Moda

Najskuplje Birkin torbe na svijetu: koštaju kao stan, optočene su dijamantima i izrađene od egzotične kože

  • Slavna Hermèsova torba nazvana po glumici Jane Birkin prvi je put predstavljena 1984., a u narednim je godinama postala jedan od najikonskijih i najpoželjnijih modela u povijesti mode
  • Birkinice su već desetljećima statusni simbol koji ne može kupiti bilo tko, a brojni kupci i obožavatelji brenda žude za sve rjeđim i posebnijim modelima
  • Uvjerljivo najskuplji su oni izrađeni od egzotičnih koža, optočeni dijamantima i/ili jedinstvenog dizajna koji im dodatno podiže cijenu

Ništa ne odiše tolikim luksuzom kao slavna Birkin torba, nazvana po glumici Jane Birkin. Prvi je put dizajnirana 1984. godine nakon što je Jane tadašnjem izvršnom predsjedniku Louisu Dumasu rekla da joj treba torbica prikladna za mlade majke, a Hermès se brže bolje prihvatio posla i stvorio model koji je postao jedan od najikonskijih i najpoželjnijih u povijesti mode. 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

I gotovo pola stoljeća kasnije, Birkinice su statusni simbol koji ne može kupiti bilo tko, a brojni kupci i obožavatelji brenda žude za sve rjeđim i posebnijim modelima. Torba je ovjekovječena u pop kulturi, između ostaloga i u seriji 'Seks i grad', te na blockchainu, a slavne se ljepotice poput Kris Jenner i Victorije Beckham smatraju ponosnim kolekcionarkama.

Možda vas zanima U prodaju je stigla najskuplja Louis Vuitton torba, cijena joj je prava sitnica - samo milijun dolara! Rubrika Moda Moda

Budući da Hermès svoje najcjenjenije torbice izrađuje u ograničenom broju, jedinstveni primjerci nerijetko dostižu vrtoglave cijene od nekoliko stotina tisuća dolara kad god se nađu na nekoj aukciji, a najskuplji su oni modeli izrađeni od egzotičnih koža, optočeni dijamantima i/ili jedinstvenog dizajna koji im dodatno podiže cijenu. 

 | Autor: Hermes Hermes Foto: Hermes

Ombré Birkin predstavljena je 2019. i izrađena je od iznimno rijetke kože guštera Varanus salvator, a ukrašena je okovom od paladija i podstavljena Parchemin chevre kožom. Iako je njezina maloprodajna cijena bila između 40.000 i 80.000 dolara, na aukciji vrijedi gotovo dvostruko više, a 2020. Sotheby’s ju je prodao za 137.500 dolara.

 | Autor: Sotheby's Sotheby's Foto: Sotheby's

Predstavljena 2005. godine, ograničena serija metalik Birkinica izrađena je u srebrnoj i brončanoj boji. S dimenzijama od svega 25 centimetara, manje su od tipičnih Birkinica, ali je zato njihova cijena kao da su velike. Srebrna verzija s brončanim detaljima koju je Sotheby's prodao 2022. postigla je cijenu od gotovo 140.000 dolara.

 | Autor: Christie's Christie's Foto: Christie's

Prije nego što je Jean Paul Gaultier odstupio s mjesta kreativnog direktora Hermèsa 2010., njegova posljednja kolekcija za slavnu parišku kuću uključivala je liniju torbica 'So Black'. Ovo ograničeno mat izdanje izrađeno od kože niloticus krokodila prodano je 2019. na Christie's aukciji po cijeni nešto većoj od 200.000 dolara. 

 | Autor: Christie's Christie's Foto: Christie's

Birkinice izrađene od egzotične kože iznimno su skupocjene same po sebi, a kada se u priču dodaju dijamanti, cijene im doslovno lete u nebo. Najčešće u preprodaji koštaju više od 200.000 dolara, a jedna od najskupljih je model Géranium 35, prodan na Christie’s aukciji 2018., izrađena od porozne krokodilske kože, 18-karatnog bijelog zlata i dijamanata. 

 | Autor: Hermes Hermes Foto: Hermes

Model Faubourg Birkin predstavljen 2019. inspiriran je izgledom Hermèsovog izloga. Model postoji u četiri nijanse, a boja Neige ili 'Snow' je uvjerljivo najvrjednija. Među najkolekcionarskijim su Hermès torbama na svijetu i izrađene su od aligatorske i chèvre kože. Sotheby’s je 2022. prodao ovaj iznimno rijedak model s detaljima od paladija po cijeni od 400.000 dolara.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Sotheby’s je prošle godine prodao i model Himalaya Birkin 30, a primjerak s detaljima od bijelog zlata i optočen dijamantima prodan je za 450.000 dolara. Izrađena je od kože niloticus krokodila, ima 9 do 10 karata dijamanata, a nazvana je po svom gradijentnom uzorku koji podsjeća na snijegom prekrivene Himalaje. Koliko je model cijenjen i poseban možda najbolje govori to što se čak i modeli bez dijamanata smatraju jednima od najrjeđih i najvrjednijih na svijetu.

 | Autor: Hermes Hermes Foto: Hermes

Hermès je 2015. godine surađivao s japanskim draguljarom Ginzom Tanakom na izradi platinaste Birkinice vrijedne nevjerojatnih 1,9 milijuna dolara. Optočena je s 2182 dijamanta, a u središnjem se dijelu u obliku kruške nalazi dijamant od 8 karata.

 | Autor: Hermes Hermes Foto: Hermes

S cijenom od 2 milijuna dolara, Sac Bijou Birkin model je predstavljen kao dio Hermèsove kolekcije Haute Bijouterie 2012. Dizajnirao ju je Pierre Hardy, a minijaturna torbica zamišljena da ju se nosi poput narukvice sadrži više od 2000 dijamanata umetnutih u ružičasto zlato. Prema Sotheby'su, postoje samo tri Sac Bijou Birkin modela na cijelom svijetu.

Možda vas zanima Setovi knjiga o modi 'Little Guides to Style' nose H&M-ov potpis, a oduševit će sve fashioniste Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram @hermesbirkin

Komentari 0