Moda
Boja odjeće na vjenčanjima

Koje su boje odjeće "nepoželjne", a koje su pun pogodak za gošće na vjenčanju?

  • Stigla je pozivnica za vjenčanje, a nisi sigurna koju boju haljine odabrati? 
  • Znamo da ništa nema strogu zabranu osim bijele haljine, ali još neke boje nisu preporučljive
  • No isto tako, običaji se mijenjaju pa su danad nekadašnji modni "promašaji" sasvim prihvatljivi

Jedno od najčešćih pitanja kodeksa odijevanja za goste vjenčanja je ono o boji: postoje li neki tabui koji bi mogli uzrujati mladenku na njezin veliki dan - jer tko želi biti negativac na vjenčanju? Ukratko: da, definitivno postoje! Ali, naravno, postoje situacijske razlike i iznimke. Zato unaprijed pozivamo sve svatove: komunikacija je ključ. 

Zabranjene boje na vjenčanju

Ovisno o tome koliko su mladenka ili mladoženja tradicionalni, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada su u pitanju boje odjeće. Premda ponekad postoje apsolutna zabrana nekih boja za gotovo sva vjenčanja, druge su odavno zastarjele. 

Ove boje imaju reputaciju nepoželjnih na vjenčanjima

Bijela

Trebamo li doista išta objašnjavati o ovome? Vjerujemo i nadamo se da ne. Bijelo kao gost na (zapadnjačkom) vjenčanju jednostavno nikad nije u redu – da budemo iskreni, to je vrlo loš potez. I ne, ne idu ni haljine u svijetlo krem, šampanj ili bež tonu. Ne, čak ni ako kroj tvoje haljine „uopće ne podsjeća na vjenčanicu“. Ne, čak ni ako je npr. samo gornji dio bijele boje, a suknja druge boje (puno je fotografija za večerom, a vidi se samo gornji dio tijela!). Vjeruj nam, sigurno ne želiš biti ta na vjenčanju koju će zamijeniti za mladu. Iznimke su, naravno, potpuno bijela vjenčanja, koja su kao takva izričito reklamirana u dress codeu na pozivnici. I bijeli dodaci, poput male torbe ili cipela, također su u redu.

Previše svijetli pastelni tonovi

Bilo da se radi o blijedo menta zelenoj, puderasto ružičastoj ili supernježnoj svijetlo plavoj boji: čak i pastelne boje mogu izgledati vrlo svijetle do gotovo bijele. Osobito kada je na vjenčanju na otvorenom sunčevo svjetlo koje guta boje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by miss lyds 🤍 (@lydsbutler)

Crvena

Dok je bijela obično dominantna boja vjenčanja, crvena je poželjna boja u Kini i Indiji. Dakle, jedino ako tvoji prijatelji koji se vjenčaju nemaju veze s nekom od navedenih zemalja, trebala bi izbjegavati nošenje crvene haljine. Crvena je također i kontroverzna boja na mnogim zapadnjačkim vjenčanjima. Previše bode u oko.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sultre (@sultre)

Žarke boje

Bez obzira na žarku crvenu, žutu, narančastu - žarke se boje već dugo smatraju nepoželjnima na vjenčanjima, navodno zato jer odvlače poglede s mladenke. 

Crno

Prema našem mišljenju, doista je zastarjela zabrana da se crna, kao navodna boja žalosti, ne može nositi na vjenčanju. To uvijek ovisi o haljini i stajlingu. Nekoliko svijetlih dodataka može učiniti čuda. Ako želiš nositi crnu kombinaciju, samo prije toga pitaj mladenku i mladoženju je li to OK. Na taj način možeš biti sigurna da nećeš promašiti pri odijevanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LYA MARIELLA (@lyamariella)

Također bi trebala obratiti pozornost na ove nepoželjne modne kombinacije

1. Traper: obožavamo traperice, ali trebale bi ostati u ormaru za vjenčanje. Traper hlače, traper suknja ili traper jakna previše su neformalni za ovako svečanu priliku. Uostalom, želiš proslaviti najljepši dan voljene osobe. Stoga proslavi uz svečanu odjeću i dotjeraj se kako treba.

2. Pogrešne cipele: ovisno o mjestu vjenčanja, pogrešne cipele mogu pokvariti dan - ne samo mladenki i mladoženji, nego i tebi. Tenisice su, primjerice, općenito zabranjene na vjenčanjima. Na vjenčanjima na plaži, svatovi bi trebali izbjegavati supervisoke pete. Osim toga, zdepaste ili goleme cipele rijetko su prikladne za odjeću za goste. Umjesto toga, odluči se za lijepe sandale s petom, klasične štikle ili elegantne balerinke.

Anya Taylor-Joy Možda vas zanima Anya Taylor-Joy napokon je pokazala Dior vjenčanicu u kojoj se udala u tajnosti prije dvije godine Rubrika Moda Moda

3. Pokazivanje previše kože: Ovaj „no-go“ u potpunosti ovisi o vjenčanju te mladenki i mladoženji. Sada postoje fantastične haljine za svatove koje su bez leđa, bez ramena ili s naglašenim dekolteom. Ali, ako želiš biti sigurna, ne poznaješ mladenku i mladoženju jako dobro ili ideš na vjersko vjenčanje, ramena, leđa, dekolte i koljena neka budu pokriveni.

4. Nepridržavanje pravila odijevanja: tematska vjenčanja sada su uobičajena pojava. Stoga je važno pažljivo pročitati pozivnicu i zabilježiti pravila odijevanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanne Vloet (@sannevloet)

Ove su boje savršene za goste na vjenčanju 

Sada znamo koje su zabranjene boje na vjenčanju. Ali, što sada mogu obući svatovi? Evo nekoliko primjera boja koje su prikladne za gotovo svako vjenčanje.

Plava

Svaki je gost na vjenčanju siguran s plavom haljinom. Klasična boja može se nositi u raznim varijantama - pastelno plava, kraljevsko plava, azurna i mnoge druge. Boja djeluje graciozno, elegantno i klasično. Uz nježne tkanine i nabore, plava haljina izgleda sjajno. 

Zelena

Zelena je jako podcijenjena boja za haljine za vjenčanja! Boja je superosvježavajuća i odmah te dovodi u dobro raspoloženje. A tamnozelena haljina jednako je graciozna i elegantna za, na primjer, otmjeno vjenčanje.

Smeđa

Haljina za svaku priliku: smeđa odjeća nikada ne izlazi iz mode i prilagođava se gotovo svakoj temi vjenčanja. Vjenčanje na plaži? U seoskoj kući? Vrtna zabava? Smeđe haljine savršene su, bilo da je vjenčanje superšik ili u malom društvu. Kad je riječ o smeđim komadima odjeće, jako se dobro možeš poigrati s teksturom. 

Cvjetni uzorci

Ako voliš nositi statement komad, cvjetni uzorci su dobar izbor. Naravno, teoretski to nije boja. Ali, cvjetni uzorci alternativa su za one koji se ne mogu baš odlučiti za pravu boju. Važno je paziti da uzorak bude klasičan, a ne previše apstraktan. Naime, ako haljina na kraju privuče svu pažnju, zahvaljujući svom avangardnom printu, mladenka i mladoženja će na kraju samo biti iznervirani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nena Evans (@nenaevans)

Možda vas zanima Kultnu haljinu, vjenčanicu princeze Diane, uskoro ćemo vidjeti u novom ruhu Rubrika Moda Moda
Photo: Everett Collection

Komentari 0