Moda
1/28

Minimalističke kreacije koje odišu seksipilom

Seksipilan i zavodljiv minimalizam, koji ženu pretvara u moćnu divu koja zna što želi i kako to postići, podigao je prašinu na hrvatskoj modnoj sceni. Dobrodošlo osvježenje pružio je mladi dizajner Manuel Maligec čija debitantska kolekcija „Baptism“ je oduševila podjednako struku, kao i ljubitelje mode.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell „Tako mlad, a već tako zreo“ – to je jedan od najčešćih komentara nakon Dreft Fashion Week Zagreba, na čijoj pisti je Manuel napravio svoje prve modne korake. Takve reakcije ne čude jer je mladi dizajner osmislio svoju kolekciju i njenu prezentaciju do u sitne detalje. Perfektno izrađene kreacije upotpunjene su prikladnim modnim dodacima, a šminka i frizura zaokružile su uspješnu modnu priču. No, tko stoji iza jedne od najhvaljenijih kolekcija u 2012. godini?

„Ovo je jedno od težih pitanja na koja sam do sad morao odgovoriti jer ne volim govoriti o sebi. Manuel Maligec je career chaser, student, mladi i ambiciozni dizajner. U poslu ne toleriram pogreške i isprike, cijenim perfekcionizam. Vezano uz modni dizajn, nisam ljubitelj boja, uzoraka, kiča i romantike. Ne volim neorganizirane i neambiciozne ljude. Volim čitati općenito o modi i dizajnu, volim ilustrirati i dizajnirati, volim minimalizam, volim sve što je Alexander McQueen ikad stavio na pistu, volim putovanja, volim London. Za čime patim? Možda za studiranjem i karijerom u inozemstvu“, kroz smijeh objašnjava mladi dizajner.

 | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL Modni perfekcionist koji ne prašta greške

Njegova zrelost, perfekcionizam, istančan osjećaj za detalje te minimalizam koji je itekako upečatljiv, zavodljiv i moćan, osvojio je hrvatsku modnu publiku. Njegove kreacije su u isto vrijeme stroge i pomalo teške te izrazito seksipilne i ženstvene. S jedne strane Manuel naglašava ženska ramena, a s druge pak ističe ženski struk – uspjeli modni spoj u kojeg su se zaljubile brojne trendseterice, poput Anite Dujić i Svjetlane Matić. Na njegove kreacije nisu ostale imune ni poznate hrvatske blogerice. Nakon revije njegovi komadi već su osvanuli na crvenom tepihu te su postali tražena roba brojnih stilista.

 | Autor: Goran Matijašec, Borna Filić/PIXSELL Goran Matijašec, Borna Filić/PIXSELL „Osim velikog broja novinskih članaka i intervjua koje sam dao, moram priznati da me je ugodno iznenadila i reakcija publika. Jako puno mladih ljudi mi se je javilo kako bi me pohvalilo ili pak pitalo za neki savjet, na čemu sam im jako zahvalan i nadam se da sam barem djelomično pomogao. Što se tiče prodaje kolekcije, ponovno ugodno iznenađenje. Bio sam uvjeren da su Hrvatice ipak konzervativne za ovaj tip mode, međutim prevario sam se“, oduševljeno je komentirao Manuel.

 | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL Student druge godine modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, prijavio se na Dreft Next Generation natječaj s deset skica.

„Inspiraciju sam pronašao u arhitekturi Ludwig Mies van der Rohea, koji slovi kao najpoznatije ime u stvaranju moderne funkcionalne arhitekture. Jednostavnost, transparentnost materijala, strukturalni oblici, pročišćene linije te arhitektonski pristup oblikovanju odjevnih komada, zaštitna su obilježja ove kolekcije“, objašnjava mladi dizajner.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Haljina napravljena od 1200 m kožnih trakica

Manuel ništa nije prepustio slučaju. Osim potrage za kvalitetnim materijalima, dizajner je uložio mnogo truda pri izradi pojedinih kreacija. Oko tri mjeseca rada i 1200 metara kožnih trakica je bilo potrebno za izradu najneobičnijeg komada kolekcije. S upečatljivom haljinama se, kako naglašava Manuel, htio odmaknuti od tipičnog pret-a-portera i zakoračiti u sfere haute couturea. Cijene pojedinih komada ovise o kvaliteti materijala i uloženom trudu. Pri izradi su korišteni najfiniji materijali. Osim odjeće, Manuel je izradio i upečatljive torbe krutog oblika i ukrašene šiljcima koje su oduševile trendseterice.

 | Autor: Goran Matijašec, Borna Filić/PIXSELL Goran Matijašec, Borna Filić/PIXSELL Mladi dizajner oduvijek je bio veliki ljubitelj mode i kreativac koji je od malih nogu obožavao crtati i pratiti modnu scenu.

 | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL „Konkretno ljubav prema modi mogu reći da se rodila okvirno 1997. kada je izvršen atentat na Gianni Versacea. Sjećam se da sam kao petogodišnjak bio jako zabrinut tko će nakon njega nastaviti dizajnirati odjeću za ljude“, kroz smijeh objašnjava Manuel.

Umjesto tinejdžerskih časopisa, mladi dizajner je uživao u Vogueu, a obožavao je čitati knjige na temu povijesti mode i dizajn. Nakon završene Opće gimnazije, studij modnog dizajna za njega je bio logičan izbor.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Neizostavan je seksipil

Pomno prati stranu i hrvatsku modnu scenu. Od stranih imena voli estetiku Iris Van Herpena, Riccarda Tiscija za Givenchy, John Galliana, Thierry Muglera, Alexander Wanga, Alexandre Vauthiera te nikad prežaljenog Alexander McQueena.

„Što se tiče hrvatskih dizajnera rado pogledam revije Juraja Zigmana, Ivana Alduka, eNVy rooma i Sonje Lamut. Četiri potpuno različite estetike i vizije žene, međutim kvalitetu ovih dizajnera je lako uočiti po kolekcijama koje su iz sezone u sezonu sve bolje. Ne smijem nikako zaboravit modni dvojac Dioralop čije su muške kolekcije jako zanimljive“, naglašava Manuel.

 | Autor: Goran Matijašec Goran Matijašec Mladi dizajner u novu 2013. godinu ulazi pun ambicija i ideja. Već planira sljedeću kolekciju, a rado bi ostvario i magisterij u inozemstvu.

„Ideju i viziju za kolekciju za jesen/zimu 2013./2014. imam, sve ostalo ovisi o dogovoru s Dreftom i njihovom interesu za sljedećom kolekcijom. Nova će kolekcija biti svojevrsni nastavak „Baptisma“. Ženstvenost, minimalizam i strukturalnost će biti zadržani, ali u novom izdanju u mekšoj formi s bojama. Neizostavan dio bit će seksipil, a nastojati ću zadržati određenu crtu koja će moje kolekcije u budućnosti učiniti prepoznatljivima“, pojasnio je svoje planove Manuel.

 | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL Ne sumnjamo da će ovaj mladi i prije svega talentirani dizajner imati uspješnu 2013. godinu. Nestrpljivo iščekujemo razvoj njegove moderne seksi dive.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije dizajnera Manuela Maligeca...

Photo: Goran Matijašec

Komentari 0