Moda
1/17

Moderni muškarci nose velike kožne torbe

Dok će žene, prilikom kupnje torbe, imati slobodu odlučiti se na čitav spektar boja, uzoraka i veličina, pomisao na muškarca s oversize torbom u upečatljivoj boji izaziva čuđenje.

Pritom, ne shvaćamo da su i najjednostavniji modeli velikih kožnih torbi, postali ne samo iskaz stila, nego i nužnost za modernog muškarca. Za potrebe ovog članka popričali smo s mladim hrvatskim dizajnerom Markom Šabarićem koji sa svojim kolegom Tomislavom Kliškinićem sačinjava brend KLISKINIC//SABARIC. Ovaj dvojac jedan je od rijetkih koji na našem tržištu radi torbe koje mogu nositi i muškarci. Također smo za riječ upitali i Mateja Lončarića koji nam je temu prokomentirao sa stajališta nekog tko nosi velike kožne muške torbe. 

 | Autor: Ivana Marinić Kragić Ivana Marinić Kragić

Marko Šabarić smatra kako je u današnje vrijeme i način života, torba izgubila isključivo estetsku svrhu, te je naglasak na njenoj funkcionalnosti.

Žene su to shvatile, a muškarci tu činjenicu tek otkrivaju. Ono što mi radimo, to su generalno unisex modeli torbi/ruksaka koji se lako prilagođavaju potrebama osobe koja ih nosi. Naglasak je na funkcionalnosti pa se torba može nositi tokom dana, i u nju spremiti sve potrebne predmete i uređaje koji život znače; ali su i dovoljno velike pa stanu potrebne stvari za teretanu ili vikend putovanje“, objašnjava Marko.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Žene su kroz povijest od muškaraca preuzimale odjevne komade koji su bili rezervirani samo za njih, poput hlača ili smokinga pa zašto muškarci ne bi učinili isto sa ženskim torbama. Sportske torbe i aktovke sasvim su normalna pojava, no stiglo je vrijeme i za velike statement komade koje dolaze u svim bojama, dezenima i kričavim nijansama. Takve već proizvode brendovi Ralph Lauren, Prada, Giorgio ArmaniRoberto Cavalli, a neki muškarci posežu i za onim koje originalno pripadaju samo ženama. Dizajner Marc Jacobs primjerice obožava svoju Birkinicu, a pjevač Pharrell Williams također je ponosni vlasnik jedne. Možda neće biti toliko hrabri da izaberu Birkin bag, ali i ostali muški celebovi rado će nositi velike torbe. To su glumci Jude Law i Brad Pitt te nogometaš David Beckham.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Prosječni će se Hrvat ipak strogo držati klasične „pederuše“, torbe isključivo namijenjene nošenju dokumenta, ključeva i mobitela. Međutim, kako se stil života mijenja, a moda ga prati u stopu, nošenje velike torbe prije svega postaje odraz nužnosti, a tek onda stila. Moderni muškarac treba još više prostora za svoje stvari jer sada osim navedenog uza sebe mora imati  i mnoštvo tehničkih gadgeta kao što su laptop, iPod i iPad. Uostalom, ako žene u svojim torbama nose i kozmetiku, modernom muškarcu  u njegovoj torbi zasigurno treba prostora i za njegove kozmetičke preparate ili modne dodatke poput naočala i marame. A tu će se svakako naći i ostali predmeti poput knjige, ručka ili boce vode.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

 | Autor: Privatno Privatno Matej Lončarić, kao ponosni vlasnik velike kožne torbe, smatra kako to uopće nije velika torba, nego ona standardne veličine. Ovaj model nosi od početka faksa, a trend je pokupio za vrijeme posjeta New Yorku. Smatra kako je njegova najveća prednost funkcionalnost i u tom se pogledu zapravo slaže s Markom koji je također na prvo mjesto stavio funkcionalnost.

Najveća prednost torbe kakvu nosim je to što je super funkcionalna i lako organiziram sve stvari potrebne za posao. U nju stane baš sve. Laptop, punjač, olovke, bilježnica i neki materijali ako idem na sastanke. I najvažnije. ništa se ne zgužva“, objašnjava nam Matej. Dodaje, kako jako voli kožne torbe. Doduše, moraju biti prave veličine, niti prevelike, niti premale. U torbu mora stati laptop, iPad, vizitke, ali i bočica s vodom te nešto za pojesti. Dodaje i kako torba mora ići uz cipele.

Pretpostavljam da se većina muškaraca u Hrvatskoj srami nositi takve torbe, da će uz njih dobiti i neke konotacije. Vani većina poslovnih ljudi nosi takve torbe i zbog funkcionalnosti, a i zbog dobrog izgleda“, zaključuje Matej.

 | Autor: Privatno Privatno

Stoga, dragi muškarci, krajnje je vrijeme da ukradete omiljeni ženski modni dodatak i prilagodite se novim trendovima koji prije svega podrazumijevaju funkcionalnost, a malo dobrog stila, također vam neće biti na odmet.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0