Moda

Umro je slavni talijanski modni dizajner koji je izumio prvu jaknu na kopčanje

  • U 91. je godini života umro slavni talijanski modni dizajner, Nino Cerruti
  • U modu je uveo "casual chic" i izmislio prvu jaknu na kopčanje
  • Usko je surađivao s Giorgiom Armanijem, a njegove su kreacije nosili slavni sportaši i glumci 

Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini života. Bio je jedna od vodećih figura muške mode u 20. stoljeću. Kroz svoj je život usavršio dizajniranje odjeće s naglaskom na profinjeni, ali sportski stil, a u povijest je ušao još 70-ih izmislivši prvu jaknu na kopčanje.

Bio je to početak "casual chica" u muškoj visokoj modi, a posebnu je pozornost privukao i surađujući s Armanijem.

Nino Cerruti rođen je 25. rujna 1930. u Bielli, a kad mu je bilo 20 godina, nakon što mu je umro otac, morao je napustiti studij. Studirao je filozofiju i sanjao da će postati novinar. No, život je imao drugačije planove pa je mladi Cerruti preuzeo obiteljsku tekstilnu tvornicu koju je njegov djed osnovao još 1881. godine.

Krajem 50-ih dospio je u fokus javnosti svojom muškom kolekcijom koja je tada smatrana revolucionarnom, a kasnije je otvorio trgovinu u Parizu kamo je s vremenom preselio i cijelu tvrtku. Slavnoga Giorgija Armanija, koji je bio 4 godine mlađi od njega, upoznao je 60-ih i zaposlio ga kao muškoga modnog kreatora. Razišli su se deset godina kasnije, 1975. godine, kada je Armani odlučio osnovati vlastitu modnu koću.

Možda vas zanima Armanijev pogled na modu: Elegancija se krije u jednostavnosti Rubrika Moda Moda

Cerrutijeva linija sportske odjeće doživjela je velik uspjeh 80-ih i sponzor je bila mnogim vrhunskim sportašima pa tako i  švedskom skijašu Ingmaru Stenmarku i američkom tenisaču Jimmyju Connorsu. Osim njih, njegove su kreacije nosili i slavni glumci, poput Jeana-Paul Belmonda i Marcella Mastroiannija.

Dizajnirao je i odjeću za filmove pa njegova ostvarenja možemo vidjeti u filmovima "Zgodna žena", "Bonnie i Clyde" i "Sirove strasti". Cerruti je 1994. godine bio i službeni dizajner Ferrarijeve ekipe u Formuli 1. Svoju je marku "Cerruti 1881" 2001. godine prodao talijanskim investitorima, zatim je prešla u ruke američkom fondu, da bi u konačnici završila u kineskoj grupaciji Trinity.

Možda vas zanima Modni znalci predviđaju 6 boja koje će dominirati modom 2022. godine Rubrika Moda Moda

U bolnicu u Vercelliju, u Pijemontu, na sjeverozapadu Italije, primljen je radi operacije kuka, a tamo je i umro, piše list Corriere della Sera

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0