljeta. Pogledaj kako nositi ovaj atraktivni komad Rubrika Moda Moda

Naravno, ovo nije prvi put da moda pokušava Crocs učiniti popularnim, ali je vjerojatno najuspješniji. I Christopher Kane u 2017. i Balenciaga u 2018. stvorili su visoko modne verzije cipela, pri čemu je prva nudila ukrašeni Crocs, a druga platforme u svijetlim blok bojama. A zavoljele su ih i zvijezde poput Ariane Grande, Pharrella Williamsa i Justina Biebera. 

Već znamo da modna industrija voli Crocs, vole ih i zvijezde, a kako postaju sve popularnije možda i ti nabaviš jedan par. Iako će trebati neko vrijeme da se pridobiju neki ljudi, jedan je korisnik Instagrama iskreno rekao: "Vjerojatno ću ih vidjeti na Instagramu tijekom proljeća u jako dobrom stajlingu, a do ljeta ću se preobratiti i sam ih nositi". 

Photo: Instagram@nandi_uzelac

Komentari 0