Moda

Preminuo Paco Rabanne: njegove parfeme obožavaju milijuni, a haljine od plastike i metala nećemo zaboraviti

  • Legenda modne industrije, španjolski dizajner, Paco Rabanne, preminuo je u 89. godini života
  • U mirovini je bio više od 20 godina, no plodne godine njegovog prijašnjeg stvaralaštva veliko su modno nasljeđe
  • Najpoznatiji je bio po svojim modnim dizajnima od metala te parfemima obožavanim diljem svijeta

Svijet mode izgubio je još jednu veliku ikonu, legendarnog dizajnera, Paca Rabannea, a tužnu vijest potvrdila je španjolska parfemska kompanija Puig, pod čijom je upravom marka Paco Rabanne od umirovljenja slavnog dizajnera. Slavni dizajner preminuo je u 89. godini u Portsallu u Francuskoj.

O njegovom važnom modnom značaju predsjednik modnog i beauty odjela kompanije Puig, José Manuel Albesa, je izjavio: "Tko bi osim Paca Rabannea mogao modno osviještene pariške žene navesti da žude za haljinama izrađenim od plastike i metala? Tko bi osim Paca Rabannea mogao zamisliti miris nazvan Calandre, riječ koja označava rešetku i pretvoriti je u sinonim moderne ženstvenosti? Njegov radikalan, buntovan duh razdvajao ga je od ostalih: samo je jedan Rabanne. S njegovim odlaskom, još jednom se podsjećamo njegovog iznimnog utjecaja na suvremenu modu, duh koji i dalje živi u kući koja nosi njegovo ime", rekao je Albesa. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Paco Rabanne rođen je 1934. kao Francisco Rabaneda Cuervo u baskijskom gradu Pasajes u provinciji Gipuzkoa, a na svjetskoj sceni počeo se isticati 1960-ih. Njegova karijera započela je kreiranjem nakita u velikim modnim kućama poput Givenchyja, Diora i Balenciage, gdje je njegova majka bila na čelu krojačkog odjela. 

Vlastitu je modnu kuću osnovao 1966., a 1968. počeo je surađivati s kompanijom Puig na stvaranju parfema. Iste godine, zelenu haljinu koju je dizajnirao Rabanne, u znanstveno-fantastičnom filmu 'Barbarella', nosila je glumica Jane Fonda. 

Iako su njegovi metalik dizajni najprepoznatljiviji, njegova je prva kolekcija, predstavljena 1966., bila izrađena od plastike. Debitantska kolekcija nazvana '12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials', izazvala je veliku negativnu pozornost francuske modne javnosti, ali svejedno dizajneru otvorila put za uspješnu modnu budućnost. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Potaknut atmosferom eksperimentiranja tijekom 1960-ih,  Rabanne je u svojim dizajnima nakon plastike koristio materijale poput metala, papira, gumbiju i krzna, koje su onda nosile tad najveće zvijezde poput Jane Fonde, Mije Farrow i Audrey Hepburn.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Iako su se njegovi dizajni smatrali netradicionalnima, Paco Rabanne za WWD jednom je prilikom izjavio: "Ja sam jedan od najklasičnijih modnih kreatora. Saint Laurent, Balenciaga, Givenchy i Cardin su barokni." No, unatoč tome, svojim korištenjem alternativnih i industrijskih materijala, Paco Rabanne postao je prepoznatljiv kao futuristički modni vizinoar, prije nego kreator klasike.

Njegove su futurističke vizije sezale i izvan mode, a slavni je dizajner bio jako uključen u astrologiju i okultno. Jednom se prilikom čak opisao i kao "vidovitim", a iako se većina njegovih nagađanja, poput onog o Trećem svjetskom ratu nije obistinila, ne može se poreći da je njegov mistični utjecaj doveo do velikog uspjeha njegovih parfema i modnih dizajna.

Karl Lagerfeld Možda vas zanima Objavljen je dress code za Met Galu - najveća noć u modi posvećena je slavnom dizajneru Rubrika Moda Moda

Primjerice, točno je predvidio buduću važnu ulogu interneta u prodaji i marketingu te je jedan od prvih dizajnera koji su svoj miris lansirali online sredinom 1990-ih. Koristeći danas ugašenu stranicu za internet prodaju, CyberShop, Rabanne miris XS Pour Elle debitirao je online mjesecima prije nego što se pojavio na policama trgovina, što je tada bio doista pionirski potez. Dizajner je u promociji novog mirisa otišao i korak dalje te i sam sudjelovao u live chatu na stranici.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Godine 1990. Paco Rabanne otvorio je novi butik na Rue de Cherche Midi u Parizu, za koji je interijer dizajnirao arhitekt Eric Raffy i to u tri teme, podijeljene na metal, staklo i svjetlo. Tijekom 1990-ih, dizajner je proširio svoje stvaralaštvo na dizajniranje kreacija i od drugih materijala osim metala i plastike, poput mekših amaretta i sofrina.

Od svog umirovljenja 1999., dizajner se rijetko pojavljivao u javnosti. Njegov uspavani modni biznis kompanija Puig 2011. je oživjela indijskim dizajnerom Manishom Arorom, a 2013. Francuzom Julienom Dossenom, koji otad kreira za modnu kuću Pacco Rabanne.

Issey Miyake Možda vas zanima Preminuo je Issey Miyake, japanski princ plisea i tvorac kultnih komada Rubrika Moda Moda
 
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0