Moda

Nosite li i vi lažnu dizajnersku torbicu?

Znate li da je posjedovanje kopije dizajnerskog rada ustvari kazneno djelo za koje ćete platiti pozamašnu kaznu?

Koliko god bile (ne)obične torbe su same po sebi jedan jedan od omiljenih ženskih modnih dodataka, a one s potpisom eksluzivnih dizajnera predmet su maštanja. Chanel, Hermes Birkin, Louis Vuitton...

Ipak, nerealno visoke cijene poput udarca vjerojatno će vas vratiti u stvarnost. Iznosi od nekoliko desetaka tisuća kuna nisu neuobičajena pojava u svijetu luksuznih modela, ali su zato poprilično neuobičajena pojava u novčanicima "običnih" ljudi.

Zato ne čudi što mnoge dame pribjegavaju kupovi odličnih kopija koje mogu zavarati čak i prave modne znalce. No, jeste li znali da biste za posjedovanje takve torbice mogli platiti kaznu u vrijednosti originala?

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Kako bilo, ako iz nekog razloga niste sigurni imate li u svom ormaru pravu pravcatu dragocjenost ili samo vješto izrađen lažnjak, sve dvojbe možete riješiti samo jednim pogledom.

Kada je u pitanju spomenuta obožavana birkinica, lažnjak je najlakše prepoznati po ugraviranim slovima na metalnoj kopči. Dok su kod originala slova tanka, kod lažnjaka je rez puno dublji, a slova su neuglednija.

Također, na originalu se uvijek poštuje redosljed: logo LV, slijedi cvjetni uzorak, krug, cvjetni uzorak i opet logo LV. S druge strane, ako posjedujete kopiju popularnih modela Louisa Vuittona, znajte da će je svatko prepoznati čim vidi slova 'LV' preko kojih prelazi šav.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Treći siguran znak lažnjaka je zatvarač koji zapinje. Također, svi metalni dijelovi na originalnim torbicama su izrađeni od pozlaćenog materijala, poprilično su teški i nikada nisu matirani.

Ako na bilo kojoj torbi primijetite znakove ljepljenja budite sigurni kako je riječ o kopiji. Štoviše, loše napravljenoj kopiji. Kada su originali u pitanju, oni će uvijek biti uredno sašiveni.

I na kraju, torbe koje su izašle iz stvarnih dizajnerskih tvornica u unutrašnjosti imaju utisnut serijski broj koji je ujedno i datum proizvodnje.

Photo: Getty Images

Komentari 0