Moda
1/9

Nose se romantični nabori u novom ruhu - plisirano!

Gotovo neprimjetno plisirane su se suknje pojavile u doslovno svim high street brendovima, a trendseterice su objeručke prihvatile ovaj trend, pa su takvi modeli zavladali ulicama.

Nema ništa ženstvenijeg od divnih plisiranih komada, no naravno, modne su ovisnice uspjele od suknji, haljina i hlača napraviti kombinacije za doslovno svaki stil. Njihova romantičnost nešto je čemu se svakog proljeća i ljeta vraćamo, a ove sezone plisirani komadi doslovno vladaju trendovima. Davne 1859. u Francuskoj tkanina je prvi put obrađena na ovaj način. Karakteristični strogo ispeglani nabori pojavljivali su se još u drevnom Egiptu tako da očito postoji nešto u plisiranoj tkanini što je toliko neodoljivo. Ta stroga urednost i s druge strane lepršavost koja daje slobodu kretanja materijala odaju dojam prozračnosti i opuštenosti koje su karakteristične za pedesete, šezdesete, pa i sedamdesete.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Iako su ovakve suknje, haljine i hlače vječno chic, izgleda da su ove sezone postale i veliki hit, a učinile su brojne filmske scene nezaboravnima i hollywoodske dive još ljepšima. Sjetite se samo Marilyn Monroe i njezine bijele plisirane haljine koja “bježi” na vjetru. Danas za plisiranim komadima uzdišemo na modnim pistama Bossa, Sonije Rykiel i Stelle McCartney. Ne postoji trendseterica koja u ormaru nema barem jedan plisirani komad, a sve je počelo originalnom “it” djevojkom. Clara Bow, koja je “it” pridjev dobila zbog nijemog filma “It” u kojem je glumila, obožavala je plisirane suknje, a nosila ih je s džemperima grafičkog uzorka. I ikona stila Elizabeth Taylor pedesetih je godina nosila duge plisirane suknje s tankim džemperima i zlatnim remenjem oko struka, a sve bi upotpunila decentnim nakitom i jednostavnim cipelama te nezaobilaznim jarkim ruževima. Edith Head za Hitchcockov je film “To Catch a Thief” napravila sjajne kostime, a Grace Kelly u ružičastoj plisiranoj suknji i zgodnim Careyem Grantom pokraj sebe izgleda nevjerojatno.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Plisirano u tamnim tonovima vrlo je stroga izgleda, pa zato savršena opcija za posao. Crna plisirana suknja dobila je blagoslov i od najstrože modne urednice Anne Wintour, koja je svoju odjenula za svečanu priliku u Londonu i upotpunila kombinaciju šarenim kaputom. Trendseterica Mira Duma, za čijim kombinacijama uzdišu brojne ljubiteljice mode, na pariškom se Tjednu mode pojavila u bež izdanju od glave do pete. Baloner s plisiranim detaljem na leđima uparila je s cigareta-hlačama i hit tenisicama, koje očito idu na sve. Ove sezone posebno su popularne poluprozirne suknje pastelnih tonova, a bez dugačke suknje s upečatljivim uzorkom u jarkim bojama ljetne su kombinacije i kovčezi za odmor gotovo nezamislivi. Kada je o haljinama riječ, želite li istaknuti figuru u stilu pedesetih, najbolji način je da strukiranu haljinu, palazzo hlače ili suknju viskog struka plisiranog modela uparite s remenom oko struka. Majicu ili košulju uvucite ispod suknje ili hlača, a ako odaberete haljinu tankih naramenica, ispod nje obucite bijeli T-shirt te sve sparite s platnenim ili sportskim tenisicama. Kao inspiraciju za vaš sljedeći večernji look može vam poslužiti i Gucci.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Plisiranu suknju nosite s prozirnom, čipkastom bluzom na vrlo tanke naramenice. Obujte balerinke koje se vežu do gležnja, kao što predlaže Miu Miu. Mini torbica bit će idealan dodatak ovoj kombinaciji iz snova. Da nije sve tako klasično, pobrinuli su se naši omiljeni high street brendovi. Cropped topovi s tim savršeno ispeglanim naborima samo čekaju da ih obučete na omiljene traperice visokog struka. Za proljeće i vruće ljetne dane preporučamo vrlo široke palazzo hlače plisiranog modela iz kojih nećete htjeti izaći cijele sezone. A želite li nešto dramatičniji look, potražite plisirani pončo ili plašt kojim ćete “začiniti” večernje kombinacije.  

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0