Moda

"Purple rain": Ljubičasta boja na tronu trendova

Stoljećima rezervirana samo za vladare, kraljeve i svećenstvo, ova ekskluzivna boja postala je mainstream

Ne događa se često da tinejdžerski eksperimenti završe svjetskom slavom, no upravo se to dogodilo Williamu Henryju Perkinu, koji je tijekom studija medicine pokušavao u svom domu napraviti kinin, lijek za malariju. Dok je dodavao radne spojeve u zdjelice, nije uspio ostvoriti farmaceutski napredak, ali je postigao nešto možda i unosnije - način da stvori umjetnu ljubičastu, zbog čega nije postao samo slavan nego i iznimno imućan.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Važnost ovog otkrića bila je u tome što se dotad ljubičasta mogla dobivati samo na prirodan način, korištenjem sline morskih puževa, i bila je potrebna velika količina da se oboji i najmanji komadić tkanine. Time je postala iznimno ekskluzivna te time rezervirana za odjeću najbogatijih vladara i svećenika. Ljubičasta je bila toliko posebna da je našla mjesto čak i u grčkim mitovima - navodno ju je otkrio Herkulov pas, čija je slina, nakon što je prožvakao puža koji je proizvodi, poljubičastila. U početku je nosila ime prema gradu Tyreu, koji se nalazi u današnjem Libanonu, gdje ovi morski puževi začudo i danas žive - impresivan podatak s obzirom na to koliko ih se lovilo kako bi zadovoljili potrebe vladara i kraljeva.  | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Ova boja toliko je bila cijenjena da su čak postojali i zakoni kojima su branili običnom puku da je nosi, a prijestupe su kažnjavali i smrću. Obožavao ju je Julije Cezar, kojeg je oduševila nakon posjete Kleopatri, koja je imala čak i ljubičasti namještaj te je novu nijansu svoje toge proglasio bojom koju samo on može nositi. Nekoliko stoljeća poslije Henry Howard, grof od Surreya, optužen je za veleizdaju, a jedan od dokaza protiv njega bio je i to što je viđen u ljubičastom outfitu - boji koja je bila rezervirana samo za kralja Henrika VIII. Danas je često viđena u dizajnerskim kreacijama, a među obožavateljima su Oscar de la Renta, koji je često koristi za večernje kreacije, Chanel u suknjama od tvida i Roberto Cavalli u baršunastim haljinama, a Gucci je otišao korak dalje i predstavio krzneni kaput u ovoj nijansi. Kenzo je koristi u životinjskim uzorcima, a Karen Walker u geometrijskim printovima. Dolce & Gabbana i Elie Saab pobrinuli su se da postoji i romantičan predstavnik ljubičasta, dok su Lacoste i Loewe krenuli nešto jednostavnijim, sportskijim linijama.

 | Autor: arhiva arhiva Unique, topshop.com, 632 eura

 | Autor: arhiva arhiva hm.com, 371 kn

 | Autor: arhiva arhiva Missoni, outnet.com, 1299 kn

 | Autor: arhiva arhiva Marc Jacobs, farfetch,com, 668 eura

 | Autor: arhiva arhiva Broš, Gucci, net-a-porter.com, 270 eura

 | Autor: arhiva arhiva Maska za mobitel, hm.com, 42 kn

 

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0