Moda
Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt 1/11 Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt

Moderne kaubojke osvojile su vrući asfalt

Brušena koža, resice i fedore svoj pohod na modnu pistu počele su 2014., a ove godine apsolutni su hit u zimskoj garderobi, tako da ne odustajte od kaubojke u sebi

Moda inspirirana sedamdesetima konačno polako napušta trgovine, no sa smjenom sezona ovaj trend nije potpuno zaboravljen - njegove glavne karakteristike - brušena koža, smeđa, traper i resice, gotovo neprimjetno pretvorile su se u novi modni pokret, koji je, ako je vjerovati dizajnerima, apsolutni “must” za sezonu pred nama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Moderne kaubojke galop na modnu scenu počele su prije nekoliko sezona - još je na jesen 2014. Karl Lagerfeld u predjesenskoj kolekciji za Chanel svoju pistu prekrio odjećom inspiriranom upravo ovim autohtonim američkim imidžem, a njegovu viziju 2015. nastavili su Erdem i Coach. Uskoro su se povorci pridružili Antoni Marras, Burberry Prorsum i Emilio Pucci, a modni kritičari postali svjesni kako će upravo kaubojke biti “it” cure u godinama koje dolaze. Najdirektniji u svojoj viziji bio je Philipp Plein, koji je u rasparanim trapericama, šeširom s dignutim obodom te kožnatom jaknom na pistu poslao pravu urbanu kaubojku. No, ne brinite se, čak i ako niste fan pokrivala za glavu, mamuza i životinjskog uzorka, postoji način da ovaj trend uklopite u svoj stil - kožnate jakne, visoke čizme na vezanje i karirane suknje moderna su interpretacija tipičnog američkog looka.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ove sezone duh Divljeg zapada osvojio je i najzagriženije urbanistice, kojima ne bi palo na pamet šetati gradom u nečem što izgleda kao da je stiglo sa periferije - moderna kaubojka funkcionira jednako dobro u centru metropole kao i u ravnicama Montane. Od Max Mare do Lacostea, brojne modne kuće upravo su se na prerije oslonile tražeći inspiraciju, a Marc Jacobs svoju je viziju za proljeće i ljeto 2016. nazvao “americanom”, misleći na inspiraciju koju crpi s toga kontinenta i trendova koji su najkarakterističniji upravo za njega. Od zvjezdica i prugica te kombinacije crvene, bijele i plave do pravih kaubojskih čizama...     

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Dijelovi ovog trenda provlačili su se kroz kolekcije Faya, Just Cavallija i Fausta Puglisija. Zanimljiv je način na koji su dizajneri pristupili ovom trendu - umjesto da mu se potpuno prepuste kao prije dvije godine, odlučili su prvo ispitati situaciju koristeći detalje koji su tipični za kaubojke, no i dalje dovoljno suptilni da ne budu preočiti. Već spomenute resice tako su bile jedan od glavnih motiva na već spomenutoj reviji Fausta Puglisija, koji je svoj tipični rock and roll stil prilagodio novom trendu. Kožnate suknje također su dobile resice po rubovima, no moderan štih dan im je kombiniranjem s vestama, koje su zatim stisnute remenjem u struku na reviji Fay - velike srebrne kopče pravi su hommage Divljem zapadu. Ove zime traper, koža i gamoš postaju glavni materijali, a bijela, plava, smeđa i boja devine dlake čine paletu s kojom ne možete pogriješiti.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Pletenice, izvezeni detalji, pa čak i neki printevi koji podsjećaju na nordijske uzorke postaju protuteža strogim krojevima sakoa, hlača i pencil suknji, čineći ih dovoljno cool za bilo koju uredsku priliku. Vunene pelerine i kaubojske čizme i dalje su visoko na popisu “must have” komada - otkad je Chloé lansirao već legendarne čizmice Susanna sa zakovicama prije skoro sedam godina, fashionistice ih i dalje razgrabe kad god se pojave u trgovinama. Želite li ove sezone ipak koketirati s ovim trendom a da ne izgledate kao da ste upravo odšetali s farme u Texasu ili stočnog sajma, u garderobu uvrstite veliki šal s resicama, kariranu ili traper košulju, torbicu s resicama ili cipele s istaknutim remenjem - gležnjače mogu funkcionirati jednako dobro kao visoki modeli.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Odličan komad su i košulje-haljine, također u traper varijantama, ili jeans suknje s poderanim rubovima - ništa ne kaže kaubojka više nego rasparani denim. Fantastičnu viziju predstavio je i Trussardi, čije su manekenke besprijekorno sređene - beauty look potpuno je prirodan i temelji se na američkim “girls-next-door”, a kombiniranje širokih hlača od brušene kože, bijelih čipkastih košulja, fedora i sakoa stisnutih u struku tankim remenjem bez ikakve sumnje jedan je od najboljih lookova predstavljenih za sezonu koja stiže.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Zatreba li vam dodatna inspiracija, pogledajte novu kolekciju brenda Coach - iako im je dizajner Europljanin, Stuart Vevers, njegova vizija američkih kaubojki toliko je pogodila ukus fashionistica da je porast u prodaji ovog brenda već zabilježen! Inspirirajte se i modnim blogovima ili šetnjom gradom.

Photo: ABACA/PIXSELL

Komentari 0