Moda
1/55

Modne tajne 'Gričke vještice'

Šetajući se Gornjim gradom uvijek ste se pitali kako su prije živjeli njegovi građani. Koje priče i tajne skrivaju male ulice, što se sve zbivalo na Markovom trgu i kako su se odijevali baruni i barunice, vitezi, prosjaci, glumci i noćobdije? Uplovite u neko prošlo vrijeme i dopustite da vam kreativna ekipa kazališne noćne ture Tajne Griča otkrije što se sve zbiva pod zvjezdanim nebom Gornjeg grada!

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Zanimljiva tura pod nazivom Tajne Griča, nastala u režiji Anje Maksić Japundžić, zabavlja i educira hrvatske i strane posjetitelje već četvrtu godinu zaredom. Kroz interakciju s publikom upoznaje sve zainteresirane s povijesnim činjenicama Gornjeg grada, otkriva njegove skrivene tajne, ali i predstavlja likove iz poznatih hrvatskih književnih djela, a raznolika kostimografija približavam nam prošla vremena Gradeca.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Jutarnja kava i tekst u novinama, koji govori o sve većem broju turista koji dolaze u Zagreb, pretvorila se u spontatni razgovor o ljepotama našeg grada. Razgovor smo nastavili objašnjavajući jedni drugima činjenice i predlažući mjesta i događanja koja bi pokazali stranim gostima. I onda je sve kliknulo. Obilazak grada... Obilazak Gornjeg grada... Nešto drugačiji obilazak... Interaktivni, noćni s elementima teatra! I tako su rođene Tajne Griča. Nakon toga je sve sjedalo na svoje mjesto. Zapravo, Tajne Griča su rezultat ljubavi prema vlastitom gradu, a premijera je održana u svibnju 2010. godine“, objašnjavaju iz agencije Katapult promocija.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Osim zanimljive priče, intrigantnih tajni i interaktivnosti, ovaj projekt pozornost privlači i s one kostimografske strane. Tijekom ture upoznajemo se s različitim povijesnim razdobljima, ali i različitim staležima. S jedne strane tu su viteški oklopi s kraja 14. i početka 15. stoljeća, zagorske nošnje , a s druge kostimi koji dočaravaju plemićki i građanski način odijevanja iz 18. stoljeća i 19. stoljeća. Kostimografkinja Mirela Šušak Cvetković naglašava kako je na prvom mjestu prilikom odabira kostima bio potpuni doživljaj posjetitelja. Odabrani su građanski kostimi iz tog vremena, nakon čega su se usmjerili na odabir materijala.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Zanimljivo je što smo se kod odabira materijala usmjerili na one koji su se u dotičnom povijesnim periodu mogli nabaviti i koji su se od strane građana i nosili. Zbog toga u Tajnama Griča prevladava laneno platno s kojim smo se naknadno poigrali, bojali ga i oslikavali. Sve je ručno izrađeno, nema sintetike, korišteno je vrlo malo svile i čipke, baza je laneno platno kojeg sam djelomično kupila na Britancu i Jakuševcu. Krojevi za kostimi su standardni iz tog vremena i, naravno, prilagođeni su samim glumcima. Tako, primjerice, nisam stavljala više slojeva podsuknji koje su se nosile u to doba, kako bi se naši glumci mogli lakše kretati“, objašnjava Mirela.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Marija Jurić Zagorka u ulozi noćnog vodiča

Za središnji lik noćne ture odabrana je prva hrvatska novinarka i uspješna književnica Marija Jurić Zagorka koju tumače Amanda Prenkaj, Dunja Fajdić i Bernanda Filipović, koja vodi ture na engleskom. Zagorka nas upoznaje s povijesnim činjenicama, ali i sa svojim glavnim likovima koji se protežu kroz cijeli program. Elegantni i klasični kostim svojim koloritom je nenametljiv, no nepogrešivo nas veže uz pojavu i lik Marije Jurić Zagorke.

„Moj kostim se sastoji od tri odjevna predmeta, a to je lagana ljetna bluzica, nešto deblji lajbekić, koji je predivan i lijepo ukrašen, posebno uz rubove, te duga suknja koja pristaje uz njega. Nosim retro cipele, a perika je tu da upotpuni dojam i lik Marije Jurić Zagorke. Čak su mi rekli da idući put mogu njenu prepoznatljivu frizuru napraviti od svoje kose“, objašnjava glumica Amanda.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Kako bi kostim što bolje predočio posjetiteljima poznatu književnicu i novinarku, Mirela je proučavala njen lik. Naglašava kako unatoč modernom umu i duhu, koji je bio ispred svog vremena, Marija Jurić Zagorka se odijevala poprilično klasično za to razdoblje.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell „Naravno, vidljivo je da su pojedini odjevni komadi bili stisnuti, a neki su bili pomalo muški. Važno je naglasiti kako Zagorka sebi nikad nije dozvoljavala dekolte ili bilo koji vid gole kože“, ističe kostimografkinja.

