Moda
Coco Chanel

Modna poslastica: ugledni Victoria&Albert muzej priprema izložbu o Coco Chanel

  • U Londonu sljedeće godine predstavit će se izložba o radu najpoznatije francuske dizajnerice Coco Chanel
  • Izložba će predstaviti 180 odjevnih komada slavne dizajnerice, kao i nakita, kozmetike i dodataka
  • 7 činjenica koje možda nisi znala o ženi koja je zaslužna što danas u ormaru imamo malu crnu haljinu

Sve obožavateljice lika i djela Gabrielle Coco Chanel razveselit će vijest o izložbi koja će se sljedeće godine održati u Londonu, a koja će predstaviti karijeru i rad legendarne francuske dizajnerice. Izložba će obuhvatiti cijelu karijeru Coco Chanel, od otvaranja njezina prvog butika do prikazivanja posljednje kolekcije. Na izložbi će se prikazati njenih 180 lookova, uz nakit, dodatke, kozmetiku i parfeme. Što više jedna istinska fashionistica može poželjeti?

Tko je Coco Chanel? 

Chanel se često pripisuje citat: "Djevojka bi trebala biti dvije stvari, otmjena i nevjerojatna" (je li to doista rekla ili ne je druga priča). No, činjenica je da je ona u svom životu bila oboje. Donosimo ti 7 činjenica koje trebaš znati o ženi koja nas je blagoslovila malom crnom haljinom.

Koji je bio prvi posao Coco Chanel?

Baš poput mnogih uspješnih osoba, Coco Chanel je počela od dna te je radila kao krojačica danju, a klupska pjevačica noću.

Možda vas zanima Četiri dizajnerske torbice u koje se najviše isplati investirati - mogle bi vrijediti dvostruko! Rubrika Moda Moda

Coco Chanel | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Kakvo je djetinjstvo imala Coco Chanel?

Nažalost, djetinjstvo jedne od najpoznatijih modnih dizajnerica u povijesti bilo je daleko od bajke premda nije to tako neobično s pričama o uspjehu. Chanel je dijete Eugénie Jeanne Devolle, pralje u dobrotvornoj bolnici i Alberta Chanela, trgovca. Chanel je imala samo 12 godina kada joj je majka umrla od kombinacije čimbenika, uključujući tuberkulozu, siromaštvo, trudnoću i upalu pluća, prema pisanju britanskog The Telegrapha. Nakon što joj je majka umrla, Chanelin otac napustio je nju i njezine dvije sestre, ostavivši ih u sirotištu gdje su ih odgojile časne sestre.

Otkud nadimak 'Coco'?

Coco Chanel je rođena kao Gabrielle Bonheur Chanel. Nadimak 'Coco' stekla je tijekom svoje kratke pjevačke karijere, a jedna od teorija je da je Chanel nazvana 'Coco' po pjesmama koje je pjevala ("Ko Ko Ri Ko" i "Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro?"). Međutim, prema članku objavljenom u The Atlanticu, Chanel tvrdi da je "Coco" bila skraćenica za "'cocotte' što je francuska riječ za 'očuvanu ženu'." U svakom slučaju, ostalo je.

Coco Chanel | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Kada je Chanel osnovan?

Chanel je prvu trgovinu otvorila 1910. u ulici Rue Cambon u Parizu, gdje je dizajnerica pokrenula istoimeni brend i prodavala šešire.

Kada je Chanel stvorila parfem Chanel br. 5?

Godine 1921. Chanel je izdala svoj prvi parfem uz pomoć parfumera Ernesta Beauxa. Ime je proizašlo iz činjenice da je to bio peti uzorak od 10 koje je on stvorio kao mirisne prijedloge za parfem.

Možda vas zanima Nova edicija slavnog Chanelovog parfema idealni je miris za nadolazeće jesenske dane Rubrika Beauty Beauty

Koji je bio njen najpoznatiji dizajn?

Za malu crnu haljinu koja ti visi u ormaru možeš zahvaliti Coco Chanel, čak i ako oznaka na etiketi nema dvostruki C. Modna ikona uvela je sada već klasičan element garderobe početkom 1920-ih, što je u to doba bio revolucionarni pothvat. Osim male crne haljine, Chanel je poznat i po dvodijelnim kompletima. 

Što je Coco Chanel učinilo takvom ikonom?

Coco Chanel je bila niz stvari - bogata, uspješna, kontroverzna - ali ono što ju je učinilo utjecajnom je njezin buntovni, ali vrlo moderan dizajn. Chanel je pristupala modi na način na koji dizajneri u to vrijeme nisu. Odjeću je učinila modernom, lijepom i udobnom. Uzela je turobnu crnu i učinila je šik, uzela bi mušku odjeću i primijenila je na žensku - prkosila je ograničenjima i poticala žene da učine isto, u modi i šire.

Nije tajna da je rad Gabrielle Chanel zauvijek promijenio svijet mode, a mnogi današnji trendovi mogu se pratiti do njezinih kultnih dizajna. Ne sumnjamo da će ova nova izložba biti hit među ljubiteljima mode. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0