Moda

Najpoznatije traperice na svijetu, Levi's 501 slave 150 godina, a povijest im je više nego uzbudljiva

  • Od radne odjeće za rudare preko simbola pobune mladih do statusa kultnih traperica koje obožavaju svi - to su Levi's 501
  • Traperice koje uskoro slave 150. rođendan zauzele su svoje mjesto kako u povijesti, tako i u pop kulturi, a jednako su rado nošene i danas 
  • Donosimo povijest kultnih traperica, a evo kako provjeriti jesu li i tvoje možda pravi vintage komad

Dana 20. svibnja 1873. rođena je ikona stila. Bio je to jednostavan i naizgled sasvimo bičan  komad odjeće za koji nitko nije mogao ni pretpostaviti da će 150 godina kasnije biti legendaran, u cijelom svijetu poznat odjevni predmet. Komad koji je promijenio način na koji se ljudi odijevaju, trajao je kroz generacije, a nosili su ga svi - od radnika do rock zvijezda, pa čak i predsjednika. Čak je i veliki dizajner Tom Ford jednom izjavio kako mu je žao da nije baš on taj koji je izmislio ove hlače. 

traper Možda vas zanima Traper s traperom nikada nije izgledao tako dobro! Evo kako ga kombinirati... Rubrika Moda Moda

Sada, gotovo 150 godina nakon svojih početaka, traperice Levi's 501 i dalje su sastavni dio gotovo svačijeg ormara, ponajviše zahvaljujući tome što se lako mogu stilizirati kako bi odgovarale svačijem stilu, neovisno o društvenim statusima i razlikama. I to je najjači adut modela 501, koji je od tada evoluirao u obitelj s mnogo različitih varijacija - njegova vrhunska kvaliteta i klasični stil u kombinaciji s pristupačnom cijenom čine ga dostupnim svima i posvuda.

Povijest najpoznatijih i najdugovječnijih traperica na svijetu

Povijest iza najpoznatijih traperica na svijetu seže do 1880-ih  kada je američki poduzetnik Levi Strauss odlučio krenuti na Zapad i potražiti sreću u Kaliforniji. Strauss se, između ostalog, bavio i dobavljanjem trapera te je zajedno s krojačem Jacobom Davisom osnovao tvrtku pod nazivom LS&Co. Naime, Davis je patentirao prvi par plavih traperica s džepovima i patentom, točnije bakrenim zakovicama na mjestima najvećeg naprezanja materijala, za čvrstoću i trajnost. A kome su bile namijenjene te prve traperice? Supruga rudara poželjela je trajnije hlače za svog supruga i zamolila lokalnog krojača (Jacob Davis) da joj pomogne. Patent prvog modela Levisica, poznatih kao XX, odobren je 20. svibnja 1873. godine i taj dan smatra se rođenjem kultnih traperica.

Traperice uopće ne treba prati?! 7 savjeta uz koje će tvoje omiljene hlače trajati puuuno duže

Nažalost, zbog potresa i požara 1906. godine koji su uništili sjedište tvornice Levi Strauss & Co., danas je nepoznato zašto je broj '5' prvi put dodijeljen osnovnom asortimanu Levi's proizvoda. Model 501 je prošao kroz više od dvadeset promjena u svom već zaista dugom životnom vijeku i mnogim ranim modelima danas je teško, ako ne i nemoguće, ući u trag. Kako bi ukazali na njihovu rijetkost (i vrijednost), Levi's je sam 1997. godine kupio par  iz 1890. koji ga je (tada) koštao otprilike 25.000 dolara!

Kožna naljepnica s dva konja uvedena je 1886., šesnaest godina nakon što su Levi Strauss i Jacob Davis patentirali traperice i kada je službeno nastao model  '501'.

 | Autor: Shutter Shutter Levi's 501

'Daj obuci Levisice...'

Iako su stvorene krajem 1800-ih, traperice su tek desetljećima kasnije, u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, postale popularni odjevni predmet i taj status zadržale i do danas. Levi's 501 nosio je i Marlon Brando u filmu "Divljak", a kasnih četrdesetih ovaj novi modni look prihvatile su i popularizirale mlade zvijezde koje su levisicama izražavale svoj način života i pravila odijevanja koja se razlikuju od pravila odraslih. Termin 'tinejdžeri' je nastao upravo tada. 

Levisice se sve više pojavljuju u filmovima, nose ih rock zvijezde i polako nalaze svoje mjesto u pop kulturi i postaju trendovski komad odjeće i odjevni predmet koji baš svi žele. Ovaj kultni komad je osim u pop kulturi bio i važan politički simbol otpora. Još 1950-ih označavao je bunt mladih i simbol pobune, a poznata je slika s Berlinskog zida uoči pada zida 1989. godine gdje grupa mladih pionira nosi svoj 501. 

 | Autor: Levi Strauss & Co Levi Strauss & Co

1990-ih godina levisice postaju dio grunge pokreta kada ih ponovno populariziraju rock zvijezde poput Kurt Cobaina. Nosili su ih od Marilyn Monroe preko Steve Jobsa do Baracka Obame pa sve do radnika u tvornici. 501 postao je rijetki (ako ne i jedini) komad odjeće koji je mogao i htio nositi baš svatko. Svoju renesansu ovaj model traperica ponovno doživljava krajem devedesetih kada je Levi's dosegao vrhunac s prodajom zahvaljujući svojim kampanjama usmjerenima na mlade, uključujući i onu s tada nepoznatim Bradom Pittom.

Kako znati jesu li tvoje levisice 501 vintage?

Kao što smo rekli, na levisicama su se tijekom godina mijenjali pojedini detalji. Recimo, prije 1986. logo brenda koji je ušiven s unutarnje strane traperica bio je crvene boje. Ako je i tvoj ovakav, znaš da je tvoj par levisica uistinu vintage.

 | Autor: E-bay E-bay

 

Photo: Instagram @levis

Komentari 0