Moda

Stižu tenisice koje se same vežu: nakon ovih najkica ništa neće biti isto

Tenisice pamte tvoj oblik noge, vezice se stežu putem aplikacije, a pritiskom na gumb mijenjaš i boju tenisica!

Tenisice se zovu Nike Adapt BB i dizajnirane su posebno za košarkaše. U čemu je fora? Vezice tenisica mogu se učvrstiti ili opustiti jednim pritiskom na pametnom telefonu, a u prodaju stižu 17. veljače po cijeni od 350 dolara, odnosno 2.230 kuna. 

Međutim, iako su (za sada!) dizajnirane specifično za košarkaše, naravno da ih kupiti i nositi može i bilo koji drugi obožavatelj Nikea ili jednostavno tehnoloških inovacija u modnoj industriji. Također, kompanija je obećala da će se tehnologija "samovezujućih vezica" u budućnosti implementirati i u proizvodnju ostalih tenisica. Kako je objasnio Nike, korisnik tenisica će moći programirati različite postavke za svoj model, poput primjerice toga kako se tenisice vežu i koliko čvrsto, ali se jednako tako mogu prebaciti sa košarkaških na casual postavke koristeći aplikaciju na telefonu.

Možda vas zanima Proljeće 2019. obilježiti će jedna posebna torbica Rubrika Moda Moda

 | Autor: Nike Nike

Kako bi uvijek radile, tenisice treba napuniti tu i tamo uz pomoć punjača s kojim tenisice dolaze, a Eric Avar kreativni direktor inovacija u Nikeu objasnio je zašto su za prvi Nike Adapt odabrali model za košarkaše: "Imali smo u vidu zahtjeve sportaša koji moraju pod svaku cijenu paziti na čvrstoću i ugodu svojih tenisica - jer su upravo one njihov prvi i glavni rekvizit". 

Možda vas zanima Novi hit modeli traperica: odaberi prave prema obliku svog tijela Rubrika Moda Moda

 | Autor: Nike Nike

Prema filmu "Povratak u budućnost 2" trebali smo ih dobiti prije četiri godine, međutim Nike ih je sada službeno predstavio; kako točno radi Nike Adapt BB? Ima ugrađen mali motor i "nešto nalik na tračnice" unutar tenisice, koji će osjetiti kada korisnik treba zategnuti ili otpustiti vezice. Uz pomoć aplikacije na svom pametnom telefonu korisnik, nakon obuvanja, pritiskom na gumb može promijeniti boju tenisica, odrediti čvrstoću vezica, vidjeti na koliko su posto napunjene i spremiti neke postavke kako bi se tenisice same podešavale po nozi svog vlasnika.

Kako bi finalizirali dizajn, Nike je surađivao s profesionalnim košarkašima čije su sugestije puno pomogle u izradi. Jedan do njih je i Jayson tatum koji je izjavio kako je "ponosan na to što je jedan od prvih sportaša koji nosi i predstavlja Nike Adapt tenisice". Budućnost modne industrije izgleda fantastično - jedva čekamo vidjeti i neke Nike StreetStyle modele sa Adapt tehnologijom! 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0