Moda

Nisu samo štikle: Ovo su najveći modni neprijatelji zdravlja

Stručnjaci su otkrili koja odjeća i obuća najviše štete vašem zdravlju, a među njima su se našli i neki od vodećih trendova

Mislili ste da su  štikle jedini predmet iz ormara koji šteti vašem zdravlju? Onda je krajnje vrijeme da saznate kako živite u zabludi, jer postoji još čitav niz odjevnih komada koji imaju negativan učinak na  zdravlje. Novo istraživanje Britanskog kiropraktičarskog društva ukazalo je na njih pet, među kojima su se našla čak četiri vodeća trenda. Njihova studija otkrila je kako ovi odjevni komadi doprinose boli u leđima, zglobovima i vratu, a iznenadit će vas koji se komad našao na prvom mjestu. Vjerovali ili ne, radi se o "skinny" trapericama. Uske traperice ograničavaju pokretljivost u području kukova i koljena te na taj način utječu na držanje tijela, otkrilo je istraživanje.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Velike torbe također nisu pogodne za zdravlje, a ove su sezone baš takvi modeli in. Žene uglavnom torbu uvijek nose na istom ramenu, što dovodi do neprirodnog položaja tijela i može uzrokovati neuravnoteženost mišića te probleme s držanjem. 

Naravno, na listi su se našle i već spomenute štikle, koje stalnim nošenjem skraćuju mišiće nogu, nepovoljno utječu na donji dio leđa i držanje, no njima uz bok stao je i još jedan potpuno neočekivani model cipela.

 | Autor: arhiva arhiva

Radi se o natikačama, koje su ove sezone popularnije no ikad, a zbog nedostatka podrške na stražnjem dijelu stopala, loše utječu na mišiće nogu i leđa.

Na listi se našao i teški nakit, poput "statement" ogrlica, zbog kojih se vrat napreže što dovodi do lošeg i nepravilnog držanja.  

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0