Moda
Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru

Osamdesete su se vratile i bile su na glamuroznom makeoveru

Jarke boje, šljokice, “mrkva” hlače, lakirana koža i natapirana kosa ove sezone vraćaju se u manje kičastom izdanju

Osamdesete. Desetljeće koje, možda jednako kao i devedesete, obožavamo mrziti. Čini se kako su se fashionistice, dizajneri, ali i high street brendovi možda malo zasitili devedesetih pa se vratili deset godina unatrag. Bilo je to vrijeme prepuno pletenih štucni, biciklističkih tajica visokog struka u ono (divnom?) sjajnome materijalu, šljokica i, naravno, puno, puno neonskih boja. Pa, s obzirom na cikličku prirodu modnih trendova, samo smo čekali trenutak kad će se opet vratiti. Fashionistice su polako ali sigurno počele nositi velike naramenice, cropped topove i hlače “mrkva” kroja koje, budimo realni, stvarno rijetko kome stoje.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Od Balmainovih golemih ramena do “mrkva”hlača koje su odobrili najveći modni autoriteti, izgleda da su se osamdesete stvarno vratile u grad, a ovaj put one su malo glamuroznije nego inače. Nakon toliko godina stvarno im je trebao “makeover”, pa su se dizajneri potrudili da sve to izgelda malo luksuznije jer zapravo jedna riječ kojom bismo mogli opisati one glasične osamdesete je - kič. Sve je bilo prepuno životinjskog uzorka, umjetnih materijala u kojima se ne preporuča provesti više od nekoliko sati, ako vi i vaša koža ne želite postati najgori neprijatelji... Zato su se vjerojatno dizajneri i odlučili vratiti dostojanstvno ovom “vrištećemu” modnom periodu. Kad smo već kod animal printa, hommage omiljenom uzorku, ali i osamdesetima primijetili smo u kolekciji Saint Laurenta. Navikli smo na pomalo pankerski izričaj kad je ova modna kuća u pitanju, a oni su taj pridjev ponovno opravdali. Kožnata minica ukrašena volanima s leopardovim uzorkom i s debelim crvenim remenom sigurno će pronaći svoje mjesto u ormaru ljubiteljica ove modne ere. Dizajner su sve to uparili s ljubičastim kožnatim topom te srebrnom jaknicom. Zvuči kičasto, zar ne? Ali kada sve to pogledate na fotografiji, kladimo se da ćete upravo sličnu kombinaciju htjeti obući za sljedeći izlazak s prijateljicama. Lakirana je koža materijal koji je u kolekcijama dobio najviše pažnje.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Zasluženo mjesto ovaj je materijal dobio u kolekciji kuće Philosophy di Lorenzo Serafini i kod brojnima omiljene dizajnerice Isabel Marant. Dizajnerica se očito toliko zaljubila u lakiranu kožu da je od nje dizajnirala super minice i hlače koje bi najhrabrije mogle odjenuti i na posao (nemojte reći da smo vas mi nagovorili...). I dok smo navikli da u posljednje vrijeme pistama šeću manekenke u futurističkim odijelima ili klasičnim “diorovskim” komadima, povratak osamdesetih zaista nas je iznenadio. Street style kombinacije već su neko vrijeme prepune suptilnih naznaka da su se osamdesete vratile, a sada će ljubiteljice ovog desetljeća imati izgovor jer sve su modne piste prepune komada inspiriranim baš ovom dekadom. Tko bi rekao da ćemo ponovno nositi široko remenje visoko oko struka ili još gore, da ćemo takve kombinacije gledati na najprestižnijim modnim pistama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Saint Laurent ponovno gađa “u sridu” crno-bijelom kombinacijom sa zlatnim detaljima gdje glavnu riječ vodi baš jedan takav remen, ali i mini torba u obliku srca. Naravno u zlatnoj boji jer ništa ne može proći bez malo kiča. Iako su ove nove osamdesete sada nešto glamuroznije, nosit ćemo ih i preko dana u paru s basic komadima koji će ih malo “smiriti”. Kožnate jakne istakutih ramena uvijek su poželjan komad, a preko dana ih nosite s “mrkva” trapericama od ispranog jeansa. Uvečer traperice zamijenite minicu s neonskim detaljima. Ne zaboravite ni na visoke čizme, koje su ove sezone ionako veliki hit, a ako želite biti baš posebno autentične, zavirite suboko u ormar. Ako ste vi ili netko vama blizak - dijete osamdesetih, možda pronađete nešto odlično.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0