Moda

Nakit koji će ovog proljeća biti hit među trendsetericama

  • Budno pratimo modne trendove koji iz sezone u sezonu ne prestaju oduševljavati, a posebno zanimljiv ove godine je nakit
  • Minimalistički, jedva uočljiv nakit ove sezone nije opcija. Proljeće i ljeto 2022. obilježit će šaren i razigran nakit, a posebno onaj inspiriran umjetnošću
  • Trendi kolekciju nakita inspiriranog umjetničkim djelima predstavio je i brend FREYWILLE

Otkad je svijeta i vijeka žene su voljele nakit. Nekada je nakit bio statusni simobl te je često bio funkcionalan (pridržavao je dijelove odjeće ili učvršćivao frizuru), a danas je ponajviše modni dodatak koji ima moć oplemeniti, zaokružiti i podignuti stajling. Zasigurno je jedan od najstarijih oblika ukrašavanja tijela, čemu svjedoči i pronađena ogrlica od perli izrađenih od školjke nassarius stara oko 100 tisuća godina. Prvi su komadi nakita bili od prirodnih materijala kao što su kosti i zubi životinja, školjke, drvo i rezbareno kamenje, a kasnije je otkrivanjem novih materijala i zanata postao popularan nakit od plemenitih kovina i dragulja.

Vremenom je sve više pažnje usmjereno na sam dizajn nakita. Tek je u kasnom 19. stoljeću umjetnost potpuno zasjenila funkcionalnost, prije svega u djelu Renea Laliquea i Petera Carla Fabergea. Danas se ovaj trend nastavlja djelima brojnih umjetnika koji izrađuju unikatan, umjetnički oblikovan nakit.

Originalan nakit inspiriran umjetničkim djelima posebno je popularan proteklih nekoliko sezona, a jednako voljen bit će i u narednim mjesecima, što možemo primijetiti i na najpopularnijoj društvenoj mreži posvećenoj modi - Instagramu. Sve veći broj poznatih ljepotica odabire osebujne naušnice, narukvice, ogrlice i prstenje koji su sami po sebi prava umjetnička djela.

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Brend koji uvjerljivo predvodi kada je u pitanju nakit inspiriran umjetnošću zasigurno je FREYWILLE koji više od 70 godina postavlja nove standarde u dizajniranju nakita. Mnoge od FREYWILLE kolekcija odaju počast poznatim umjetnicima, a brend je nedavno predstavio novi upečatljiv dizajn nakita ''Spirit of Vienna'' iz opusa Hommage à Hundertwasser kojim slavi remek-djela i viziju ovog nekonvencionalnog umjetnika i ''liječnika arhitekture''.  

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Dizajn je izvorno nadahnut Hundertwasserovim djelom ''Imagine Tomorrow's World'', a intrigantnom kombinacijom živopisnih boja i oblika potiče na uranjanje u jedinstven  Hundertwasserov  rajski svijet  koji  treperi eklektičnim životom i bajkovitim krajolicima.

Slavni bečki umjetnik i arhitekt Friedensreich Hundertwasser bio je uvjeren kako je održiva budućnost čovječanstva moguća samo u skladu s prirodom pa je i sam živio skromno sukladno načelima održivosti. Reciklirao je prije nego što je to postalo trend, posadio je oko 100.000 biljaka na svojim putovanjima, koristio je solarnu i hidroenergiju, postavljao je kompostne biotope. Zanimao se za arhitekturu prilagođenu čovjeku što je realizirao kroz drveće koje raste iz prozora, vesele fasade razigranog dizajna, šume i vrtove na krovovima kuća, interijere  bez kutova i oštrih rubova, te prekrasno zelenilo. Hundertwasser  je dizajnirao i  brojne plakate za podršku organizacijama kao što su Greenpeace i društvo Jacques-Cousteau.  Posebno upečatljiv je bio plakat  ''Imagine Tomorrow's World''  koji je kreirao povodom proslave 50. godišnjice IUCN-a (Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava) u studenom 1998. godine, a FREYWILLE umjetnici su ga odabrali kao izvornu inspiraciju za kreiranje svog novog dizajna ''Spirit of Vienna''.  

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Živopisna FREYWILLE kolekcija ''Spirit of Vienna'' na jedinstven  i originalan način reinterpretira Hundertwasserov karakterističan formalni jezik pa svaki komad nakita predstavlja malo i osebujno umjetničko djelo. Na savršeno obrađenoj površini pečenog emajla virtuozno su uronjeni u impresivne boje razigrani i maštoviti elementi,  stvarajući uzorak koji daje dojam neprekidnog kretanja i autentično oživljava Hundertwasserov karakter. 

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Kao glavna boja nameće se nježna nijansa plave, a odiše dinamikom, životom i energijom.  Polet tankih malahit zelenih linija nagoviješta rast i razvoj. One se neočekivano lome preko blistavo žutih, jarko crvenih i narančastih tonova  što rezonira sa živopisnim i umjetničkim duhom Beča. Dizajn odražava premisu savršenog nesavršenstva, a uhvaćenu kroz jednostavne i prirodne poteze kistom koji se uzdižu nad sjajnom površinom pečenog emajla obogaćenu s čak tri vrste 24-karatnog zlatnog praha.  

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Donosimo ti modne fotografije nadahnute novom FREYWILLE kolekcijom ''Spirit of Vienna''  koje je snimio talentirani fotograf Ante Odak,  dok zasluge za stajling idu divnoj Ivani Pavić. Sonja Kvesić potpisuje make up, a za stiliziranje kose je zaslužan Ivan Pervan. U ulozi modela je prelijepa Elena Dizdar

Više informacija o FREYWILLE nakitu možeš pronaći u njihovom online butiku ili posjeti FREYWILLE butik u Zagrebu, na adresi Preradovićeva 2.

Photo: Ante Odak (@ante_photography)

Komentari 0