Moda

Svilene marame 'it' su modni dodatak ove sezone: Donose dašak holivudskog glamura svakoj kombinaciji

  • Svilene marame nosile su stare holivudske zvijezde i uvijek su izgledale chic
  • Jednu maramu možeš nositi na više različitih načina - jako je svestrana kao modni dodatak
  • Poznata stilistica Ivana Pavić otkriva kako stilizirati maramu na različite kombinacije

Modnu inspiraciju često tražimo u prošlosti jer su tada stvoreni klasici koji se danas često recikliraju, a uz pomoć kojih dajemo snažan stilski potpis svojim kombinacijama. Holivudske dive s polovice 20. stoljeća imale su posebno istančan ukus za modu, pa im se okrećemo kada nam zatreba mala pomoć za nadogradnju naših outfita.

Svilena marama

Modne ikone poput Audrey Hepburn i Sophie Loren imale su svoje male trikove kako učiniti svaku kombinaciju glamuroznom. Između ostalog, često su u svoje outfite kombinirale svilene marame koje su nosile na milijun načina - na vratu, oko glave, na torbi... Svilene marame oduvijek su bile simbol luksuza i glamura. Zbog svoje kvalitete, fleksibilnosti i prozračnosti, svila je poznata kao kraljica luksuznih materijala, a ove sezone vraća se na velika vrata.

 | Autor:

Prednost marame je što se može kombinirati na mali milijun načina te je tako iskoristiva u skoro svakoj kombinaciji. Mi smo pronašli FREYWILLE marame zanimljivih uzoraka i bogatog kolorita, a poznata stilistica Ivana Pavić pokazala nam je kako ih stilizirati uz različite kombinacije: na kardigan, majicu, košulju i sako. 

Tutoriali za marame

Ivana nam je za početak pokazala kako stilizirati malu maramu na kardigan i jednostavnu majicu s dekolteom. Šarenu maramu upečatljivog uzorka iskombinirala je na crveni kardigan tako da je napravila oblik ruže oko vrata. Za ovaj čvor možda će ti trebati malo prakse, ali nije ništa nedostižno jednom kad shvatiš tehniku vezivanja. Nakon toga je na neutralnu majicu stilizirala manju maramu plavih nijansi tako da ju je svezala prstenom. Ovaj zanimljiv način vezivanja odlično pristaje uz dekoltirane majice.

A kako stilizirati maramu uz ženstvenu bluzu? Ivana se odlučila za veću maramu neutralnog kolorita koju je svezala na način koji je estetski zanimljiv, ali i funkcionalan jer štiti od hladnoće tijekom prohladnih jesenskih jutra. Što se tiče kombiniranja na sako, Ivana je odlučila podignuti sako neutralne nijanse većom maramom živih boja, a svezala ga je na kreativan način - provukla je maramu kroz otvor za gumbe na sakou.

Za kraj smo iskombinirali veću maramu geometrijskih uzoraka na klasičnu košulju za poslovni look. Ivana je napravila dvostruki čvor na marami oko vrata te dala zanimljiv twist plavoj košulji. Iako ove marame Ivana stilizira oko vrata, ti ih možeš nositi i oko glave ili na torbi - marame uvijek nađu svoj put u svakoj kombinaciji, pogotovo ako su bogatih uzoraka koji podižu jesenske kombinacije uglavnom neutralnog kolorita. 

Za one koji žele znati više

Modna stilistica Ivana Pavić inače je prva u Hrvatskoj lansirala uslugu online stilističkog savjetovanja Virtual Stylist te stoji iza edukacijskih radionica odijevanja za žene "Stilska jednadžba" koje su vrlo brzo postale popularne među fashionisticama i za koje se uvijek traži mjesto više. Radionice su namijenjene ženama koje žele naučiti kako poboljšati svoj dosadašnji stil odijevanja. Nova radionica je na rasporedu 12.10. u galeriji Artmark na adresi Trg Josipa Jurja Strossmayera 5, a u sklopu radionice održat će se i mini školica kreativnog vezanja marama. 

Također, prilikom kupnje marama u FREYWILLE butiku, možeš proći i mini tečaj vezivanja marama. FREYWILLE marame i šalovi izrađeni su od stopostotne talijanske svile te ručno opšivenih i rolanih rubova. Ove marame i šalove možeš naći u hrpi različitih boja i uzoraka, od šarenih i eklektičnih do smirenijih i neutralnijih nijansi. Inače su nastali kao ekstenzija FREYWILLE kolekcija nakita posvećenih velikanima slikarstva poput Van Gogha, Klimta i Moneta.

 

 

 

Photo: None

Komentari 0