Kontesa Nera u boji fuksije

Za razliku od Amande, njena kolegica Petra Kurtela tumači dva lika, Mandu, koja posjetitelje oduševljava s Kule Lotrščak, i kontesu Neru, najpoznatiji lik iz romana 'Grička vještica'.

„U ulozi Mande nosim dugu bijelu haljinu koja je predivna. Kad sam išla do kule Lotrščak ljudi su me čudno gledali koliko je zapravo ona neobična i izvan ovog vremena. Kao kontesa Nera nosim upečatljivu krinolinu, a na kraju posjetitelje dočekujem u narodnoj nošnji koja mi je u početku bila malo neudobna, no brzo sam se navikla“, komentirala je Petra.

Upravo Petrin kostim, kojeg nosi u ulozi najpoznatijeg Zagorkinog lika kontese Nere, ističe kostimografkinja Tajni Griča kao najdraži u cijeloj turi. Dok za kostim Zagorke nije postojao prostor za slobodu i kreativnost, Mirela si je to dopustila kod lika Nere.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

„Obožavam Neru i njen kostim, kod njega sam si zapravo dala najviše oduška. Odlična mi je ta upadljiva fuksija. Naime, u to vrijeme haljina takve boje nije bile toliko popularna jer se teže mogla nabaviti/izvesti. Napravila sam kostim koji izgleda dvorski po kroju, bojom malo odskače, kao i sam lik Nere, napravljen je od dostupnih materijala i ne opterećuje samu glumicu“, objašnjava Mirela.

Glumac Vedran Komerički možda nema tako vizualno upečatljive kostime, no oni potpuno pristaju uz njegove četiri uloge: prosjak Luka, građanin spavač, vođa glumačke skupine i Matija Gubec.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell „U ulozi građanina spavača nosim staru spavaćicu i kapu, kad sam vođa glumačke skupine i u ulozi Matije Gubca tu je zagorska nošnja, a kao prosjak Luka imam odrpanu košulju, pofrknute hlače i škrlak te nosim kantinu s kojom žicam uokolo novac“, ističe Vedran.

Kostimografkinja dodatno objašnjava kako je zagorske nošnje prikupljala na Britancu, a dio je šivan po uzoru na fundus HNK-a i Jadran filma. Detalji koji se mogu vidjeti na glumcima, poput prsluka, marama i kapa, potječu iz tog doba i prilično su skupi. Upravo prema njima je prilagođen ostatak kostima. Šestinski uzorak, prepoznatljiv za taj dio Hrvatske, upotrijebljen je u detaljima.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Autentični viteški oklopi

Među djecom, ali i i velikim brojem muških posjetitelja, najviše pozornosti privlače vitezi koji se pojavljuju kroz cijelu turu. Za razliku od drugih sudionika ovog projekta, ovi vitezovi se u ulozi u junaka iz prošlosti nalaze puno češće. Naime, udruga Red srebrnog zmaja okuplja zaljubljenike u viteštvo, a sudjelovanje u Tajnama Griča jedan je vid financiranja njihovog rada, ali i zanimljivih kostima, odnosno oklopa, koji svakim svojim detaljem plijene pozornost. Jesu li oklopi teški?

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell „Jednom vitezu ništa nije teško, od borbe na viteškim turnirima, oslobađanja djeva i nošenja oklopa“, kroz smijeh komentira Davor Filipan, jedan od sudionika na ovom projektu i veliki meštar Reda srebrnog zmaja.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell U nastavku ističe kako su svi njihovi kostimi autentična oprema s kraja 14. i početka 15. stoljeća koja je napravljena prema muzejskim replikama iz tog doba. Svaki oklop, kao i detalji na njemu, je ručno izrađen te u potpunosti dočarava što su sve vitezovi srednjeg vijeka nosili na sebi.

Nezaboravan obilazak Gornjeg grada

Svi sudionici ovog zanimljivog projekta ističu kako su tijekom vremena postali mala obitelj koja raste i razvija se zajedno s projektom. Startao je s dobrom idejom, s puno entuzijazma i u samo četiri godine privlači velik broj hrvatski i stranih posjetitelja.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell „Reakcije su izuzetno pozitivne, što nas tjera da budemo još bolji. Od prošle godine Tajne Griča nalazi se i na Tripadvisoru kao jedna od atrakcija koje turisti mogu vidjeti u Zagrebu kad ga posjete, objašnjava Maja.

Pozitivna energija i dobro raspoloženje protežu kroz svaku turu, a zadovoljstvo posjetitelja vidljiva je kroz njihove osmijehe, ali i komentare koje dijele nakon završetka ture tijekom druženja koji se odvija u kavani Cinkuš.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell „Ovo je definitivno nešto najbolje što se u posljednje vrijeme dogodilo turističkoj ponudi grada Zagreba“, zaključuje Davor.

Otkrijte i vi Tajne Griča svakog petka i subote s početkom u 21h. Uživajte u noćnoj turi, poslušajte priče i tajne Gornjeg grada, proučite zanimljive kostime te zapjevajte s veselom družinom!

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije s ture Tajne Griča...

Photo: Tomislav Miletić/Pixsell

Komentari 0