Moda
Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije 1/11 Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije

Novo lice klasike: Kožne jakne nikad nisu bile ženstvenije

Tradicionalne moto jakne ove sezone ustupaju mjesto ženstvenim modelima: od kožnatih bež kimona do ružičastih, plavih...

Planirate li u skorijoj budućnosti ostvariti karijeru kao street style zvijezda ili, još bolje, kao “off duty” model, samo jedna stvar potrebna vam je za to u tjednima koji dolaze - dobra kožnata jakna. Teško je zamisliti odjevni predmet koji jednako vole (i, što je još važnije, jednako dobro nose) Kim Kardashian, Kate Moss i Rihanna, no ove tri dame itekako su svjesne stilske vrijednosti kožnjaka: nonšalantno prebačen preko ramena ili potpuno zakopčan, iza njega uvijek stoji cura koja se ne boji privući pozornost.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Upravo kožnate jakne još su na proljeće i ljeto najavile svoju dominaciju garderobama (doduše, rijetko tko ga je u tom trenu ozbiljno shvatio - tko razmišlja o kožnjacima kada temperatura prelazi 30 stupnjeva), no od Milana do New Yorka poruka je bila jasna: nova heroina opaka je i hrabra, daleko od naivne obožavateljice koja se gura u backstageu rock benda.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Bilo da se radi o pravoj ili lažnoj koži, ovakva jakna ima moć transformiranja svakog outfita, a ulijeva novitet čak i u kombinacije za koje ste sigurni da im više nema pomoći. Želite li svoj stilski pohod ubaciti u višu brzinu, pobrinite se da vaš kožnjak ima motorističke detalje: zakovice, patente i srebrne ili crne ukrase - upravo po njima možete prepoznati predvodnicu novoga modnoga krda.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Kultni Louis Vuitton svoj “statement” komad ove sezone prekrio je prepoznatljivim LV logom, do grla zatvorio patentni zatvarač i spario ga s varijantom škotskoga kilta. No za potpuni outfit ozbiljne fashionistice ne staju ovdje: u njihovoj torbi naći će se i prateći accessoire: i dalje su itekako “in” rukavice s odrezanim prstima uz koje ćete izgledati kao članica motociklističke bande, lakirane flatforms - cipele s ravnom platformom, te kao šlag na kraju, kako bi dama ipak ostala dama - beskonačno duge trepavice. S dolaskom hladnijih dana kožnjaci su dobili novo ruho te iz sfere sretnica čiji je posao izgledati cool i pozirati fotografima polako postale dostupne i curama koje su ipak uglavnom “on duty” i koje ne mogu šetati gradom u jakni koja izgleda kao da je stvorena za vožnju motociklom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Drome je tako predstavio prekrasan kožnati kimono boje bijele kave, koji se vezanjem u struku doista može nositi i u najstrožim uredskim uvjetima, Miu Miu je za svoje komade inspiraciju potražio u legendarnoj avanturistici Ameliji Earhart, a Saint Laurent i dalje uspješno plovi boho vodama.
Njihovi modeli s resicama kombinacije su kožnatih sakoa koje su nosili tajni agenti u devedesetima i rokerskih krojeva kakve biste mogli vidjeti na kaubojima. Diane von Fürstenberg izgleda kao da je kožnatu jaknu poprskala varikinom, Erdem je prekrasan crni model prekrio izvezenim cvijećem čime je pogodio pravi omjer romantike i avanture, Etro je cvjetne detalje ipak odlučio nacrtati, a Mulberry je predstavio jaknu koju doista nećete moći ignorirati: njihov bordo model prekriven je velikim srebrnim šljokicama. Kožnate jakne teško da će ikad izaći iz mode, a načina za nošenje ove sezone doista je mnogo: da, moto će i dalje biti najpopularniji odabir većine (vjerojatno jer ga skoro svi već imaju u ormaru), ali sve se češće mogu vidjeti i “oversized” modeli ili čak bomber varijante bez ovratnika.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Imate li dovoljno hrabrosti, odjenite kožnjak uz kožnatu pencil suknju ili tričetvrt uske kožnate hlače (ovaj look ipak preporučamo samo za večernje izlaske) ili se držite provjerene kombinacije s jeansom. Ako vam je klasike dosta, crni model zamijenite jaknom boje vina ili zemljanih tonova, čime ćete izgubiti oštrinu zbog koje je crni kožnjak ponekad teško uklopiti u prve proljetne dane, a i postići bolji dojam: žena koja ima hrabrosti kupiti jaknu u boji sigurno jako dobro barata modnim arsenalom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Upravo zato što se nalazi u skoro svakoj ženskoj garderobi, kožnjak se može stilizirati na niz načina: kombinirajte je s krznenom stolom za dašak luksuza; pronađite cropped model koji je idealna protuteža hlačama i suknjama s visokim strukom; u lakiranim modelima izgledat ćete sređenije; igrajte se sa bedževima i šarenim zakrpama koje su ove sezone apsolutni hit kako biste postigli mladenački look.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Za ljubiteljice ženstvene elegancije idealni su modeli koji se kopčaju gumbima u kombinaciji s dolčevitama, dok će frajerice ostati vjerne triju kože, trapera i bijelih tenisica. S dobrim kožnjakom teško da ćete pogriješiti i - vjerujte nam, tamo negdje postoji model idealan za vas. Samo morate krenuti u potragu!

Odlične prijedloge za kupnju potražite u galeriji.

Photo: ABACA/PIXSELL

Komentari 0