Moda

Sretan rođendan, Monsieur Dior! Evo što je ovaj čudotvorac donio modi

Na današnji dan 1905. godine u francuskom Granvilleu se rodio Christian Dior, modni genij koji je toliko toga značio modnom svijetu te dao temelje kući koja je i danas jedan od najjačih modnih brendova

Umjesto diplomacije, odabrao je - modni dizajn! Odrastao u imućnoj francuskoj obitelji, Christian Dior je od malih nogu pokazivao velik afinitet prema umjetnosti. Već kao tinejdžer crtao je ženske siluete u magičnim kreacijama, te ih prodavao za desetak centi. Oni koji su po toj cijeni kupili njegove skice, nisu niti sanjali da će jednog dana Diorove kreacije vrijediti desetke tisuća. Svoj modni put započeo je u modnoj kući Robert Piguet, u kojoj mu je kolega bio i Pierre Balmain. 

 

A post shared by HO (@iamhofashion) on

U modnoj kući Piguet Christian Dior dizajnirao je svoju prvu značajniju kreaciju - kratku suknju punog kruga nazvanu Cafe Anglais i to 1937. godine, netom prije Drugog svjetskog rata. Kada je rat započeo, i Dior je bio pozvan u vojsku. Dok se u ratnim godinama pokretala moda praktičnosti na čijem je čelu bila Gabrielle Coco Chanel, Dior je želio stvoriti nešto potpuno drugačije. Nije želio ženu u hlačama odjevenu po posljednjoj masculine modi, nego ženstvenu, svjesnu svojih oblina. Nakon otpusta iz rata 1942. krenuo je u svoju misiju - stvoriti najsavršeniju žensku modu.

Prvu samostalnu kolekciju je prikazao 1947. godine, godinu dana nakon što je osnovao vlastitu modnu kuću. Naziva Corolle, kolekcija je bila iznimno dobro prihvaćena među modnim urednicima, a posebno je njome bila oduševljena Carmel Snow, tadašnja urednica Harper´s Bazaara. Kolekciju je nazvala "New look", a taj naziv brzo su i svi zaljubljenici u Diorovo stvaralaštvo, ali i publika diljem svijeta. Rekao je zauvijek zbogom boxy, teškim kockastim i neženstvenim linijama i krojevima koji su dominirali u modi ratnih godina, te je u prvi plan stavio struk. Njegove bluze imale su predimenzionirala ramena, uski struk poput korzeta, a suknje su se širile u beskonačnost! On je odbijao dizajnirati klasične ženske hlače, zbog čega su ga najviše napadale feministkinje koje su brzo prigrlile muškobanjastu Chanel modnu formu. Ipak, imao je odijelo u svojoj prvoj kolekciji - bijeli blejzer i hlače širokog struka dužine do polovine gležnja. Savršeno chic!

 

A post shared by RINO MICHEL (@r_michel7466) on

Samo da se vide ključne kosti - bila je misao vodilja Christiana Diora. Mali okrugli izrez oko vrata postao je out, a na velika vrata je došao cut out, lađa izrez, bluze koje su divno naglašavale žensko poprsje i davale dozu senzualnosti izgledu. Naravno, bio je velik fan srcolikog izreza, a jedna od popularnijih haljina nastala je 1948. - divna haljina s gornjim dijelom u obliku korzeta, a suknjom u obliku cik-cak linija. No, već početkom pedesetih raskošne suknje širih linija odjednom su postale uže. U prvi je plan stavio midi pencil suknje, a gornje dijelove tijela ipak odlučio malo sakriti od pogleda. Osim po pitanju večernjih toaleta - one su zračile glamuroznošću i scenskim ugođajem, obogaćene sitnim vezom, cirkonima te neizostavnim dodatkom čipke. 

 

A post shared by Hae Ok Kim (@pearl_kim_hotelier) on

No, nikad trashy - taman kada suknja dobije malo previše cvjetnog veza ili bluza malo previše otkrije kože, Christian Dior bi se vratio onom što najbolje zna - jednostavnom dizajnu, finoj strukturi kreacije lišenoj svakog pretjerivanja, ili ne daj Bože, tomboy dečkolikog dojma. Zato nije ni čudo što se nakon višegodišnje vladavine modnog enfant terriblea Johna Galliana na poziciji  kreativnog direktora kuće, nekako i dalje na kraju vraćamo jednom i jedinom Dioru. 

Photo: instagram French Vanity Comune

Komentari 0