Moda

Moda i politika idu pod ruku, a europske političarke svojim stilom šalju moćne poruke

  • Moda i stil nisu rezervirani samo za modne piste, sve ih češće viđamo i u politici
  • Europske političarke često šalju snažne poruke svojim kombinacijama
  • Jednostavnost i elegancija glavna su odlika mode na vrhu Europske unije

U svijetu politike, gdje se često razgovara o ozbiljnim pitanjima i političkim strategijama, političarke u Europskoj uniji ističu se ne samo svojim političkim umijećem već i svojim besprijekornim stilom i modnim odabirima. Unatoč strogim političkim normama, predsjednice, premijerke, ministrice uspijevaju pokazati svoju jedinstvenu osobnost kroz odjeću i dodatke, istovremeno zračeći snagom i elegancijom.

Jednostavnost

Europska politika nikada se nije bavila razmetljivošću. Blještavilo, hitovi, razbarušene frizure, trendovi, nikad nisu bili dio europskog stila već je uvijek dominirao čisti i jednostavni stil koji ostavlja snažan dojam na okolinu. Neutralne boje poput crne, bijele i sive često dominiraju njihovim ormarima. 

Nekima to može zvučati pomalo otrcano, ali to je dio urođenog društvenog bontona u većini Europe - izbjegavanje dramatičnog isticanja. Kada se primijeni na politiku, ovaj skromni savoir faire pun je pogodak. Minimalistički pristup odražava ozbiljnost njihove uloge, dok istovremeno naglašava suverenost.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Lokalno i europski

Politika često koriste modu kao način da pokažu svoju povezanost s lokalnom i europskom kulturom. Nositi odjeću od domaćih dizajnera ili nositi tradicionalne elemente odjeće može poslužiti kao snažna politička poruka koja govori o podršci lokalnoj industriji i identitetu. 

 | Autor: Profimedia Profimedia

Osobni stil

Ravnotežu između formalnog i osobnog stila teško je postići, ali nekima ti itekako uspijeva. Unatoč izazovima da se izrazi osobni stil u političkom okruženju, mnoge političarke uspijevaju pronaći ravnotežu između formalnosti i vlastitog stila. Dobar primjer je i bivša premijerka Finske Sanna Marin, koja se često pojavljivala i u neformalnom izdanju. Osobni dodaci, boje, nakit ili torbice često su načini koje političarke mudro koriste da istaknu svoju individualnost unutar stroge političke scene.

Snažne poruke

Moda kao sredstvo komunikacije nije neka novost, pogotovo u politici. Političarke pažljivo biraju svoju odjeću kako bi poslale određene poruke ili podržale određene kampanje. Odabirom boje, materijala ili brendova, mogu naglasiti svoje stavove i vrijednosti, ali i jasno komunicirati sa svojim građanima. 

 | Autor: Profimedia Profimedia

Održivost

Posljednjih godina tema broj jedan u modnom svijetu je održivost. Mnoge političarke u Europskoj uniji prepoznale su moć svoje pozicije kako bi podržale ovu bitnu temu i promicale je kroz svoj modni stil. Održiva modna praksa, odjeća napravljena od recikliranih materijala, nošenje iste odjeće više puta, sve je to novi modni trend na hodnicima europskih institucija, a kako izgleda, bit će tu do daljnjega. 

 | Autor:

Politički stil kombinira snagu i eleganciju s dodatkom osobnosti svake žene koja ga nosi, a europske političarke inspiracija su mnogima koje žele izraziti svoju autentičnost unutar zahtjevnog okruženja. Sigurni smo da ćemo u budućnosti pratiti i još više inspirativnih žena, liderica Europske Unije. U lipnju se održavaju Europski Izbori, u razdoblju od 6. do 9. lipnja, a u Hrvatskoj ćeš svoje pravo glasa moći iskoristiti 9. lipnja 2024. Svi državljani EU stariji od 18 godina imaju pravo glasa stoga je vrijeme da i ti izađeš za izbore i glasaš za svoju budućnost. 

Photo: Profimedia

Komentari 0