Moda

Novi trend: detalji na leđima

Razotkrivanje najerotičnijeg dijela ženskog tijela više nije rezervirano samo za crveni tepih. Dizajneri su ovaj trend, koji postoji još od dvadesetih godina, preselili na dnevne komade, pa čak i cipele. Zavodite straga, poručuju složno ove sezone svjetski dizajneri. Jer ništa nije ženstvenije i seksepilnije, a opet tako tajanstveno i nenametljivo senzualno od izreza na leđima.

Dok se zbog prekratke suknje/minice ili predubokog dekoltea može zaraditi crveni modni karton, s otvorenim leđima ne može se pogriješiti. Samo privući poglede divljenja na najerotičniji dio ženskog tijela.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Prvi put su s tim “modnim dodatkom” žene eksperimentirale u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, ludom vremenu jazza, zabave i glamura. No haljine s dubokim stražnjim izrezom (“backless”) doživjele su iznimnu popularnost desetljeće poslije. Kako je sunčanje u to vrijeme postalo novi trend, pokazivanje preplanulog tena na večernjim zabavama bila je stvar prestiža, a gola leđa logičan izbor. Ubrzo su iz noviteta prešla u modni bonton, a haljina koja privlači poglede straga stekla je kultni status. I to zahvaljujući prije svega Vikki Dougan.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Ta pin-up djevojka, nadimka “The Back”, pedesetih godina provocirala je javnost svojim leđima i haljinama dubokih izreza. Rijetko su je fotografi “hvatali” sprijeda, prepoznavali su je upravo odostraga, a poslužila je i kao inspiracija za seksi crvenokosu Jessicu Rabbit. I dok se u prošlosti taj trend podrazumijevao za večernje izlaske, u novije vrijeme rezerviran je za crveni tepih te ga rado nose brojne hollywoodske dame poput Cate Blanchett, Anne Hathaway i Kate Bosworth.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Ipak, iz godine u godinu dizajneri ga s večernjih toaleta pokušavaju preseliti i na “običnije” dnevne komade, a ove se toliko rasplamsao da se nalazi na svemu. Ako nije riječ o izrezu, onda su u cijeloj priči glavni detalji. Naravno, straga. Tako je Raf Simons za Dior proljeće/ljeto zamislio u suptilnom pokazivanju ramena i djelića leđa, a sve je još “začinio” nakitom kako bi doista ispunio sve kriterije za elegantno privlačenje pozornosti. Ali bez pretjerivanja.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Njemu se u tome pridružio i Chanel, koji je ipak malo udvostručio dozu glamura - uz pomoć nanizanih bisera i razotkrivenoga donjeg dijela leđa. Ako vam se to čini malo previše, Alexander Wang u jesenskoj pretkolekciji pokazao je da se ne moraju pogledima izložiti cijela leđa, nego tek dio, i to na vesti od kašmira. No ako ni za to nemate hrabrosti, bez brige.

 | Autor: Briquet-Douliery/Press Associate/PIXSELL Briquet-Douliery/Press Associate/PIXSELL

Inspirirajte se statement detaljima na leđima kao što je golemi leptir na Valentinovu kaputu ili čak cipele kakve su prošetali na pistama Miu Miu, Tom Ford i Dolce&Gabbana u čijem prvom planu je njihova stražnja strana - bila to ukrašena potpetica ili raskošna mašna. Dok se za večernje izlaske možete razigrati s izrezom te se odlučiti za gornje ili donje razotkrivanje (ovisno o tipu tijela) ili oboje, danju ga ipak svedite na minimum. I, najvažnije, osobito nosite li haljinu, zaboravite na grudnjak. Ništa ne može više narušiti ovu privlačnu modnu priču od vidljivih naramenica, čak i prozirnih. U svemu se pritom vodite pravilom - zatvorite dekolte i pustite da leđa govore.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Photo: Briquet-Douliery/Press Associate/PIXSELL

Komentari 0