Moda

Tanka je granica između mode i umjetnosti, a uz ove dodatke svaku ćeš kombinaciju transformirati u remek-djelo

  • Moda i umjetnost ispreplitale su se još od davnina, i nekad je teško povući crtu gdje jedno prestaje, a drugo počinje
  • Mnoga umjetnička djela bila su inspiracija za razne modne trendove i dodatke
  • Nakit koji je inspirirao poznati umjetnik Vincent van Gogh možeš nositi svaki dan i svoj outfit pretvoriti u umjetnost

Kroz stoljeća umjetnost i moda bile su usko isprepletene i međusobno utjecale jedna na drugu. Iako tehnički postoji sedam vrsta umjetnosti - slikanje, kiparstvo, arhitektura, književnost, film, kazalište i muzika - neki bi se složili kako bi se i moda mogla ubaciti na ovaj popis. Kreiranje odjeće iznimno je kreativna djelatnost, a modni dizajneri često moraju promišljati o dizajnu s različitih gledišta: praktičnog, umjetničkog i tehnološkog. Tako i inspiraciju crpe iz svakodnevnog života, ali i arhitekture, umjetnosti, glazbe...

Barok i raskošne haljine

Brend Dolce & Gabbana je tako inspiraciju za svoju kolekciju iz 2012. izvukao iz stilskih boja i uzoraka koji su bili karakteristični za razdoblje baroka. Barok kao vrlo kićeni i razrađeni stil arhitekture, umjetnosti i dizajna cvjetao je u Europi u 17. i prvoj polovici 18. stoljeća, a nastao je u Italiji te se proširio Europom. Ova talijanska modna kuća koristila je odvažne obline i zanimljive detalje karakteristične za barok za kreiranje haljina od pozlaćenog brokata s blistavim cvjetnim uzorcima i privlačnim siluetama. 

 | Autor:

YSL i moderna umjetnost

Yves Saint Laurent jednom je rekao: "Vjerujem da je rad modnog dizajnera vrlo sličan radu umjetnika. Zapravo, stalno sam pronalazio inspiraciju u djelima suvremenih slikara: Picassa, Matissea, Mondriana." Jednu svoju haljinu čak je i nazvao 'Hommage à Piet Mondrian' po slavnom nizozemskom slikaru. Na haljini je replicirao otisak u primarnim bojama Pieta Mondriana (žuta, crvena, plava), te tako istaknuo važnost kubističke umjetnosti u današnjoj popularnoj kulturi. Ovaj slavni dizajner inspirirao se i drugim umjetnicima modernog doba, te tako naglasio važnost umjetnosti u stvaranju mode.

 | Autor:

Vincent van Gogh i nakit

Jedan od najpoznatijih umjetnika postimpresionizma Vincent van Gogh utjecao je uvelike na suvremenu umjetnost. Njegova možda najpoznatija slika 'Suncokreti' prodana je u 1987. u Londonu za vrtoglavih 24,75 milijuna funti. Iako je imao turbulentan život, ostavio je iza sebe veliko naslijeđe - čak 850 slika i više od 900 crteža i akvarela. Svaki njegov autoportret dio je njegove autobiografije i u njima se odražava drama njegove životne putanje. Vincent van Gogh svojom je umjetnošću inspirirao i izradu posebnog nakita koji interpretira njegovo remek-djelo “Žitno polje s čempresima” iz 1889. godine. 

 | Autor: FREYWILLE FREYWILLE

Romantična Provansa na narukvicama, ogrlicama i naušnicama

FREYWILLE nakit iz seta Provence izrađen je od emajla, a protkan zlatnim prahom u kojem svjetluca sjećanje na Vincentovu šetnju poljem zrelog žita. Ručno izrađeni komadi nakita prenijet će ti romantičnu atmosferu Provanse i šetnju bajkovitim pejzažima južne Francuske. Nakit dolazi u azurno plavim i smaragdno zelenim tonovima te je idealan za romantičan ljetni stajling, ali može se kombinirati i na običan jeans i bijelu košulju pri prelasku na svježije temperature. Ove ogrlice, narukvice, naušnice i prsteni savršen su statement komad te daju dozu glamura i profinjenosti čak i najjednostavnijoj kombinaciji.

 | Autor: FREYWILLE FREYWILLE

Inspiracija cvjetovima badema

Druga kolekcija inspirirana Van Goghovom umjetnošću je set L’Amandier koji inspiraciju pronalazi u nezaboravnom Van Goghovom remek-djelu “Badem u cvatu”. Ovaj nakit dolazi u dvije kombinacije boja: tirkiznoj i jarko crvenoj, a motivi odražavaju Vincentovu fascinaciju japanskim drvorezom. Ove komade možeš spojiti s jednobojnom haljinom u istim nijansama za najbolji efekt, ili s prozračnim hlačama i topićem s izrezom kako bi nakit došao još više do izražaja na osunčanoj koži. Ova kolekcija nakita daje ti priliku da spojiš modu i umjetnost u otmjenom i ženstvenom stilu.

 | Autor:

FREYWILLE nakit možeš pronaći OVDJE online ili u FREYWILLE butiku u Zagrebu, Preradovićeva 2.

 

 

 

 

 

 

 

Photo: None

Komentari 0