Moda

Ovaj modni trend je bezvremenski

  • Brojna velika dizajnerska imena inspiraciju za svoje radove pronašla su u opusima proslavljenih umjetnika
  • Ove su suradnje rezultirale kreacijama koje su i same završile u likovnim enciklopedijama i muzejskim postavima
  • Ovoga puta odlučili smo na jednom mjestu okupiti neke od najpamtljivijih radova koji uspješno spajaju modu i umjetnost

Kada se američka glumica Zendaya pojavila na crvenom tepihu 78. filmskog festivala u Veneciji mnogi su u njoj prepoznali utjelovljenje grčke božice. Ova je asocijacija uvelike pobuđena odabranom kreacijom. Drapirana kožna haljina francuske luksuzne kuće Balmain, osim uzdaha modnih znalaca, pobudila je u promatraču dojam oživljenja antičkih skulptura, poput Venera Miloske ili Nike sa Samotrake.

 | Autor: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL Zendaya na Filmskom festivalu u Veneciji, 2021.

Koketiranje s umjetničkim pravcima

Bila je to tek vizualna referenca na antičku umjetnost, no pojedine kreacije su doista predstavljale i istinsku spregu modnog i artističkog svijeta. Talijanska modna kuća Dolce&Gabbana nadaleko je poznata po svom koketiranju s različitim umjetničkim pravcima pa su tako kreatori inspiraciju za svoje radove pronašli u nizu umjetničkih epoha, pritom posebno gajeći ljubav prema baroknom slikarstvu.

I nisu jedini! Christian Dior je još 1948. godine inspiraciju za svoje talente pronašao u impresionističkim djelima, dok je Christobal Balenciaga ideje crpio iz španjolske renesanse. Futurističke ideje uvelike su utjecale na ono što danas percipiramo kao klasične komade Missoni stila, a očaravajući simbolizam interpretiran je u brojnim suvremenim kolekcijama, uključujući i onoj koju je u čast velikog austrijskog umjetnika Gustava Klimta 2003. godine priredio neprežaljeni Alexander McQueen.

Moć jednog djela

I dok pojedini kreatori inspiraciju pronalaze u umjetničkim pravcima ili cjelokupnom opisu pojedinih umjetnika, drugi kreatorsku viziju ugledaju u jednom jedinom djelu. Upravo je to bilo slučaj s britanskom dizajnericom Stellom McCartney koju je toliko zadivio rad Georgea Stubbsa da mu je posvetila cijelu kolekciju.

Kada bi se raspravljalo o djelu koje je imalo najveći utjecaj na kreatore, bez obzira spadaju li njihova djela u sekcije visoke ili ulične mode, titula bi zasigurno otišla u ruke Mona Lise, tajanstvene dame koju je početkom 16. stoljeća naslikao Leonardo DaVinci. Uz to što je najpoznatija, Mona Lisa je također jedno od najkopiranijih i reinterpretiranih djela. Replike Mona Lise su rađene još za Leonardova života, a u narednim stoljećima su se umjetnici rado vraćali ovome motivu i prilagođavali ga vlastitoj estetici.

Osim u galerijama i na društvenim događanjima, motiv moderne Mona Lise je brzo našao svoje mjesto i na modnim pistama. Tako je u modnom svijetu posebno odjeknula kolekcija modnih dodataka koju je u suradnji s Louis Vuittonom 2017. godine kreirao ekscentrični umjetnik Jeff Koons, a čija reprodukcija krasi i naslovnicu ovog članka.

Haljina koja je ušla u anale

Prisjećanje na modne kreacije koje su uvelike bile inspirirane umjetničkim djelima nezamislivo je bez haljine koja je i sama postala muzejski primjerak. Riječ je o Mondrian haljini, kreaciji francuskog dizajnera Yves Saint Laurenta koja je bila inspirirana djelima nizozemskog slikara Pieta Mondriana.

Apstraktne geometrijske forme izvedene u osnovnim bojama prenesene su na jednostavne koktel-haljine, a rezultat je kolekcija od šest komada koja se upisala u anale modne industrije. Mondrianova haljina postala je popularna 1965. godine, nakon što se pojavila na rujanskoj naslovnici francuskog izdanja magazina Vogue. Opisana je tada kao haljina sutrašnjice, a naredna desetljeća uspješno su potvrdila ovu pretpostavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Versace (@versace)

Susret dvaju virtuoza

Dvadeset pet godina kasnije svjetsku će modnu scenu ponovno protresti kolekcija koja je donijela spoj dvaju genija, modnog virtuoza Giannija Versacea i Andyja Warhola, umjetničke ikone 20. stoljeća. Prilikom prvog posjeta New Yorku talijanski kreator je dobio priliku upoznati američkog umjetnika, a slučajno poznanstvo se pretvorilo u dugogodišnje prijateljstvo.

Povijesna kolekcija iz 1991. inspirirana pop-artom lansirana je četiri godine nakon Warholove smrti, a donijela je savršen spoj njihovih dvaju svjetova. Pop kultura i pop art spojeni su u životopisne eklektične modne komade te su postavili sjajne temelje onoga što će u modnoj povijesti ostati zapamćeno kao Versace stil.

Dva lica umjetničkih suradnji

Suradnje velikih imena iz svijeta mode i umjetnosti nisu ni novina ni nepoznanica. Francuska kreatorica Elsa Schiaparelli blisko je surađivala s ključnim predstavnicima nadrealizma, uključujući Marcela Duchampa, Man Raya i Salvadora Dalija. Upravo je s potonjim 1938. godine kreirala haljinu koja je nadrealističku težnju za bizarnost sjajno spojila s elegantnom večernjom toaletom.

Sprega umjetnosti i mode posljednja je dva desetljeća izraženija no ikad, no valja naglasiti kako je ona prvenstveno poslovnog karaktera. Također, suradnje sa suvremenim umjetnicima nisu rezervirane samo za prestižne modne kuće, već i vodeće brendove ulične mode. Riječ je o suradnjama koje uspješno privuku publiku, no lišene su šireg modnog utjecaja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Torba s logom koji je za Louis Vuitton kreirao Takashi Murakami

Ipak, to je uvelike pošlo za rukom suradnji francuske modne kuće Louis Vuitton i japanskog umjetnik Takashija Murakamija. Za nju je zaslužan Marc Jacobs, tadašnji kreativni direktor ove prestižne modne kuće, koji je vizualnog umjetnika zamolio da redizajnira klasični LV logo. Suradnja iz 2003. godine je rezultirala jednom od najuspješnijih kolekcija u povijesti ovog brenda, a kultni status potvrdio je i podatak da je umjetnik spomenuti logo uvrstio i u vlastite likovne radove.

SUDJELUJ U NAGRADNOM NATJEČAJU I TESTIRAJ NOVU SEAT ARONU!

Izazovna godina iza nas nagnala nas je da preispitamo svoje kriterije i dovela do redefiniranja vrijednosti do kojih držimo i stvari kojima se divimo. Zato pozdravljamo Neki novi svijet u kojem vrijede neka nova mjerila! Priduži nam se i ti u potrazi za ljepotom i novim trendovima, posjeti microsite, uključi se u naš street-art natječaj i testiraj novu Seat Aronu na putu prema vikendu iz snova. Jer, gdje je umjetnost, gdje su trendovi i želja za lijepim, tu je nova SEAT Arona. Najkreativniji gradski SUV, za sve tvoje strasti i hobije. Još ljepša i dinamičnija uz inovativnu tehnologiju i SEAT Connect.

Photo: Shutterstock

Komentari 0