Moda
1/45

Nenad Sovilj: "Nakit je najljepši kada je u pokretu"

Jedan od najpopularnijih hrvatskih dizajnera nakita Nenad Sovilj iskazuje svoju maštovitost domišljatim odabirom materijala i vještinom izrade. Njegov rad je već nekoliko godina jednako prepoznat u kod domaćih zvijezda, ali i manje poznatih ljubiteljica mode.

 | Autor: Davorin Višnjić/Pixsell Davorin Višnjić/Pixsell

Poznati dizajner nakita svoju karijeru je započeo 2005. godine radom s prozirnom smolom, a od tada se okušao u radu sa zlatom i dragim kamenjem, baš kao i mesingom, inoksom, bakrom, tkaninama poput pliša, ogledalima, a proslavio se ogrlicama. Svakom svojom kolekcijom iznova oduševljava ljubiteljice neobičnog nakita koje s užitkom nose ovaj pomalo avangardni nakit.

Smola kao savršeni materijal

Zahvaljujući nesvakidašnjim komadima, njegovo se ime veže za kvalitetan, originalan i unikatni nakit. Jedna od njegovih neostvarenih želja je bila upisati upisati umjetničku akademiju, a upravo je prva narukvica izvorno bila skulptura. Počeo je razmišljati o materijalu u kojem bi se ona dala napraviti, a koji bi dopustio intervencije u dizajnu tako da narukvica bude istovremeno i lagana i nosiva. Upravo na taj način je i otkrio smolu.

"Epoksidna smola je moj materijal. To je prvi i najvažniji element svake moje kolekcije, moja vječna inspiracija i, na koncu, materijal čiju sam tehniku izrade sam izmislio. Nepredvidiva je jer do samog kraja ne znate kako će nešto točno ispasti i to je taj dio koji me kao umjetnika oduševljava“, objašnjava Nenad Sovilj.

Poznate Hrvatice obožavaju njegov nakit

U nastavku dodaje kako je svaka kolekcija vođena jednim određenim motivom. Kod zadnje su inspiracija bili mirisi mediterana i logotipi. Također je predstavio i reinterpretirane verzije svojih dosadašnjih kolekcija na način da je u sve stavio svoj logotip želeći pokazati da logo nije nužo nešto kičasto nego da može biti viskoestetizirano. Poznato je da su i brojne poznate Hrvatice ljubiteljice Nenadovog nakita, poput Severine, Jelene Veljače, Nikoline PišekBranke Bebić Krstulović, Anite Dujić i mnogih drugih. Upravo je Severina predstavlia najnoviju kolekciju u institut Parfumeur Flores.

 | Autor:

"To su jednostavno moje klijentice koje su igrom slučaja poznate osobe, nema tu nikakvih posebnih suradnji. Iskreno, nemam neku viziju svoje ciljane skupine. Najvažnije mi je da ljudi zaista nose moje stvari, jer nakit je najljepši kada je u pokretu, nevezano uz koju kombinaciju", pojašnjava Nenad.

 | Autor:

Preko ljeta je na hvarskoj adresi

S obzirom da dolaze vrući ljetni dani, svoju lokaciju iz Zagreba mijenja za onu na Hvaru gdje ima trgovinu. Hvar ima najdulju sezonu na našoj obali, sunčan je, inspirativan, a mnogi kupci s velikim zadovoljstvom komentiraju kako im je drago što su uspjeli pronaći nešto tipično hrvatsko po čemu će pamtiti ljetovanje.

 | Autor:

"Na domaćem tržištu rastemo i razvijamo se. Kao i u svakom poslu, najvažnije je dati svoj maksimum i onda je uspjeh zagarantiran. Jako mi je drago vidjeti i  mnogo mladih i talentiranih dizajnera koji imaju neke svoje načine i kanale koji, čini mi se, jako dobro funkcioniraju", objašnjava Nenad.

 | Autor: Davorin Višnjić/Pixsell Davorin Višnjić/Pixsell

Što se suradnje s drugim brendovima tiče, za sada nema takvih namjera. Trudi se kontrolirati sve vezano uz image svog brenda i smatra kako može surađivati samo s brendovima koji su najbolji i komplementarni nakitu. Iznimka je upravo institut Parfumeur Flores koja je jedina Niche parfumerija s kojom ujedno ima više poveznica i zato mu se ova suradnja činila logična i ispravna.

 | Autor:

Na pitanje o uspjehu koji je postigao, odgovara kako je jako zadovoljan samom činjenicom što u današnje recesijsko vrijeme može živjeti upravo od vlastite izrade nakita. Uzevši u obzir neobične materijale, oblike i ideje koje uspijeva pretočiti u komade, to nas nikako ne iznenađuje. Ako želite vlastiti komad neobičnog nakita, posjetite službenu facebook stranicu Nenada Sovilja.

U galeriji pogledajte više fotografija rada Nenada Sovilja...

 

Photo: None

Komentari 0