Moda 22. listopada 2011.

Plava boja je hit jeseni

Pixsell.
1/8

Drugu večer htc Cro A Portera obilježili su modni performansi XD Xenia Designa i Ivane Popović, ali i revije Hippy Gardena, Zorana Aragovića, Madame Demode, Tomislava Bahorića, Anamarije Asanović i Monike Sablić. Ako su posjetitelji mogli primijetiti jedan trend, to je svakako bila plava boja koja nije izostala u gotovo niti jednoj kolekciji u prve dvije večeri.

XD Xenia Design je izgrađeno ime i brend koji ima prepoznatljiv izričaj. Ksenija Vrbanić obožava crnu i bijelu boju, geometrijske uzorke i konstrukcijske igre, ali ovoga puta je iznenadila apsolutno sve posjetitelje. Cvjetni uzorak nije prva stvar koja nam padne na pamet kada spomenemo XD, ali dizajnerica je za proljetnu sezonu pokušala prikazati svoju cvjetnu viziju u pastelnim nijansama, zajedno sa svojim prepoznatljivim komadima. Iako je očito da je u crno-bijelom svijetu Ksenija na domaćem terenu, pojedini komadi u žarkim i pastelnim bojama nisu bili manje dobri.

Đurđica Vorkapić iz Hippy Gardena zna kako ženu učiniti seksi, ali ne i vulgarnom. Crni uski komadi s naglascima u bež boji su profinjeni, ali stvoreni isključivo za vamp ženu koja se ne boji istaknuti svoje adute.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Bite My Style Zorana Aragovića ostaje vjeran sebi. Njegova kolekcija je urbana i pomaknuta, kao stvorena za one koji se vole istaknuti. Trendovski pepita i karirani uzorci, mnogo volumena i volana, pletiva i prošivenih elemenata čine ovu iznimno nosivu jesensku kolekciju čije komade bi velik broj žena volio vidjeti u svom ormaru.

Madame Demode ima nekoliko aduta u rukavu. Ova miljenica zagrebačke publike vješto kombinira muške i ženske elemente. Military stil nije doslovno prenesen, nego prilagođen ženskom senzibilitetu i potrebama te vješto upakiran u kolekciju koja se lijepo nastavlja na prethodne radove Viktorije Vržesnevskaje.

Inspiriran međuratnim razdobljem, Tomislav Bahorić  je uspio kreirati fantastičnu mušku kolekciju. Tridesete godine prošloga stoljeća obilježila je stalna neizvjesnost i kriza, a Bahorić je tu atmosferu uspješno prenio u današnju modu koja se razvija u veoma sličnim okvirima. Kao jedan od rijetkih koji ulazi u domenu muške mode, svakako zaslužuje pohvalu, uz nadu da će uskoro hrvatski muškarci prepoznati rad domaćih dizajnera.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Anamarija Asanović pokazala je kolekciju inspiriranu Indijom i Orijentom. Boje karakteristične za taj dio svijeta poput senf žute, petrolej plave i crvene odlično nadopunjuju Anamarijinu zamisao o suvremenoj orijentalnoj ženi koja nosi raskošne tkanine kojima se ne boji istaknuti najbolje na sebi.

Monika Sablić se za svoju posljednju kolekciju inspirirala filmom Casino. Utjecaj sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća je itekako vidljiv. Mekane siluete, visoki izrezi i sjajni materijali u srebrnoj, tirkiznoj i indigo plavoj boji podsjećaju na disco groznicu.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Ivana Popović je svoju kolekciju posvetila mladim djevojkama u dobi od 13 do 15 godina. Iako nismo sigurni koliko Ivana razumije mentalni sklop tinejdžerki i njihove stilske preferencije, ostala je vjerna sebi. Resice, šljokice i točkice jesu privlačne, ali teško da će u ovom izdanju pronaći put do mlađe publike. 

Komentari 0