Moda
1/22

Platforme - kultni komad obuće koji obožavamo već stoljećima

Jedan od trendova koji je ovo proljeće doživio trijumfalan povratak su platforme. Svaki put kad se neki trend vrati, čini se prikladnim naći mu korijene i prisjetiti se velikih imena koji su ga izmislila.

Osmišljene 1930. godine i dizajnirane od strane Moshe Morrisa Kimmela ekskluzivno za Marlene Dietrich, a onda osvježene u izvedbi Salvatore Ferragama za Judy Garland, simbol su seksepila i ženstvenosti. Iako u modnom svijetu, platforme ponajviše vežemo u Ferragama, ne možemo reći da ih je on izmislio pa čak niti Kimmel prije njega. Neku verziju ovih cipela nosili su još stari Grci i Rimljani, a geta ili zori, tradicionalna japanska obuća, također neodoljivo podsjeća na ono što danas zovemo platforma.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Nakon Kimmela i Ferragama, još su nekoliko puta doživjele veliki povratak. To se dogodilo 70-ih, kada u doba disko ere niste ni mogli nikako drugačije opstati na plesnom podiju, osim u ovim iznimno udobnim cipelama, i u 90-ima kada ih je novi život udahnula Vivienne Westwood. Njene su platforme bile toliko ekstravagantne i gotovo bizarno visoke da je čak i diva Naomi Campbell pala u njima noseći ih na modnoj reviji.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Spice Girls su ih isto obožavale, a ovo su se ljeto s velikim povratkom boho stila opet vratile. Prvi koji su posegnuli za osmišljavanjem najnovijih verzija ove popularne obuće su Ferragamo, Saint Laurent, Miu Miu i Prada. Svoje su vizije platformi predstavili na revijama za proljeće/ljeto 2015.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Kako svjetski dizajneri kombiniraju platforme

Salvatore Ferragamo

Brend čovjeka za kojeg gotovo možemo reći da je izmislio ove kultne cipele, preporučuje pravu ljetnu  kombinaciju - lepršavu haljinu ili suknju i platforme. Svoja rješenja nudi u obliku prozračnih materijala koji padaju niz tijelo i živih boja ili pak monokromatskih varijanti. Ako pitate brend Salvatore Ferragamo, najbolja je dužina haljine ili suknje ona ispod koljena ili do gležnjeva. Što se tiče boja samih cipela, ovo ljeto Ferragamo platforme vidi u crnoj, bež i smeđoj i plavoj boji.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Saint Laurent

Saint Laurent platforme vidi u suradnji s ultrakratkim hlačicama i suknjama. Žene koje ovo proljeće i ljeto nose platforme spomenutog brenda podsjećaju na rock heroine 70-ih. One su buntovne, a njihove su platforme optočene srebrnim detaljima. Rado ih nose na crne najlonke, umjesto na bosu nogu, a kombiniraju ih s odjećom intenzivnih boja i razigranih uzoraka. Za razliku od romantičnog Ferragama, u Saint Laurentovim platforma možete postati prava buntovnica.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Prada

Pradine platforme za proljeće/ljeto 2015. nastale su pod velikim utjecajem etno i boho stila. Napravljene su od crne kože, dodatno su pojačane masivnim drvom i nose se na dokoljenice. Savršeno odgovaraju krutim haljinama do koljena, lagano skupljenim u struku. Bogati uzorci ovih haljina, u kombinaciji s pomalo avangardnom verzijom platforme, savršen su spoj za smjelije fashionistice. Pradina žena u ovom slučaju nije niti romantična, niti buntovna, nego je samo nehajna u svom pristupu ljepoti. Ona prije svega cijeni modu te igranje istom, a tek onda svojim outfitom žele odaslati seksepil.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Miu Miu

Pradina linija za mlađe djevojke – Miu Miu, u svom uobičajenom tonu voli djevojačku razigranost uzoraka. Ona preporučuje iznimno visoke platforme, zaigranog kolorita ili pak neke intenzivne boje poput žute. Miu Miu djevojka kombinira ih na veoma popularne pencil suknje visokog struka i must have crop topove. Za damski efekt preko suknje i topa prebaci kaputić.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Čak i ako si ne možete priuštiti lookove ovih brendova, morate priznati da su fantastična inspiracija u kreiranju  savršenog ljetnog outfita s platforma. Pitanje je samo, želite li otići u klasičnom smjeru, romantičnom, smjelom ili modernom.

Zašto obožavamo platforme

Osim što odišu seksepilom u isto su vrijeme izrazito stabilne, ali i udobne jer se u njima stopalo ne napreže. Nadalje, fantastično stoje svim ženama, bez obzira na visinu i težinu. Odličan su izbor za niske i jače žene jer daju visinu, a visokim žena dodatno izdužuju nogu, što ionako dugačke noge čini još zavodljivijima. Konačno, mogu se kombinirati na baš sve pa vam to daje jako veliku slobodu u kreiranju najrazličitijih lookova. Naprosto pristaju svakog građi tijela i svakom stilu odijevanja.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Pristaju sjajno i kratkim i s dugim haljinama, ali i hlačama. Bilo da se radi o kratkim hlačicama, u kojima će vaše noge u spoju s platformama izgledati bombastično ili o onim dugim, dobro ćete odabrati. Čak i u izboru kroja dugih hlača možete biti slobodni jer platforme odlično izgledaju na uske modele, ali i na trapezice.

Iako, ako pitate nas, nema ništa bolje od lepršave ljetne haljine i ultravisokih platformi.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0