Moda

Ovih 12 modnih pravila koja slijede svi stilisti će svaki outfit podići na višu razinu

  • Kada razmišljamo o 'modnim pravilima', na pamet nam padaju zastarjele zapovijedi poput 'ne nosi zeleno i plavo' ili 'ne miješaj printeve'
  • Modna su pravila kroz povijest bila restriktivna i kontroverzna, ali ne moraju biti takva
  • Donosimo neka manje poznata, ali vrlo učinkovita modna pravila stilista

Kad god se govori ili piše o modnim pravilima, gotovo uvijek se modni entuzijasti 'zapale' i to s dobrim razlogom, jer većina nas ne voli da nam se govori što da radimo. Međutim, pravila se mogu i kršiti... Ali, postoje i neka koja će nas natjerati na razmišljanje o malim izmjenama i prilagodbama koje možemo napraviti na svom outfitu kako bismo ga podigli na višu razinu.  

Evo nekih manje poznatih smjernica stilista, osmišljenih kako bi poboljšale tvoje odjevne kombinacije.

 | Autor: Instagram @clara.milano Instagram @clara.milano Foto: Instagram @clara.milano

1. Razmisli o 'miješanju', a ne usklađivanju

Prošli su dani pedantnog usklađivanja cipela, torbice i remena. Novi pristup potiče miješanje različitih komada odjeće i obuće za zanimljiviji izgled.Naime, kad pokušamo sve uskladiti, to izgleda pomalo umjetno ili jednostavno dosadno, previše uniformirano. Vrijeme je da kršimo staro pravilo, savjetuju stilisti. 

Na primjer, možeš upariti cipele i remen od iste (boje) kože, ali odabrati torbicu u kontrastnoj boji ili teksturi. Ovaj pristup dodaje dubinu tvom izgledu i odvaja te od previše koordiniranog izgleda iz prošlosti.

2. Monokromatski look nikada neće izaći iz mode

Kada se odlučiš za jednobojnu odjeću, pobrini se da boje koje odabereš budu u istom tonu.

Jedno od pravila za koje stilisti tvrde da ga se trebamo pridržavati kada je u pitanju jednobojno odijevanje jest osigurati da boje koje odaberemo budu u istom tonu. Dakle, toplije nijanse najbolje odgovaraju toplijim nijansama, a hladnije nijanse najbolje odgovaraju hladnijim nijansama. Ova pažnja usmjerena na usklađivanje tonova može učiniti da tvoja monokromatska odjeća izgleda kohezivnije i dobro složeno.

 | Autor: Instagram @loavies Instagram @loavies Foto: Instagram @loavies

3. Ponovno razmisli o svom pristupu osnovama

Premda se ulaganje u visokokvalitetne osnovne stvari dugo navodilo kao nešto što moraš učiniti kad je riječ o modi, nije uvijek potrebno potrošiti bogatstvo na te artikle.

Ovaj savjet je vjerojatno malo protiv pravila: nemoj se usredotočiti nužno na trošenje puno novca na svoje osnove. Potraži dobro izrađene osnovne stvari od kvalitetnih tkanina, a da pritom ne budeš pod pritiskom. Često postoje pristupačne opcije koje ti mogu poslužiti jednako dobro kao i skuplji modeli. Recimo, obična bijela majica kratkih rukava je jednako efektna bilo da košta 20 ili 200 eura. 

4. Prigrli crno i ljeti

Suprotno uvjerenju da bi proljetna i ljetna garderoba trebala biti ispunjena žarkim bojama i cvijećem, nošenje crne boje nameće se kao trend. Crna je zapravo prekrasna boja za nošenje ljeti. To je promjena u modnom razmišljanju, jer jako je važno ne ograničavati se.

Ako se osjećaš izvrsno u crnom, nemoj se ustručavati nositi ga tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba.

 | Autor: Instagram @mervesadol Instagram @mervesadol Foto: Instagram @mervesadol

5. Razmotri 'pravilo tri boje'

Ovaj trik uključuje kombiniranje triju boja koje se dobro nadopunjuju. Ako si u nedoumici oko outfita i nisi sigurna funkcionira li dobro, postoje brojne grupe od tri boje koje će uvijek dobro funkcionirati zajedno, tako da je to gotovo kao formula i pomalo sigurna stvar, tvrde stilisti. 

