Moda
1/11

Urbana raskoš folklornih detalja

Užurbani život preoblikovao je boho etno stil koji sada niže uspjehe na gradskom asfaltu, plažama i festivalskim travnjacima

Apsolutno svaka revija dvojca Dolce & Gabbana donosi presjek talijanskih etno elemenata - cvijeće, vez i ostale drangulije koje ukrašavaju njihove kreacije nisu tu od jučer. Uspjeli su u naumu, njihova domovina inspiracija je niza drugih svjetskih autora. Njegovanje baštine u genskom je zapisu svake kulture, samo je pitanje tko će to prepoznati, uobličiti, unovčiti i iskoristiti za promociju vlastite zemlje i dizajna. Jer danas kad nema više trendova nego je moda kolažna slika stilova iz prošlog stoljeća, etno je jedan od onih šarenijih komadića stilske puzzle. Osim toga, to je pečat koji donosi nešto vintage i autentično, što u svijetu opsjednutom površinskim stvarima, razmjenom informacija i brzinom ima sve veću vrijednost. Volimo i folklor Valentina jer ova modna kuća, također iz Italije, donosi onu eteričnu verziju boho djevojke koja je luda za romantikom i ne libi se bogatih tekstura. Putujmo još malo - sjetimo se Ralpha Laurena koji inzistira na kaubojskom stilu te ga čini modernim i glamuroznim. Znalac Ralph tek je jedan u nepreglednom nizu utjecajnih svjetskih kreativaca koji štuju meksičke, španjolske, indijske, kineske, japanske... etno elemente i nude nam ih na modnom pladnju. I sve to u obliku neodoljivih kreacija za dan i noć.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kod nas su nedavno ovaj stil oživjele majka i kći, Katarina i Vini Gvozdanović. 
- Volimo modu i našu dugogodišnju ljubav i strast prema istoj odlučile smo usmjeriti u posao i stvaranje brenda Kaviy Couture - priča Vini te dodaje: “Za izradu odjeće koristimo isključivo hrvatske materijale, imamo cekere koji se ručno pletu u Slavoniji, a ukrašava ih mama. Proces crtanja i osmišljavanja prolazimo zajedno, idemo korak po korak i jako smo sretne i zadovoljne što ljudi prepoznaju naš proizvod i ljubav i trud koji ulažemo”.

 | Autor: Sonja Dvornik Sonja Dvornik

I manekenka Helena Šopar cijeni ovu modnu nišu: nedavno su ona i sestra Tamara Rebić predstavile brend Sopar, inspiriran rodnim Pagom. Taj je otok, u svijetu baštine, ujedno sinonim za prekrasnu, autohtonu i autentičnu čipku. Stoga se lijepa Helena, nakon putovanja po svijetu, vratila kući i predstavila kreacije s hrvatskim potpisom. Radi se o korištenju etno detalja za svakodnevicu - iako smo se divili kompleksnim teksturama na zagrebačkoj Smotri folklora i iznimno bogatim ukrasima, za trčanje gradom treba nam nešto drukčije i ovdje mora biti stilskoga kompromisa.

 | Autor: Getty Images Getty Images

To možemo vidjeti, npr., na IT torbama. One su prezentacija savršenstva detalja u malom - skromne dimenzije vole kičasto, stoga smo se zaljubili u torbice s vezom u niz boja. Manjih su dimenzija, imaju slatku kratku ručku i inspirirane su pedesetima. Tu su i oni vrećasti komadi koji sjajno izgledaju u kombinaciji s dugim boho haljinama. I cekeri su famozni ukras, viđeni su na modnim pistama u sklopu ljetnih kolekcija koje emitiraju onaj ležeran život na plaži. Naše tržnice su ih pune. A onda su došli festivali i u maniri Woodstocka i hipija prihvatili sav taj prpošan uzorak, mnoštvo cvijeća, kukičane prsluke, kaubojke... I sad to traje godinama, svako proljeće najave su božanstveno romantične jer se te festivalske sirene ne boje uzoraka i šarenila.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

A karakteristika etna i je to: mnoštvo pigmenta. Nekad se time tumačio status u društvu i bogatstvo, danas se kitimo jer uživamo u tome, a osim toga boje bolje izgledaju na fotografijama... Etno se uvukao u sve pore stila - onaj za dan, više poslovan, nekako ima skromne detalje jer “dress code” voli pravila i ne voli ih rušiti, dok casual otvara vrata energičnijih motiva. Tu su i forme poput megavolana, pufastih suknji, prsluka s resicama i kukičane maksi haljine. I tako se nekad konzervativna tradicionalna odjeća uvukla u pore svakodnevice. Preoblikovana je i pojednostavljena na način da zavodi kolorističkom simfonijom, likovno skladnim motivima i s puno crvene. Neka se vidi, poručuje folklorni trend, jedan od najžešćih ljetnih stilskih aduta.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Photo: Sonja Dvornik

Komentari 0