Moda
Thierry Mugler

Umro je Thierry Mugler, legendarni francuski modni dizajner čije kreacije su obožavale zvijezde

  • Francuski modni dizajner Thierry Mugler preminuo je u 74. godini, navodi se na njegovom službenom Facebook profilu
  • Bio je nadaleko poznat po dizajnu odjeće širokih ramena i oštrom kroju, koji se oslanjao na glamur 1940-ih i 50-ih, uvijek u svoju modu uključujući teatralnost - ističući koliko su mu opera, balet i kazališna pozornica s koje je došao u modu bili važni za njegov rad
  • U kasnijim godinama je njegov brend postao poznat po parfemima, osobito po parfemu Angel, i danas najdražem parfema cijeloj vojsci žena diljem svijeta

„Užasnuti smo što objavljujemo smrt gospodina Manfreda Thierryja Muglera u nedjelju, 23. siječnja 2022.“, potvrđeno je u objavi na Muglerovom službenom Facebook profilu. „Neka mu duša počiva u miru“. Njegov agent rekao je agenciji AFP da je umro prirodnom smrću.

Manfred Thierry Mugler rođen je 1948. godine. Kao tinejdžer postao je član opernog ansambla Opera du Rhin, a nakon toga studirao je na Školi dekorativnih umjetnosti. "Ples me puno toga naučio o pozi, organizaciji odjeće, važnosti ramena, držanju glave, igri i ritmu nogu", pričao je.

Thierry Mugler | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Dizajner je ipak bio više bio zainteresiran za izradu vlastite odjeće, nego za balet. Godine 1973. konačno se odvažio osnovati vlastitu modnu kuću "Cafe de Pariz", otvorio je i svoj prvi butik, a „Thierry Mugler“ stigao je godinu dana kasnije.  „Nisam bio siguran čime se želim baviti, ali iskristaliziralo se da je to moda, i to u Parizu, čim sam pokazao svoje skice“, rekao je nedavno za Women's Wear Daily.

Mugler je postao poznat po svojim dizajnima s dubokim izrezima i suženim strukom, njegove kreacije naglašavale su i slavile ženske obline. Bio je veliki performer i šoumen te je organizirao spektakularne revije nalik rock koncertima, koje su najavljivale 21. stoljeće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

"Uvijek sam mislio da moda sama po sebi nije dovoljna i da je treba prikazivati u njezinom glazbenom i kazališnom okruženju", izjavio je jednom prilikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

Bio je poznat po suradnji sa slavnima, muze su mu bile Jerry Hall i Grace Jones, njegove dizajne nosili su David Bowie, George Michael, Sharon Stone i Rihanna. Muglerova veza s Bowiejem bila je toliko jaka da ga je obukao za vjenčanje s Iman.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

Mugler je prodao prava na svoje ime Clarinsu 1992., nekoliko godina nakon što je lansirao svoj parfem Angel. Danas, 30 godina kasnije Angel je jedan od najpopularnijih parfema globalno, a stotine tisuća žena navodi ga kao svoj omiljeni, signature, miris. Iako je sam parfem doživio još nekoliko mirisnih inačica odonda, onaj originalni, prvi Angel ni jedan nije nadmašio po popularnosti. Dapače, toliko je tražen da je brend na tržište izbacio mogućnost dopunjavanja prepoznatljive Angelove staklene parfemske bočice u obliku zvijezde. Luksuznu bočicu možeš sačuvati i dokupljivati parfem u jefrinijoj i održivijoj ambalaži i dolijevati ga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

Činilo se da se Thierry povukao iz mode početkom 2000-ih, ali ipak je odlučio stvarati još jedinstvene komade odjeće za Lady Gagu i mnoge razrađene kostime za Beyoncé (Beyoncé je često nosila Muglerove dizajne, a on joj je kreirao scenske kostime za svjetsku turneju I AM... 2010.). Godine 2019. nakratko je napustio mirovinu i za Kim Kardashian dizajnirao slavnu haljinu za Met Galu.

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0