Moda

Omiljena životinja: Chic mačke na vrućoj stilskoj pisti

Iako na prvi pogled nisu motiv koji biste očekivali u dizajnerskim kolekcijama, mačke su osvojile apsolutno sve - čak i Gucci i Chanel!

Prvi put smo ih primijetili na Guccijevoj resort reviji za 2017. godinu, oslikane na toplim zimskim vestama, majicama i ogrtačima. Nedugo zatim pojavile su se oko vrata modela odjevenih u crno-bijele kombinacije na Loeweovoj jesenskoj reviji, a onda i u resort kolekciji Marca Jacobsa - prema svim pravilima modnog svijeta, pojavljivanje motiva u trima kolekcijama čini trend. Stoga službeno proglašavamo kako su mačke (da, mačke!) najpopularniji motiv sezone pred nama! No prva osoba koja je nanjušila ovaj trend bila je Stella McCartney - za predstavljanje predjesenske kolekcije pune čupavih kaputa leopardova uzorka (od umjetnoga krzna, naravno, s obzirom na to da je britanska kreatorica zakleta vegetarijanka i ljubiteljica životinja) kao partnere modelima angažirala je prekrasne mačke koje su im virile s ramena ili nonšalantno pozirale u prolazu.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Njezini kolege Jonathan Anderson i Alessandro Michele, trenutačno najzanimljiviji mladi kreatori u modnom svijetu, ipak su umjesto slanja kućnih ljubimaca na pistu odabrali koketiranje s mačjim motivima u svojim kolekcijama, a puloveri s izvezenim macama i majice čiji uzorci su sastavljeni isključivo od lica ovih krznenih ljepotica zavladali su njihovim pistama. MSGM i No.21 mačje motive stavili su na bluze i kapute u jesenskoj kolekciji, a već spomenuti talijanski Gucci, za koji se doista ne može reći da robuje svakakvim trendovima, besramno ih je pozicionirao u centar kolekcije koja doista izgleda kao da je namijenjena damama koje ne vole pretjerano napuštati toplinu vlastita doma.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Mačje biste na kožnatim ogrlicama postale su najtraženiji modni dodatak sezone, čemu je sigurno pridonijelo to što jedan od najpopularnijih mjuzikala na svijetu - pogodili ste: “Mačke”, ove godine doživljava novo izdanje na Broadwayu. No ovo nije prvi put da ove krznate ljepotice postale “in” - modni zaljubljenici sigurno se sjećaju mačjega kalendara brenda United Bamboo iz 2014. koji je krasio stolove svih urednica modnih časopisa na svijetu, kao i mačjih detalja u kolekciji Miu Miu tog proljeća. Popisu svakako treba dodati i još uvijek popularne balerinke s mačjim licem, rad dizajnerice Charlotte Olympia, koje se usprkos vrtoglavoj cijeni od iznad 3500 kuna i dalje drže na popisu najprodavanijih cipela. Lako je pomisliti kako su nam se uz sve ovo mace popele na vrh glave.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija No ovaj zadnji hommage drugom najpopularnijem kućnom ljubimcu na svijetu (naša redakcija jednoglasno je pseći tim!) možda stvarno uspije nagovoriti i najveće protivnike mačaka da ih uključe u garderobu - suptilne i minimalističke interpretacije dovoljno su elegantne da privuku modne snobove. Ako ne možete zamisliti da svijetom hodate s likom mačke po sebi, inspirirajte se upravo Lagerfeldovim kreacijama - nježno izvezene na grijačima za ruke ili isprintane na svilenim košuljama, mačje glave ove sezone dovoljno su nenapadne da svoju zaigranost otkrivaju tek kad se dobro zagledate u outfite.

 | Autor: arhiva arhiva

Haljina, H&M, 149 kn

Loeweove torbice i ogrlice nešto su uočljiviji modni dodaci, no vrlo je lako pronaći pristupačnije zamjene u high street trgovinama, dok su Dolce & Gabbana beskompromisni kao uvijek - ako već moraju biti mačke, onda će ih svi vidjeti. Njihova vatreno crvena haljina prekrivena je motivima tigraste mačke koja spava, igra se i čeka hranu, a kako je više - više, pokazali su dodajući na cijeli taj outfit još i mašnu s cirkonima oko vrata. Marc Jacobs ostao je vjeran otkačenoj eleganciji, a njegovu mračnu kolekciju za jesen pred nama čuvale su upravo ozloglašene crne mačke koje je pustio da šeću po kaputima, maramama, pa čak i kožnatim haljinama.

 | Autor: arhiva arhiva asos.com, 393 eura

Crne ljepotice motiv su i u kolekciji Alexis Mabille, koja je svoje klijentice odjenula u poluprozirnu haljinu te im grudi zaštitila upravo likom dviju mački, a Stella McCartney perzijske ljepotice i kultne maine coon pasmine oslikala je po večernjim haljinama, hlačama i brokatnim kaputima. Na kraju krajeva, ako su osvojile Karla Lagerfelda, čija maca Choupette već ima legendaran status u modnom svijetu, a i inspirirala je niz njegovih kreacija: od privjesaka za ključeve i torbi za Fendi do uvijek besprijekorno damske Chanelove kolekcije, i Vogueovu kultnu suradnicu Grace Coddington, koja je upravo u bočicu mačjeg oblika spakirala prvi parfem koji je napravila za Comme des Garçons, vrijeme je da im i vi pružite priliku.

 

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0