Neki primjeri uključuju krem, smeđu boju i crnu; bordo, plava i siva; ili traper s čokoladno smeđom i bijelom. Eksperimentiraj s različitim kombinacijama kako bi pronašla ono što ti najviše odgovara. Tri boje jednostavno dodaju dimenziju odjeći.

Možda vas zanima Adriana Ćaleta-Car oduševila nas je ombre haljinom iz Zare: pronašli smo 7 modela sličnog uzorka Rubrika Moda Moda

6. Pomiješaj crnu i tamnoplavu

Zaboravi na staro pravilo da nikada ne nosiš crno i tamnoplavo zajedno. Ove dvije boje mogu stvoriti šik i elegantnu kombinaciju. Eksperimentiraj s miješanjem ovih klasičnih nijansi.

7. Ponovno razmisli o remenu

Nemoj se osjećati obaveznom nositi remen samo zato što tvoje hlače ili traperice imaju mjesta za jedan prst. Premda remeni mogu biti izvrstan dodatak, nisu uvijek potrebni. Outfit može izgledati elegantnije i modernije bez remena, stoga ga slobodno preskoči.

 | Autor: Instagram @twentysixpline Instagram @twentysixpline Foto: Instagram @twentysixpline

8. Neka široke hlače budu savršene

Kada nosiš hlače širokih nogavica, budi sigurna da su odgovarajuće duljine - idealno bi bilo da samo lagano „čiste“ gornji dio cipela.

Ne ograničavaj hlače širokih nogavica isključivo na uredsku odjeću; mogu se ležerno stilizirati s majicama ili ljetnim sandalama za svakodnevne lookove. Također možeš razmisliti o tome da imaš dva para: jedne za ravne cipele i druge za potpetice.

9. Kontrast, kontrast, kontrast…

Dodavanje kontrasta svojim odjevnim kombinacijama može ih učiniti vizualno zanimljivijima. Na primjer, upari nježne balerinke s debelim trapericama širokih nogavica. Ili pak chunky sandale s razigranom, lepršavom haljinicom. 

Ponekad se najbolja odjeća stvara stvaranjem kontrasta, a već sama vrsta napetosti između njih stvara zanimljiv i zaokružen outfit.

 | Autor: Instagram @aasaelisabeth Instagram @aasaelisabeth Foto: Instagram @aasaelisabeth

10. Prigrli željeni traper

Ako voliš kompletan look od od trapera, nemoj se bojati. Dobro izgleda (npr. traper hlače i jakna), stoga se nemoj previše fiksirati na stare ideje kako to stilizirati, savjetuju modni stručnjaci. Kombiniraj boje kako želiš. 

11. Ponovno razmisli o crnim čizmama

Razmisli o novim čizmama kako bi upotpunila svoj outfit. Međutim, crne čizme nisu uvijek najbolji izbor za svaki look. Ponekad se mogu sukobiti s određenim izgledom.

Crna nije uvijek najbolja, zapravo, crna može biti super teška i jednostavno uništiti outfit, tvrde stilisti. Razmotri druge neutralne boje poput metalik boje ili životinjskih dezena, koji mogu biti svestraniji i stvoriti bolje uravnoteženi izgled.

H&M x Anamika Khanna Možda vas zanima Bollywood u H&M-u? Dizajnerica Anamika Khann napravila je tako maštovite komade kakve H&M dugo nije imao Rubrika Moda Moda

12. Razmisli o 'tri outfit točke'

Kako bi stvorila dotjeran izgled, uključi tri modna dodatka ili zanimljiva elementa u svoju odjeću. Primjerice, neke lijepe, chunky naušnice ili sunčane naočale ili cool remen.

Alternativno, razmisli o slojevitim komadima poput pletiva vezanog oko vrata ili majice koja viri ispod džempera. Ove tri zanimljivosti dodaju dimenziju i intrigu tvom outfitu.

Photo: Instagram @katherine_bondd

Komentari 0