Moda

Satenske haljine, hlače, suknje, čak i sandale: sudeći po Zarinoj kolekciji ovo ljeto nosit ćemo - saten!

  • Ima li išta ugodnije od nježnog dodira glatkog satena na koži?
  • Ova lagana i sjajna tkanina provest će nas kroz vruće mjesece tvoreći savršen ljetni izgled
  • Ako je vjerovati Zari, saten ove sezone dominira na haljinama, suknjama, topovima, hlačama... Donosimo izbor najljepših komada kao i nekoliko trikova kako stilizirati satenske komade

Dugi niz godina saten je bio jedna od najcjenjenijih tkanina u modi, ali ova lijepa, sjajna tkanina nije uvijek bila tako lako dostupna kao danas. Vjeruje se da satenske tkanine potječu iz Kine otprije više od 2000 godina i zapravo, ova tkanina dobiva svoje ime po kineskom gradu Zaytonu i izvozila se na zapad još u doba antičke Grčke, da bi na kraju stigla i u Europu.

Možda vas zanima Zaljubile smo se u H&M-ovu proljetnu kolekciju punu čipke i heklanih komada Rubrika Moda Moda

Satenske tkanine tada su se proizvodile od velike količine svile ili vrlo fine pamučne pređe, što znači da je ova veličanstvena tkanina bila dostupna samo najbogatijim članovima društva, a zbog njene oskudice često je bila rezervirana za crkvene dostojanstvenike i plemstvo. 

Saten se kasnih 1800-ih pojavio i na donjem rublju Parižanki. Početkom 1900-ih, saten postao je popularan u drugim stilovima donjeg rublja jer su grudnjaci i gaćice prihvaćeni kao zamjena za podsuknju i korzet. Novi materijali kao što su rajon, najlon i poliester omogućili su ženama iz gotovo svih sfera da kupe seksi donje rublje jer je proizvodnja ovih umjetnih materijala bila jeftinija.

Metode koje se koriste za proizvodnju tkanina kao što je saten malo su se promijenile tijekom stoljeća, ali zahvaljujući modernim strojevima, brzina kojom se te prekrasne tkanine mogu proizvesti uvelike se povećala što je rezultiralo materijalom koji je dostupniji svima.

Sakoi u bojama savršeni su za proljeće: Pronađi svoju omiljenu boju među high street ponudom

Posljednjih sezona čini se da je saten tkanina koja je prvi izbor za proljeće i ljeto, a mi potpuno shvaćamo privlačnost satena. To je moderna, seksi i malo pristupačnija verzija svoje bliske srodnice, svile, ali i dalje djeluje luksuzno, otmjeno - i seksi. Jedna stvar u koju smo sigurni je da ne možeš osjetiti radost ove tkanine sve dok ne navučeš komad satena preko svježe depiliranih nogu, i otad se najradije ne bi skidala iz satenske odjeće.

Ako je vjerovati Zarinoj novoj kolekciji ove sezone nosit će se saten, i to ne samo satenske haljine koje su svoj pohod na high street brendove započele još prije godinu dana. Najuzbudljivija stvar kod satena za sada je "casual saten" koji možeš nositi tijekom dana. Od haljina, svjetlucavih odijela, bluza do cipela i torbi mogućnosti su bezbrojne.

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Primjeri: Zara (349,90 kn), Zara (399,90 kn), Zara (349,90 kn)

Iako je saten djeluje luksuzno, odličan je spoj s trapericama i tenisice i može biti savršen izbor za jutarnje obavljanje obaveza. Ili - se možeš naći i negdje između večernjeg izlaska i jutarnje strke, kao dobar komad za dan u uredu. Saten je također za sva godišnja doba. Hladi u ljetnim mjesecima i čini savršen, šik predmet u slojevitom odijevanju zimi. Otkriti ćemo ti tajne kako stilizirati saten kako bi mogla izvući maksimum iz odjeće. Osjećat ćeš se fantastično u brojnim prilikama i tijekom svake sezone jednom kada uhvatiš kako stilizirati satenske outfite. 

Kako stilizirati satenske komade?

  • Razmisli o različitim slojevima kako bi dotjerala svoj outfit
  • Dodaj druge tkanine svojoj odjeći, kao što su traper, koža i pletenina
  • Prebaci sako preko ramena za elegantan i casual stil
  • Kombiniraj satenske hlače sa skraćenim topom od pletiva
  • Kombiniraj satensku bluzu s trapericama visokog struka

Satenska haljina

Ima li išta božanstvenije od satenske haljine? Iako možeš igrati na klasiku i odabrati crnu, nemoj zazirati od boja: ružičasta, crvena, plava ili ljubičasta velika su vijest za nadolazeću sezonu.

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome Primjeri: Zara (229,90 kn), Zara (199,90 kn), Zara (249,90 kn), Zara (399,90 kn)

Možda ćeš pogledati satensku haljinu u svom ormaru i pomisliti da nema nade da je obučeš. Napravljene su za poslije 20 sati. Ali, ta satenska slip haljina koju imaš u već više godina, bez prilike da je odjeneš, mogla bi biti tvoja nova ležerna odjeća. Ako želiš možeš nositi samo haljinu, ili pokušaj ispod satenske haljine dodati majicu ili preko nje preveliko pletivo ili traper košulju. Slojevitost će ti pomoći u stvaranju ležernog tona prethodno otmjenog stila.

Badići koje ćemo nositi 2022. Možda vas zanima Badići su stigli u trgovine. Ako je vjerovati Zari nosit će se ova tri modela Rubrika Moda Moda

Satenska bluza ili top

Satenska bluza može biti vrlo laskava. Volimo kombinaciju satenske košulje i traperica visokog struka. To čini savršenu smart casual odjeću. Nabaciš jiš sako i to je to! No ove se godine noce i uski satenski topovi i bodyji. Možda je to tvoj izbor?

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Primjeri: Zara body (179,90 kn), Zara suknja (249,90 kn), Zara (159,90 kn), Zara (199,90 kn)

Ako tražiš odjeću za noćni izlazak, pokušaj spojiti satensku bluzu s hlačama visokog struka i štiklama.

Satenske hlače/odijelo

Satenske hlače mogu se kombiniratis bijelim pletenim majicama za vrhunski moderan outfit ili prevelikim pletivom za elegantan, ali ugodan izgled - da ne spominjemo udoban. Ljubiteljice odijela će, vjerujemo rado prihvatiti i ova visokog sjaja...

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Primjeri: Zara hlače (299,90 kn),košulja (499,90 kn) Zara hlače (249,90 kn), Zara hlače (249,90 kn)

Satenske hlače također se mogu upariti sa satenskom bluzom ili topom čime ćeš dobiti "dvostruki satenski efekt". Sviđa nam se ne samo kako ova kombinacija izgleda, već i sama pomisao kako bi se osjećali u njoj.

Photo: Instagram@ravottimartina

Komentari 0