Moda
1/16

Lupita Nyong'o - glumica koja razbija ustaljene koncepte ljepote

Lupita Amondi Nyong'o divan je spoj raznih utjecaja i korijena. Rođena je u Meksiku, odgojena u Keniji, a trenutačno živi u Brooklynu. Njena osobnost, a sukladno tome i njen stil, stoga su spoj raznih utjecaja i to ne bilo kakvih. Sve tri navedene lokacije, posjeduju snažnu artističku energiju koja djeluje veoma nadahnjujuće kako u izgradnji identiteta tako i u vizualnom izričaju istog.

Čim pomislimo na Meksiko i Keniju, prvo što nam padne na um su svakako strastvene boje, koraljne nijanse, egotični printevi te prekrasni materijali. U modnom smislu nimalo manje važan nije ni Brooklyn koji se već desetljećima može pohvaliti iznimnim street styleom. Stoga ako na Lupitin stil gledamo kao kombinaciju navedenog, nije ni čudo da joj je trebalo samo godinu dana da postane moderna fashion ikona.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Međutim, ono što nas osvaja kod ove mlade glumice nije samo vizualno već i ono što nosi u sebi. Lupita nije tek novo glumačko lice, već i redateljica s diplomom iz filma i teatra. Naime,  2009. je režirala film In My Genes koji se bavi diskriminacijskim tretmanom kenijske albino populacije. Osim spomenute diplome, može se pohvaliti i onom iz glume koju je zaslužila na prestižnom američkom sveučilištu Yale. Osvojila nas je svojom prvom većom ulogom, onom u filmu Stevea McQueena „12 godina ropstva“. Za  istu je u 2014. dobila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu. To je ujedno čini prvom meksičkom, prvom kenijskom glumicom te šestom afričkoameričkom glumicom koja je dobila tu prestižnu filmsku nagradu.

 | Autor: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Nakon uloge koja ju je proslavila i svog prvog oskarovskog tepiha, više nismo mogli zanemariti pojavu ove glumice osebujnog stila. Na apsolutno svakom crvenom tepihu na kojem se pojavi, zvijezda je večeri. Tako je bilo na Oscarima gdje je zablistala u veličanstvenoj svijetlo plavoj Pradinoj haljini dubokog v izreza, ali i na prošlogodišnjim Golden Globesima, na kojima je nosila večernju haljinu Ralpha Laurena intenzivne crvene boje. Što se tiče ženstvenih haljina čiji krojevi laskaju ženskoj liniji i pokretu, svakako treba istaknuti i onu Christiana Diora. Riječ je upečatljivoj zelenoj kreaciji, intenzivne jade green nijanse koju je krasio tek tanki zlatni remen, u kojoj se pojavila na BAFTA Awards također 2014. Međutim, Lupita se ne boji riskirati i obući kreaciju ekstravagantnog printa i materijala pa se tako na dodjeli MTV nagrada pojavila u Chanelu inspiriranom grafičkim dizajnom.  

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Ova stilska ikona u usponu tako vješto pleše između minimalizma, jednostavnosti. lepršavih ženstvenih haljina i egzotičnih printeva i boja. Zanimljiv detalj koji  krasi Lupitin stil i njen je zaštitni znak je svakako kratka kosa. U Hollywoodu gdje je dugačka koja bogato pada niz leđa, apsolutni must Lupita se ne boji biti drugačija. S 19 godina je prvi put obrijala kosu. „Kad sam to učinila, osjećala sam se slobodno, ali golo“, rekla je u jednom intervjuu i time zapravo objasnila osjećaj koji sve žene prođu nakon velike modne promjene.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Ljubav između Lupite i velikih modnih brendova nije jednostrana. Osim što je prošle godine zasjala na svakom crvenom tepihu, odlično se snašla i u ulozi modela. 2014. je svakako bila njena godina, gledano u glumačkom smislu, ali ponajviše onom modnom. Osim što je postala lice Lancomea, angažirana je u proljetnoj kampanji brenda Miu Miu, zajedno s Elizabeth Olsen i Elle Fanning. Pojavila se  proljetnim naslovnicama svih bitnih modnih časopisa. Pritom, naravno mislimo na naslovnice američkog Voguea i francuskog Ellea.  Naslovnica Voguea iznimno je bitna za istaknuti jer je upravo Lupita, druga afrička žena u povijesti ovog velikog modnog magazina koja se našla na naslovnici. Nimalo manje bitne nisu ni naslovnice za proljetno izdanje časopisa New York kao i onda za britanski Dazed & Confused. Zgodno je i napomenuti da e Lupita redovito nalazi na listi najbolje odjevenih Dereka Blasberga, urednica Harper's Bazaara.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Koliko je modni svijet voli dokazuju i nagrada časopisa People za "Najljepšu ženu svijeta 2014." , te ona časopisa Glamour za "Ženu godine". Lupita je više puta opravdala te titule, javno progovarajući o crnoj ljepoti. Tako je nedavno na eventu pod nazivom Essence Black Women In Hollywood na Beverly Hillsu, održala govor od ljepoti crnih žena te je u istom govorila o svojim vlastitim nesigurnostima koje je imala kao tinejdžerka. Istaknula je kako je  promijenila svoje mišljenje o idealima ljepote, uvidjevši popularnost sudanskog modela Alek Wek koja je kao prvi crni model, izazivala je standarde bjelačke ljepote. Tako je Lupita danas, kao što je prije gotovo dva desetljeća bila Alek, uzor mnogim mladim crnima ženama.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Lupita je vrlo brzo pokazala da nije samo talentirana glumica, nego i glas svih onih fashionistica koje zaista žive modu. Međutim, glavni razlog zašto je volimo je njena osobnost jer osobnost je ta koja podiže svaki taj pomno birani modni komad koji odjene. Ima karizmu kakva se danas rijetko sreće, a njena mudrost i široki pogled na vlastiti identitet i njeno samopouzdanje osvajaju. Svaki put kada progovori ostanemo oduševljeni, pogotovo kada kaže nešto poput:

 „Osobno se ne volim oslanjati na šminku kako bi se osjećala lijepom“ ili „Jedino kad riskiraš pad,  tek onda otkriješ nešto. Kada igraš na sigurno, ne izražavaš puninu ljudskog iskustva“. Ove dvije rečenice, trebale bi biti mantra svim IN djevojkama svijeta jer jedino kada ćemo biti nesputane i slobodne kao Lupita, naša prava ljepota moći će doći do izražaja.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Komentari 0